Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Racuchy drożdżowe z bananami

Racuchy drożdżowe z bananami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Delikatne racuszki, smażone bez tłuszczu, z dodatkiem bananów i odrobiny cynamonu. Takie placki smażymy na dobrej jakości, nieporysowanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Placki są smacznym pomysłem na śniadanie, deser lub obiad dla całej rodziny 🙂

DSC_7847

Składniki / 3 – 4 porcje
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 małe banany
  • 1 większe jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 dkg. drożdży
Do większej miski przesiewam mąkę, na środku robię mały otwór i wrzucam pokruszone drożdże, drożdże posypuję cukrem. Wszystko zostawiam na 2-3 minuty w ciepłym miejscu.
Dodaję roztrzepane jajko, cynamon i stopniowo, cały czas mieszając leję letnie mleko. Wszystko bardzo dokładnie mieszam rózgą kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut.
Na koniec, dodaję do ciasta banany pokrojone w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię, nakładam małe porcje ciasta. Na patelni, smażę jednorazowo trzy racuchy.
Kiedy placki się zetną i mocno przyrumienią, ostrożnie podważam każdy placek szeroką szpatułką i obracam na drugą stronę. W miarę potrzeby można dopiekać placki.
Placki podaję na gorąco, można podać z cukrem pudrem, owocami, syropem klonowym. Smacznego 🙂

DSC_7806

DSC_7856

DSC_7831

Powiązane posty

21 komentarzy

Megly 4 maja 2016 - 11:36

Raz jadłam niemal identyczne. To były najlepsze racuchy, jakie znam. Nic ich nie przebije. Teraz zrobiłam się przez ten widok głodna. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 4 maja 2016 - 11:54

co tu dużo pisać – racuchy z bananami są przepyszne : )

Odpowiedź
lena 4 maja 2016 - 13:17

wspaniałe:)

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 4 maja 2016 - 16:03

robię z jabłkami, ale takie też by nam smakowały 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 4 maja 2016 - 16:20

U mnie są często ,pycha.W pierwszym zdaniu pod składnikami chyba brakuje wzmianki o mleku ,bo bez nich drożdże nie ruszą na sucho .

Odpowiedź
napiecyku 4 maja 2016 - 16:52

Na sucho, miedzy drożdżami i cukrem, również zachodzi fermentacja, szczególnie w cieple. Oczywiście, można dodać trochę ciepłego mleka, na pewno drożdże zaczną szybciej pracować 🙂

Odpowiedź
kulinarna148 4 maja 2016 - 17:05

Bardzo lubię takie racuchy. Często wykonuję, ale placuszki bez drożdży i zajadam się nimi na śniadanie z kubkiem mleka.

Odpowiedź
Salvador Dali 4 maja 2016 - 17:06

no nie.. ale ci się pięknie usmażyły! Moje tak nie lubią 🙁
mmm.. zjadłabym z wielką chęcią 🙂

Odpowiedź
Marzena 4 maja 2016 - 19:19

Cudowne 🙂 wyszły ci wspaniałe 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 4 maja 2016 - 20:32

na leniwe śniadanie w sam raz 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 4 maja 2016 - 20:34

Wspaniałe racuszki na słodkie śniadanie 🙂 Pięknie i apetycznie podane – chętnie bym je sobie zjadła, nawet teraz – wieczorem! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 4 maja 2016 - 21:11

Wiele razy widziałyśmy je na blogach ale nigdy nie jadłyśmy :/ Szkoda by wyglądają znakomicie 🙂

Odpowiedź
Renula 4 maja 2016 - 23:25

Jak to wszystko ślicznie i pysznie wygląda! 😉

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 5 maja 2016 - 08:24

Gosiu juz mi pociekla slinka i zaczelo burczec w brzuchu. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
4foodsecrets 5 maja 2016 - 08:33

Właśnie kończę identyczne 🙂 Uwielbiam zapach takiego śniadanka z rana roznoszący się po całym domu:) Pycha 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 5 maja 2016 - 21:38

Placki z bananami – to musi być udane śniadanie! 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 6 maja 2016 - 22:42

O, ja robię banany w cieście naleśnikowym. Muszę spróbować Twojej wersji.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 6 maja 2016 - 23:38

Dla mnie doskonałe 🙂

Odpowiedź
poprosze dokladke 7 maja 2016 - 09:16

uwielbiam wszelakie placki, te z bananami musiały być pyszne!

Odpowiedź
Sosna 9 maja 2016 - 10:17

Uwielbiam takie racuchy 😀

Odpowiedź
marcelina 12 maja 2016 - 22:44

za ten syrop klonowy już uwielbiam! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz