Jesienny gulasz z dynią, pieczarkami i cebulą, do tego zioła i szczypiorek. Wszystkich, którzy obawiają się takiego zestawienia, uspokajam, że smaki bardzo się uzupełniają, a dynia dodatkowo zabarwi potrawę na piękny jesienny kolor. Do gulaszu wybrałam dynię hokkaido i małe pieczarki, takie są najsmaczniejsze. Jeżeli macie świeże zioła…tymianek, oregano, rozmaryn, możecie dodać je do gulaszu, pod koniec gotowania 🙂
Składniki / 3 porcje
- 500 g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1/3 małej dyni hokkaido, ogranej i pokrojonej w kostkę
- 12 małych pieczarek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- 1/3 szklanki wytrawnego wina
- 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- kilka ziaren jałowca
- 3 liście laurowe
- spora szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
- 3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz do smaku
11 komentarzy
Bardzo apetyczne danie.
prezentuje się bardzo pysznie 🙂
na te chłodne dni pasuje idealnie:)
Taki gulasz musi świetnie rozgrzewać, a takich dań teraz potrzeba 🙂 I bardzo apetycznie wygląda!
Musi być pyszny 🙂
Pięknie i apetycznie wygląda – tak typowo jesienny obiadek 🙂
świetne danie na takie zimno 🙂
Dawno nie jadłam gulaszu. Dla mnie nowością jest taki z dodatkiem dyni. Lubię takie inspiracje i z chęcią go kiedyś przygotuję. Tym bardziej, że sezon dyniowy mamy w pełni. Pozdrawiam ciepło 🙂
Mniam! Pysznie i kolorowo. Super pomysł na gulasz 🙂
Smakowite i pożywne 🙂
Hokkaido dyni wlasciwie ne trzeba obierac, chyba ze do tej potrawy lepiej pasuje obrana 😉
Wlasnie gotujemy ten gulasz, ale z chudym wolowym miesem, pachnie wspaniale, chyba tez tak smakuje