Home Na słodkoBabki i muffiny Piernik z rumem i powidłami

Piernik z rumem i powidłami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wilgotne i aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem kakao, powideł śliwkowych i suszonych fig. Piernik do przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ przygotujecie go dość szybko i bez użycia miksera. Ciasto długo utrzymuje świeżość, sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko na święta. 🙂

dsc_4930

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 120 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 kieliszki rumu
  • 1 i 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 7 suszonych fig
Polewa
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
Trzy figi kroję na plasterki. Pozostałe kroję na małe kawałki.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier, kakao, mleko i miód. Wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Gotową masę zostawiam do przestudzenia.
Do przestudzonej masy, dodaję żółtka, powidła, rum i przyprawę korzenną.
Mąkę przesiewam z sodą do miseczki, dodaję płynną masę piernikową. Wszystko dokładnie mieszam.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.
Na koniec dodaję pianę i pokrojone owoce, wszystko delikatnie mieszam.
Małą podłużną foremkę, wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki.
Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut. Do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto smaruję czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietanki, na wierzchu układam plasterki fig. Smacznego 🙂

dsc_5019

dsc_4955

Inspiracja Klik

Powiązane posty

13 komentarzy

cudARTeńka 17 grudnia 2016 - 16:06

Tobie, Twoim bliskim i wszystkim czytelnikom bloga na nadchodzący zimowy czas życzę wszystkiego najlepszego:)

Odpowiedź
napiecyku 17 grudnia 2016 - 20:46

Dziękuję za miłe życzenia 🙂 Od nas również proszę przyjąć życzenia magicznych Świąt 🙂

Odpowiedź
Arkadiusz 17 grudnia 2016 - 17:05

Bardzo smakowicie to się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 17 grudnia 2016 - 19:44

bardzo lubię pierniki,nie tylko od święta 🙂

Odpowiedź
Ania 18 grudnia 2016 - 14:42

Bardzo lubie pierniki, a Twój wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 18 grudnia 2016 - 15:25

super pierniczek 🙂

Odpowiedź
Natalie 18 grudnia 2016 - 20:47

Ciekawa opcja! Piernik bardzo lubię 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 18 grudnia 2016 - 22:59

Robię podobny i tylko taki nam smakuje 😀

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 19 grudnia 2016 - 15:50

Musi być niesłychanie aromatyczny!
No i wygląda na wilgotny!
Piekny!
Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 19 grudnia 2016 - 18:35

Ale genialnie się prezentuje! Wygląda na wilgotny i mega apetyczny 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 20 grudnia 2016 - 14:31

Przepysznie wygląda i piękny na swiąteczny stół 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 20 grudnia 2016 - 22:59

Takiego piernika chętnie bym zjadła. W sumie mam wszystkie składniki, więc dopisuję do listy świątecznych wypieków. Wygląda naprawdę kusząco.

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 21 grudnia 2016 - 10:08

Pyszne i takie puszyste. Gosiu – Wesolych Swiat. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 grudnia 2016 - 21:51

Ładnie wyrośnięty a do tego wilgotny w środku! Idealny! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz