Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami

Zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Smaczna i zdrowa przekąska z mieszanki orzechów, nasion słonecznika i pestek moreli. Do ciasta dodałam również mąkę razową i płatki owsiane. Gotowa masa, nie jest bardzo zwarta, dlatego należy dać ją na 40 minut do lodówki, do schłodzenia. Ciasteczka są bardzo pożywne, sprawdzą się do śniadaniówki dla dzieci i dla dorosłych do zestawu do kawy i herbaty 🙂

Składniki
  • 170 g mieszanki orzechów, pestek słonecznika, pestek moreli ( mogą być migdały, sezam )
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 50 g  płatków owsianych lub gryczanych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 175 g masła
  • 1 jajko
Orzechy, pestki moreli i słonecznik mielę na gruboziarnistą mączkę i daję do miseczki.
Do mieszanki orzechów i nasion, dodaję mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam.
Miękkie masło ucieram z cukrem na krem. Dodaję jajko i nadal ucieram.
Do mieszanki z masłem, dodaję sypkie składniki. Wszystko dokładnie wyrabiam w dłoniach. Jeżeli masa jest bardzo rzadka, można dodać trochę mąki.
Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywam kawałki, wielkości orzecha włoskiego.
Każdy kawałek można lekko spłaszczyć, lub wybić wzorek tłuczkiem do mięsa. Tłuczek należy zanurzyć w mące, ponieważ będzie się lepił do ciasta.
Ciasteczka układam na blaszce. Ciastka w trakcie pieczenia lekko się rozpływają, dlatego lepiej nie układać ich zbyt ciasno. Piekę około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Do lekkiego zrumienienia. Gotowe studzę na kratce 🙂

Powiązane posty

14 komentarzy

Marzena 26 kwietnia 2017 - 18:27

Wspaniałe ciasteczka, bardzo lubię takie zdrowe słodkości 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 26 kwietnia 2017 - 19:44

super pomysł na zdrowe ciasteczka 🙂 Pewnie są przepyszne 🙂

Odpowiedź
Magdalena 26 kwietnia 2017 - 19:50

ależ smakowite:)

Odpowiedź
Aga Milutka 26 kwietnia 2017 - 21:33

Obłędnie pyszne, w to nie wątpię 🙂

Odpowiedź
Megly 26 kwietnia 2017 - 21:43

Na takie ciasteczka owsiane to można sobie pozwolić.
Naprawdę pyszne!
Super przepis 🙂 Już ostrze sobie na nie ząbki 😀
Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 27 kwietnia 2017 - 16:21

o mniam! Ależ one muszą być cudowne w smaku.. wyglądają na bardzo kruche, a jednocześnie na bardzo legalne 😀

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 27 kwietnia 2017 - 20:01

Chętnie pochrupałabym takie ciasteczka! Do kubka mleka idealne <3

Odpowiedź
Martynka 28 kwietnia 2017 - 00:30

Tłuczkiem do mięsa? Nigdy o tym nie słyszałam i na pewno wypróbuję!
Ciasteczka wyglądają pięknie i z pewnością są przepyszne. 🙂
Pozdrawiam serdecznie, M.

Odpowiedź
marcepanowykacik 29 kwietnia 2017 - 07:11

Zdrowa, smaczna i bardzo ciekawa sałatka. Nie znam tych serów, nie spotkałam się z nimi

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 29 kwietnia 2017 - 16:39

super ciacha 🙂 częstuję się jednym 🙂

Odpowiedź
Obżarciuch 30 kwietnia 2017 - 16:02

takie ciasteczka do pochrupania to ja bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
marcelina 6 maja 2017 - 08:31

Jak zawsze chętnie bym skradła jedno ciasteczko tak do kawy, wyglądają przepysznie Małgosiu! 🙂

Odpowiedź
Dorota 19 stycznia 2018 - 11:44

Robiłam te ciasteczka są przepyszne!!!! Moje zmiany są takie ; ziarna i orzechy po zmieleniu podprażyłam na patelni i gotowe już ciasteczka posmarowałam cieniutko czekoladą.pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 19 stycznia 2018 - 12:52

Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz