Fantastyczne, delikatne ciasteczka w formie pierożków, nadziane prażoną gruszką i konfiturą z płatków róż. Takie pierożki smakują na zimno i na ciepło, można je podać z gałką lodów waniliowych, będą doskonałym poczęstunkiem dla świątecznych gości. Dopełnieniem poczęstunku będzie gorąca herbata z łyżeczką konfitury 🙂 Polecam bardzo 🙂
Składniki na ciasto / 15 sztuk
- 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1/4 szkl. zimnej wody
- 1/4 szkl. zimnej wódki
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
- 3 mniejsze dojrzałe gruszki
- 200 g konfitury z płatków róży Ogródek Dziadunia
- 4 łyżki soku z cytryny
Oraz
- roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
22 komentarze
Bardzo apetyczne)))
Nie dość że cudnie wyglądają, to jeszcze ta konfitura różana:-) bajka 🙂
Mniam jak pysznie wyglądają 🙂
Takie ciasteczka z różą i herbatką w zimowy wieczór to ideał! 🙂
ale wspaniałe:)
wyglądają przepysznie! chętnie porwałabym takiego (pie)rożka
Pyszne pierożki 🙂
Ależ uroczy pomysł 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wspaniałe ciacha 🙂
Ale one muszą wspaniale smakować! Konfitura różna i kruche ciasto, a do tego jeszcze gruszka! Cudowne ciacha <3
jak precyzyjnie wykonane 🙂 wow! super!
Przepyszne 🙂
Wspaniałe rogaliki z fantastycznym nadzieniem 🙂
Świetne,ja robiłam kruche czekoladowe ,też smakowały obłędnie.
Kochamy pierożki pod każdą postacią 😛 Z taką konfiturą muszą być boskie 😀
Kuszące pierożki. Małgosiu zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół 🙂
Jak ja bardzo nie powinnam tu wchodzić! Będą mi się śnić, póki ich nie zrobię…
Niezwykle kuszące i to jeszcze z moją ulubioną konfiturą! <3
Pycha pierożki!
Małgosiu ciasteczka wyglądają wspaniale 🙂
Cudne!:)
Cudny wypiek, fajny pomysł, konfitura z płatków róży na pewno jest przepyszna