Tydzień włoski w Lidlu, za każdym razem zapowiada ofertę bogatą w dobrej jakości, oryginalne włoskie produkty w bardzo przystępnej cenie. U mnie zakupy włoskich produktów, zawsze zapowiadają pizze na obiad 🙂
Lubimy sery podpuszczkowe, suszone pomidory, passaty pomidorowe i włoskie wędliny. W koszyku pojawia się również pesto czerwone z pomidorów i papryki lub zielone z bazylii, orzechów i sera, doskonały, gotowy dodatek do pizzy i makaronów.
Dzisiaj zrobiłam u nas niedocenianą, ale popularną we Włoszech, pizze zrolowaną stromboli. Na spód ciasta rozłożyłam gotowe, zielone pesto i kolejno dodałam szynkę parmeńską, ser podpuszczkowy provoletta, suszone pomidory, do tego suszone włoskie zioła.
Ciasto zwinęłam na kształt rolady. Roladę należy naciąć w kilku miejscach, żeby w trakcie pieczenia odparował nadmiar wilgoci. Gotową pizze można podać z ketchupem lub z oliwą z oliwek, taka smaczna i pożywna bagietka. Stromboli śmiało może konkurować z tradycyjną pizzą 🙂 Polecam bardzo 🙂
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej ( u mnie w połowie mąka poznańska )
- 1 i 1/3 szkl. letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
- 100 g. pesto siciliano
- 1 opakowanie oryginalnej szynki parmeńskiej
- 1 opakowanie sera podpuszczkowego provoletta
- 10 plasterków pomidorów suszonych na słońcu
- 2 łyżki suszonych ziół włoskich ( mieszanka ziołowo – warzywna )
- 1 rozkłócone jajko
Mąkę przesiewam do miseczki, dodaję sól i mieszam.
Do letniej wody dodaję drożdże i cukier. Ostawiam na 2 minuty.
Do mąki dodaję wodę z drożdżami i oliwę. Zaczynam wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaję trochę mąki. Wyrabiam ciasto do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto daję do miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto dzielę na pół. Połowę ciasta rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie. Ciasto powinno mieć grubość około 5 mm.
Na ciasto rozkładam równomiernie pesto, pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę i ser. Na koniec dodaję suszone pomidory, pokrojone na małe kawałki i całość posypuję ziołami.
Ciasto zwijam w roladę. Wierzch rolady nacinam w kilku miejscach, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziołami.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Pizze daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut, do mocnego zrumienienia.
Podobnie postępuję z drugą połową ciasta. Gotową pizze kroję na grubsze kromki i podaję z ketchupem lub z oliwą z oliwek. Smacznego 🙂
14 komentarzy
Świetny pomysł na przekąskę albo obiad! Ja też uwielbiam produkty z tygodnia włoskiego w Lidlu. Zawsze robię zapasy 🙂
Bardzo fajny pomysł na pizzę 🙂
Mniam! Wygląda świetnie 🙂 I jeszcze to pesto w środku… musiało być pysznie!
Świetna inspiracja. Nigdy czegoś takiego nie robiłam. Na pewno jest to sycące 🙂
Super! Pozdrawiam ciepło 🙂
Bardzo smakowicie ona wygląda, muszę sobie taką zrobić jak tylko mój brzuch wydobrzeje 🙂
jak oryginalnie 🙂
Małgosiu bardzo fajny pomysł 🙂
swietnie, prezentuje się genialnie 🙂 muszę wypróbować i przygotować podobną w wersji bez glutenu…ciekawe czy nie bedzie się rozsypywac
Spróbuj zrobić z mąki gryczanej, ja robiłam mieszaną z mąki pszennej i gryczanej i była ok. Z samej gryczanej też powinna wyjść, ale przygotuj nieco grubsze ciasto pod pizze 🙂
Pizzę uwielbiam! 🙂 Twoja wersja zachwycająca! 🙂
wspaniała, przepyszna. kształt wyjątkowy. zjadłam oczami : )
Fajny pomysł. Takie zrolowanej pizzy jeszcze nie jadłam:)
właśnie mam w planach zrobić taką pizzę, wygląda imponująco 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! Nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy ;P