Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Kotlety schabowe w panierce włoskiej

Kotlety schabowe w panierce włoskiej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo rzadko przyrządzam kotlety schabowe w panierce, jeżeli robię, to z przyjemnością eksperymentuję. Dzisiaj do bułki tartej dodałam zioła i przyprawy włoskie, dorzuciłam również paprykę w proszku i płatki suszonych pomidorów. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyłam mąkę z ciecierzycy.
Całość bardzo smaczna, kotlety są chrupiące i lekko pikantne, dlatego przepis pojawił się na blogu 🙂

 

Składniki
  • 5 dużych koletów schabowych ( najlepiej od karkówki klik )
  • 1 szkl bułki tartej
  • 3/4  szkl mąki z ciecierzycy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • masło klarowane z olejem do smażenia
Kotlety delikatnie rozbijam. Smaruję zmiażdżonym czosnkiem i delikatnie posypuję solą i pieprzem. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na godzinę.
W małej miseczce rozbijam jajka. Do drugiej daję mąkę z ciecierzycy. Do trzeciej daję bułkę tartą, suszone zioła, płatki pomidorów i przyprawy, wszystko mieszam.
Kotlety zanurzam kolejno w mące, następnie w jajkach i na koniec w bułce z przyprawami.
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz daję kotlety, smażę na małym ogniu na rumiano. Gotowe kotlety układam na papierze kuchennym do odsączenia. Smacznego 🙂

Powiązane posty

14 komentarzy

Kasia 7 lutego 2017 - 16:58

Ależ ja dawno nie jadłam schabowych… Zaciekawiła mnie ta panierka 🙂

Odpowiedź
Magdalena 7 lutego 2017 - 19:51

ciekawa panierka, muszę jej spróbować:)

Odpowiedź
Megly 7 lutego 2017 - 20:16

Fajne! Takiej panierki nigdy nie robiłam. Musi być doskonała 🙂 U mnie raczej zawsze tradycyjne schabowe “wjeżdżają na stół”.
Pozdrawiam ciepło 🙂 Miłego wieczoru!

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 7 lutego 2017 - 22:54

Super fajna ta panierka 😀

Odpowiedź
Marzena 8 lutego 2017 - 10:20

Podoba mi się taka propozycja schabowego. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 8 lutego 2017 - 10:52

Jak zawsze bardzo pysznie:) pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 8 lutego 2017 - 17:44

Schabowe do ziemniaków bardzo lubię. W proponowanej przez Ciebie panierce muszą smakować jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedź
Ania 8 lutego 2017 - 18:21

Pyszne są takie schabowe 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 8 lutego 2017 - 21:52

ja również rzadko przygotowuję schabowe.
fajne urozmaicenie zwykłej panierki 🙂

Odpowiedź
KuchniaOdDwojga 8 lutego 2017 - 22:23

Tak samo rzadko robimy w domu schabowe, ale ta panierka mocno do mnie przemawia. Dodawałabym płatki pomidorów do wszystkiego 🙂 Mega!

Odpowiedź
Beata, Magazyn Kuchenny 9 lutego 2017 - 10:55

Ja czasem robię panierkę z polenty. Tez się fajnie wpisuje we włoskie klimaty 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 9 lutego 2017 - 14:46

Nie ma to jak poszukiwanie nowego smaku. Fajny pomysł na panierkę, niewątpliwie schabowe smakują nieziemsko:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 lutego 2017 - 13:12

Ciekawa panierka, muszą być bardzo smaczne 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 14 lutego 2017 - 16:46

Pyszna odmiana schabowych, zdecydowanie tę wolę 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz