Pieczeń ze schabu z trzydniowej marynaty z miodem, tymiankiem, octem winnym i cytryną. Mięso piekłam w worku do pieczenia, dzięki temu, jest soczysta i aromatyczna. Polecam taką pieczeń na niedzielny obiad, a pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i sałatek 🙂
Składniki
- 1 kg schabu ( najlepiej od karkówki )
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka plasterków cytryny
Marynata
- 2 łyżki naturalnego miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
16 komentarzy
Danie godne Masterszefa albo Topszefa! 🙂
Mmm – pyszna domowa pieczeń! Wspaniale podana 🙂 Tymianek moja mama często dodaje do marynat, ale miód? Nieznane są mi takie smaki. Przekonałabym się z wielką chęcią czy by mi się spodobały, choć w ciemno wiem, że tak! 🙂 Pozdrawiam 🙂
Cudownie aromatyczny schabik! Ślinka cieknie ;D
na taki efekt warto poczekać te trzy dni;)
Pięknie wygląda .
takie domowe pieczenie są niezastąpione 🙂 często robię zamiast wędliny
Jeżeli smakuje tak dobrze jak wygląda tzn ze jest przeprzeprzepyszna 😉
pieczeń wygląda przepysznie!
a dzięki tymiankowi musi być bardzo aromatyczna:)
Bardzo apetycznie i aromatycznie się prezentuje! Doskonała na obiad albo jako wędlina na kanapki
Ze świeżutkim, domowym chlebem musi smakować obłędnie. Z resztą bez chlebka także 🙂
Fajnie wygląda, a tymianek to dobra przyprawa tutaj. 🙂
Marynata jest tutaj niezbędnym drugoplanowym bohaterem 😀 Super danie 🙂
Pięknie wygląda ta pieczeń 🙂
Tymianek to jedna z moich ulubionych przypraw! Dodaję ją zawsze do pieczarek, bo wyjątkowo się lubią.
jak ona wygląda :O <3 boskość <3
Doskonała ta marynata!