Barszcz ukraiński, to bardzo prosta zupa warzywa, wzbogacona o nasiona strączkowe. Zupa ma swoje korzenie w dalekiej historii i jest przygotowana z tego, co było łatwo dostępne, co rosło na polach i w ogrodach.
Niektórzy dodają do barszczu kapustę włoską i przecier pomidorowy. Ja natomiast preferuję ziemniaki krojone w kostkę, marchew i pietruszkę startą na tarce, do tego biała fasola i starte buraczki. Dla ułatwienia dodaję gotowe buraki cięte, takie z zalewą, prosto ze słoika, można je dostać prawie w każdym sklepie.
Świetna zupa dla wegetarian, o ile będzie przygotowana na wywarze warzywnym. Polecam bardzo dla całej rodziny 🙂
Składniki / 5 porcji
- 2 szklanki suchej białej fasoli np. piękny Jaś ( można użyć fasolki z puszki )
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 3 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 450 g buraczków z zalewą ( ze słoika )
- 2 łyżeczki soku z cyrtyny
- 100 ml. śmietanki do zup
- przyprawy – 2 liście laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku
- kilka związanych gałązek lubczyku, pietruszki i selera
- sól i pieprz
- 2, 5 – 3 litry wywaru ( u mnie na golonce z indyka )
Fasolę płukam, dolewam tyle wody, żeby fasola była zakryta i zostawiam na całą noc do namoczenia. Na następny dzień wylewam wodę, dolewam świeżej wody i gotuję fasolę z łyżeczką soli do miękkości. Fasolę odcedzam.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do wywaru razem z liściem laurowym, świeżymi ziołami i gotuję około 10 minut.
Warzywa obieram i ścieram na dużych oczkach. Dodaję do zupy razem z fasolką i gotuję kolejne 10 minut.
Następnie dodaję suszone zioła, buraczki z zalewą, sok z cytryny i śmietankę do zup, wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotową zupę doprawiam do smaku, na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂
11 komentarzy
U mnie w domu barszcz ukraiński to prawdziwy hit 😉
u mnie też często gości w domu 😉
Barszczyk bardzo fajny!
Uwielbiam takie smaki, bo od dzieciństwa byłam z nimi oswajana i dobrze mi się kojarzą! 🙂
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Barszcz ukraiński bardzo lubimy i kiedyś robiłyśmy go dość często. Narobiłaś nam ochoty 🙂
Dawno nie jadłam. Super pomysł na dodanie buraczków ze słoika 🙂
Ps. coś mi się nie chce komentarz dodać….
O dodał się pozdrawiam
super odmiana, z fasolą nigdy nie jadłam…myślę, że dzieki temu jest bardziej sycąca
Nie jestem jakąś miłośniczką zup, ale barszcz ukraiński bardzo lubię i chętnie aię nim zajadam!
bardzo lubię ten barszczyk mimo że zupy jem rzadko 🙂
Nigdy nie jadłam barszczu ukraińskiego, muszę go kiedyś zrobić bo wygląda na bardzo smaczny 🙂
Bardzo lubię! Zupy często goszczą u mnie przede wszystkim w czasie jesienno – zimowym, a taki barszcz ukraiński jest idealny 🙂