Bardzo fajny przepis, na łatwą i mega smaczną szarlotkę, znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu klik. Przepis lekko uprościłam, do jabłek nie dodałam orzechów, ani skórki pomarańczowej, za to dodałam dużo mielonych goździków, imbiru i cynamonu.
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, gotowe nie ma konsystencji typowego kruchego ciasta, ale bardziej przypomina mokry piasek. Dzięki temu szybciej i łatwiej, ułożymy ciasto w tortownicy. Na wierzch szarlotki, tuż przed wsadzeniem do piekarnika, wylewamy mleko z żółtkiem jajka. Ten zabieg sprawia, że na wierzchu ciasta tworzy się krucha, chrupiąca skorupka. Trochę to przypomina przepis na szalotkę sypaną, tym bardziej, że do ciasta wykorzystujemy mąkę krupczatkę.
Szarlotka jest doskonała na ciepło, można ją podać z gałką lodów waniliowych, lub po prostu zjeść na śniadanie do szklanki mleka 🙂
Składniki na ciasto
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g mąki pszennej ( może być krupczata, jednak świeże ciasto będzie bardzo kruche )
- 1/2 szkl. cukru nierafinowanego trzcinowego
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
Nadzienie
- 4 duże jabłka
- 1 płaska łyżka mieszanki przypraw ( cynamon, imbir, goździki )
Dodatkowo
- 3/4 szkl. mleka + 1 żółtko
Jabłka obieram i ścieram na tarce na cienkie plasterki. Daję do miseczki, dodaję przyprawy, wszystko delikatnie mieszam.
Wszystkie składniki na ciasto, daję do miseczki i szybko wyrabiam. Gotowe ciasto ma konsystencje, mokrego piasku.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Większą część ciasta, wykładam na spód i boki tortownicy.
Na ciasto daję jabłka, delikatnie je ugniatam. Na jabłka kruszę resztę ciasta.
Na wierzch szarlotki, równomiernie wylewam mleko rozmieszane z żółtkiem.
Piekarnik nagrzewam na 180 stopni. Szarlotkę piekę około 45 minut, do czasu, kiedy wierzch mocno się przyrumieni. Gotową odstawiam do przestudzenia.
Jest doskonała na ciepło, można podać z gałką lodów waniliowych. Smacznego 🙂
16 komentarzy
Kochana wygląda cudownie 🙂
Pyszności.
Pyszna 🙂 Taką szarlotkę w domowej wersji to bym z chęcią zjadła. Z przyjemnością bym spróbowała, mimo późnej pory. Doskonała i apetyczna.
Pozdrawiam 🙂
pyszna:)
Piękne te warstwy 🙂 mniam 🙂
Bardzo podoba nam się takie ułożenie jabłek 🙂 Kiedyś zrobiłyśmy podobną i chyba musimy ją powtórzyć 🙂
do szarlotek to ja mam słabość 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, to moja wielka słabość 🙂
Fajne ciacho! 🙂 Chciałbym takie ciasto do kawy na weekend! 🙂
Bardzo lubię szarlotkę, a twoja wersja brzmi pysznie!
Nie wspominając o smacznym wyglądzie 😉
Serdeczności!
Takiego przepisu nie znałam 🙂 Wygląda smakowicie 😀
Uwielbiam ciasta z jabłkami:)
Przeczytałem bez grymasu – dobry tekst.
Bardzo dobre, które upieklam drugi raz w ciągu 2 tygodni. Wykonuje się błyskawicznie. Ja posypałam jabłka płatkami migdałowymi urażonymi na patelni. Pycha. Polecam.
Z płatkami super pomysł 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam 🙂
Nie miałam pojęcia, że szarlotka ma odmiany, np. włoska. Robię szarlotkę sypaną już drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Nasze ulubione ostatnio ciasto 🙂