Trochę nietypowa szarlotka. Tarte jabłka rozłożyłam na kruchym spodzie, zalałam budyniem, przygotowanym na soku pomarańczowym, a na wierzch przygotowałam kokosową kruszonkę. Wszystko cudownie pachnie podczas pieczenia. Niestety na pierwszy kęs takiej szarlotki, musimy poczekać, ponieważ wymaga schłodzenia, wtedy masa stężeje i stanie się odpowiednio gęsta. Pyszny, jesienny deser dla cierpliwych 🙂
Składniki na kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 130 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto, daję do miseczki i szybko wyrabiam. Gotowe ciasto, owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę jabłkową
- 4 mniejsze jabłka
- 900 ml. soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 1 galaretka cytrynowa.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, partiami wyciskam nadmiar soku.
Do małej miseczki odlewam część soku, pozostały sok podgrzewam. Do miseczki, dodaję budynie w proszku, wszystko mieszam i dodaję do gorącego soku. Budyń gotuję na małym ogniu, do czasu, kiedy zgęstnieje. Na koniec, dodaję galaretkę i wszystko mieszam.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Dno i boki foremki o średnicy 24 cm, smaruję masłem i wylepiam schłodzonym ciastem.
Na kruche ciasto, daję starte jabłka. Na jabłka wylewam ciepły budyń.
Składniki na kokosową kruszonkę
- około 40 g wiórków kokosowych
- 1 białko
- 2 łyżki brązowego cukru
Białko ubijam rózgą kuchenną na pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam, do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Na koniec dodaję wiórki kokosowe. Ilość wiórków zależy od ilości białka. Powinna powstać gęsta masa, którą pokruszymy na wierzchu masy budyniowej.
Ciasto piekę około 50 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe studzę około 60 minut i daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂
18 komentarzy
Jeszcze nie łączyłam jabłek z kokosem:)
i ten kokos,pysznie:)
Małgosiu zakochałam się w twojej szarlotce 🙂
Chyba nie miałaby u mnie szansy wystygnąć 🙂 Rzuciłabym się od razu na gorącą! 😀
bardzo podoba mi się ta nietypowa szarlotka 🙂
Kruche i jabłka, ideał nad ideałami 🙂
Pysznie ! Uwielbiam kruche z jabłkami 🙂
jabłka, pomarańcza i kokos- musiało być przepysznie:)
To jest bardzo, ale to bardzo fajna alternatywa dla szarlotki. Osobiście jabłka zagęszczam galaretką, ale budyń i ta kruszonka muszą być pyszne!
U mnie szarlotka zawsze w czołówce ciast do zjedzenia. Chociaż zamiast wiórek kokosowych wybiorę cynamon 😉
Super! Taka szarlotka musi smakować rewelacyjnie 🙂 Lubię wszelkie wariacje na temat szarlotki <3
I za to kocham jesień. Za zapach szarlotki i smak ciast z jabłkami.
Mniamciu 😀
Mamy za sobą już pierwszą tartę więc czas na drugą 😀 Jest piękna a wygląda jakby była z dynią 🙂
Fantazja, za takie ciasto to człowiek może dać się pokroić 🙂
Szarlotka to moje ulubione ciasto, proste, smaczne i w Twoim wypadku jeszcze super wygląda 🙂 Nic, tylko piec i jeść 😀
Wybornie wygląda, musi smakować pysznie 🙂
Bardzo smakowite!