Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Kruche pierożki z konfiturą różaną i gruszką

Kruche pierożki z konfiturą różaną i gruszką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Fantastyczne, delikatne ciasteczka w formie pierożków, nadziane prażoną gruszką i konfiturą z płatków róż. Takie pierożki smakują na zimno i na ciepło, można je podać z gałką lodów waniliowych, będą doskonałym poczęstunkiem dla świątecznych gości. Dopełnieniem poczęstunku będzie gorąca herbata z łyżeczką konfitury 🙂 Polecam bardzo 🙂

dsc_3227

Składniki na ciasto / 15 sztuk
  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szkl. zimnej wody
  • 1/4 szkl. zimnej wódki
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
Oraz
  • roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
Do miseczki daję mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki, dodaję wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto, kiedy ciasto będzie miało fakturę kruszonki, dodaję wódkę. Wszystko szybko wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie luźne, można dodać jeszcze trochę mąki.
Gotowe ciasto dzielę na dwa kawałki, kawałki ciasta owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Gruszki obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na drobną kosteczkę.
Pokrojone gruszki i sok z cytryny, daję do rondelka i smażę mieszając na małym ogniu. Kiedy gruszki zaczną się rozpadać, dodaję konfiturę. Wszystko mieszam i smażę jeszcze około 2 minuty, do czasu, kiedy masa zgęstnieje i odparuje wodę.
Pierwszy, schłodzony kawałek ciasta rozciągam wałkiem na podsypanym mąką blacie, na grubość około 4 mm.  Z ciasta wycinam większe kółka o średnicy 13 cm ( ja użyłam miseczki deserowej ).
Na górnej połowie kółek, wycinam małym nożykiem trzy otwory w kształcie łezki lub kółka. Na dolnej połowie rozkładam pełną łyżeczkę nadzienia. Kółko składam w kształt pierożka, a brzegi sklejam końcem widelca.
Na blaszce z wyposażenia piekarnika, rozkładam papier do pieczenia. Na papierze układam pierożki. Ciasteczka smaruję roztrzepanym jajkiem.
Pierożki daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 25 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

dsc_3430

dsc_3333

dsc_3309

dsc_3341

Powiązane posty

22 komentarze

Magda 19 listopada 2016 - 17:17

Bardzo apetyczne)))

Odpowiedź
Aga 19 listopada 2016 - 18:05

Nie dość że cudnie wyglądają, to jeszcze ta konfitura różana:-) bajka 🙂

Odpowiedź
Marzena 19 listopada 2016 - 18:40

Mniam jak pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 19 listopada 2016 - 20:18

Takie ciasteczka z różą i herbatką w zimowy wieczór to ideał! 🙂

Odpowiedź
Magdalena 19 listopada 2016 - 20:48

ale wspaniałe:)

Odpowiedź
Asa_6niebo 19 listopada 2016 - 21:28

wyglądają przepysznie! chętnie porwałabym takiego (pie)rożka

Odpowiedź
Słodkie okruszki 19 listopada 2016 - 22:37

Pyszne pierożki 🙂

Odpowiedź
Natalie 20 listopada 2016 - 00:13 Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 20 listopada 2016 - 12:13

wspaniałe ciacha 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 20 listopada 2016 - 17:46

Ale one muszą wspaniale smakować! Konfitura różna i kruche ciasto, a do tego jeszcze gruszka! Cudowne ciacha <3

Odpowiedź
Kaśka 20 listopada 2016 - 18:58

jak precyzyjnie wykonane 🙂 wow! super!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 20 listopada 2016 - 19:04

Przepyszne 🙂

Odpowiedź
Magda 21 listopada 2016 - 10:36

Wspaniałe rogaliki z fantastycznym nadzieniem 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 21 listopada 2016 - 12:54

Świetne,ja robiłam kruche czekoladowe ,też smakowały obłędnie.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 listopada 2016 - 20:56

Kochamy pierożki pod każdą postacią 😛 Z taką konfiturą muszą być boskie 😀

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 22 listopada 2016 - 12:24

Kuszące pierożki. Małgosiu zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół 🙂

Odpowiedź
Madame Malonka 22 listopada 2016 - 19:03

Jak ja bardzo nie powinnam tu wchodzić! Będą mi się śnić, póki ich nie zrobię…

Odpowiedź
Łukasz 22 listopada 2016 - 22:26

Niezwykle kuszące i to jeszcze z moją ulubioną konfiturą! <3

Odpowiedź
Cukry Proste 23 listopada 2016 - 09:52

Pycha pierożki!

Odpowiedź
Joanna Ł 23 listopada 2016 - 13:00

Małgosiu ciasteczka wyglądają wspaniale 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 23 listopada 2016 - 16:25

Cudne!:)

Odpowiedź
Pieruńskie Maszkety 23 listopada 2016 - 18:52

Cudny wypiek, fajny pomysł, konfitura z płatków róży na pewno jest przepyszna

Odpowiedź

Zostaw komentarz