Ziemniaki, pyry, bulwy, czy kartofelki, najlepsze te młode i nie za duże. Dzisiaj zrobiłam taki właśnie obiad, młode kartofle zapiekane w mundurkach w towarzystwie kurczaka i marchewki z nutką pistacji i tymianku. Myślę, że nie muszę dłużej namawiać Was do przygotowania takiego obiadu. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki
- 1, 5 kg. młodych mniejszych ziemniaków
- 3 udka kurczaka
- 6 młodych marchewek
- sól morska
- tymianek
- oliwa ( u mnie olej z orzechów pistacjowych )
Ziemniaki dokładnie szoruję pod bieżącą wodą, ostrą gąbką lub szczoteczką. Udka kurczaka dzielę na pół, na podudzie i udo ( pałeczkę ). Większe marchewki dzielę na pół.
Dużą blaszkę, wykładam papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładam ziemniaki, kawałki kurczaka i marchewkę.
Wszystko delikatnie posypuję mieloną solą morską, suszonym tymiankiem i skrapiam olejem pistacjowym.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 50 minut. Od razu podaję. Smacznego 🙂
17 komentarzy
Lubimy takie dania!
Wspaniałe danie.
pyszny obiad:)
uwielbiam takie obiady z piekarnika 🙂
Pyszności 🙂
Wygląda doskonale 🙂
Takie przypieczone ziemniaczki są przepyszne ^^ Zjadłybyśmy je z olejem z pestek dyni 🙂
Pyszności 🙂
zapiekane ziemniaki są przepyszne. smakowitości!
Cały obiad z piekarnika. Super. Bardzo smaczne danie. No i na pewno zapachy nieziemskie – na moc ziół musi być idealna i z pewnością komponuje się super. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Cudowne danie, szczególnie przy tej nie rozpieszczającej nas pogodzie 🙂
Proste i pyszne danie 🙂
O tak, nie trzeba mnie długo namawiać;)
na taką pogodę, jaką mam za oknem to danie jest idealne:)
Do przygotowania takiego obiadu wcale mnie nie trzeba namawiać! To dopiero pyszności 🙂
Wspaniałe na obiadek, super pomysł.
tradycyjnie i pysznie 🙂