Proste placuszki po brzegi wypełnione jesiennymi jabłkami. Można je piec na dwa sposoby – zanurzać pokrojone w plasterki jabłka w cieście i smażyć na małej ilości oleju lub drobno pokrojone jabłka wrzucić do ciasta, wymieszać i piec w formie placuszków.
Placuszki bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja przygotowałam na ciepło na sobotnie śniadanie, ale sprawdzą się również do obiadu i na podwieczorek 🙂
Składniki / 3 porcje
- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki ekologicznego cukru brązowego od Ekoblik
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu ekologicznego od Ekoblik
- 2 kwaskowate jabłka
- olej do smażenia
15 komentarzy
urocze te Twoje placuszki 🙂
Kochana ale bym zjadła takie placuszki, pyszności 🙂
Pycha ! Bardzo lubię takie placuszki 🙂
jak ja lubię takie placki:)
Uwielbiam takie na śniadanko.
W przekroju jak marzenie po prostu! 😀
Musimy sobie usmażyć i koniec kropka 🙂
uwielbiam placki z jabłkami 🙂
Wyglądają wręcz idealnie, mniam! 🙂
No takie placuszki pyszniutkie
Dla mnie to taki niezastąpiony klasyk. Ten smak zawsze się sprawdza. Jest pyyyszny! Mam ochotę na te placuszki. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pamiętam! Jadłem takie! Było to dawno ale takiego smaku się nie zapomina!
Mniamm bardzo lubię takie nietypowe ciacha; )
rewelacyjne! Uwielbiam z duuuużą ilością jabłek:)
Wyszły mi zakalce 🙁
Te placki nie są puszyste, to rodzaj ciasta naleśnikowego, a główną rolę pełnią tu jabłka.