Wilgotne i aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem kakao, powideł śliwkowych i suszonych fig. Piernik do przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ przygotujecie go dość szybko i bez użycia miksera. Ciasto długo utrzymuje świeżość, sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko na święta. 🙂
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
- 2 pełne łyżki miodu
- 120 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 kieliszki rumu
- 1 i 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 7 suszonych fig
Polewa
- 30 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
Trzy figi kroję na plasterki. Pozostałe kroję na małe kawałki.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier, kakao, mleko i miód. Wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Gotową masę zostawiam do przestudzenia.
Do przestudzonej masy, dodaję żółtka, powidła, rum i przyprawę korzenną.
Mąkę przesiewam z sodą do miseczki, dodaję płynną masę piernikową. Wszystko dokładnie mieszam.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.
Na koniec dodaję pianę i pokrojone owoce, wszystko delikatnie mieszam.
Małą podłużną foremkę, wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki.
Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut. Do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto smaruję czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietanki, na wierzchu układam plasterki fig. Smacznego 🙂
Inspiracja Klik
13 komentarzy
Tobie, Twoim bliskim i wszystkim czytelnikom bloga na nadchodzący zimowy czas życzę wszystkiego najlepszego:)
Dziękuję za miłe życzenia 🙂 Od nas również proszę przyjąć życzenia magicznych Świąt 🙂
Bardzo smakowicie to się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
bardzo lubię pierniki,nie tylko od święta 🙂
Bardzo lubie pierniki, a Twój wygląda bardzo apetycznie 🙂
super pierniczek 🙂
Ciekawa opcja! Piernik bardzo lubię 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Robię podobny i tylko taki nam smakuje 😀
Musi być niesłychanie aromatyczny!
No i wygląda na wilgotny!
Piekny!
Wesołych Świąt 🙂
Ale genialnie się prezentuje! Wygląda na wilgotny i mega apetyczny 🙂
Przepysznie wygląda i piękny na swiąteczny stół 🙂
Takiego piernika chętnie bym zjadła. W sumie mam wszystkie składniki, więc dopisuję do listy świątecznych wypieków. Wygląda naprawdę kusząco.
Pyszne i takie puszyste. Gosiu – Wesolych Swiat. Pozdrawiam serdecznie Beata
Ładnie wyrośnięty a do tego wilgotny w środku! Idealny! 🙂