Zdrowe knedle z kaszy jaglanej z truskawką w środku. Takie knedle przygotujecie nie tylko w sezonie, ponieważ można użyć mrożonych truskawek lub śliwek. Kluseczki proponuję podać z jogurtem i brązowym cukrem, lub ze stopionym masłem, zmielonymi orzechami i cukrem. Kaszę ugotujcie wcześniej, żeby zdążyła wchłonąć całą wodę i wystygła. Polecam na wiosenny obiad dla dorosłych i maluchów 🙂
Składniki / 17 sztuk
- 1 pełna szklanka kaszy jaglanej
- 3 pełne łyżki białego twarogu
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 – 17 sztuk średnich, mrożonych lub świeżych truskawek
- sól morska
Kaszę dokładnie płukam na sitku. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Kaszę gotuję około 15 minut na małym ogniu, powinna wchłonąć całą wodę. W czasie gotowania, dodaję dwie łyżeczki soli i mieszam. Gotową kaszę odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mięsa razem z serem. Do masy dodaję mąkę. Wszystko dokładnie mieszam. Jeżeli masa nadal się klei, można dodać jedną lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
W dużym garnku gotuję wodę z dwoma łyżeczkami soli.
Z masy odrywam kawałki wielkości mandarynki, spłaszczam na mały placuszek. Na środek daję truskawkę i dokładnie sklejam.
Na gotującą wodę ostrożnie wrzucam kluski. Knedle gotuję, od wypłynięcia około 3 minuty. Gotowe ostrożnie wyciągam łyżką cedzakową.
Podaję z jogurtem i cukrem lub ze stopionym masłem i bułką tartą lub posiekanymi orzechami. Smacznego 🙂
27 komentarzy
Wspaniały pomysł, z chęcią bym takie teraz zjadła 🙂
Fantastyczny pomysł! 🙂 Knedle z truskawkami wręcz uwielbiam, ale takich z kaszą jeszcze nie próbowałam – wiosenny obiad idealny! 🙂
Robiłam ostatnio bardzo podobne knedle, tyle, że z rabarbarem i na innej mące. Muszę w końcu zrobić takie danie niemal w całości na kaszy jaglanej. Ostatnio pojawia się ona u mnie głównie w postaci jaglanek na słodko, ale kuszą mnie też inne dania z jej udziałem. Pozdrawiam serdecznie 🙂
PS: Mój blog jest chwilowo niedostępny z powodu problemów technicznych. Przepraszam.
cudowne, kocham knedle, zrobię takie:)
Ale narobiłaś mi smaka. Będę musiała zrobić 😉
W życiu nie jadłam ,fajnie wyglądają.
Bardzo ciekawy przepis! Knedli jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale ten przepis brzmi bardzo zachęcająco 🙂
przepis zapisuję do wypróbowania! 🙂 mniam! 🙂
Ten środek – istne cudo 😀
już nie mogę się doczekać truskawek;) pyszne te knedle, chętnie wypróbuję wersję z ciastem z kaszy jaglanej
Pięknie się prezentują a ta truskaweczka :))
Na pewno wypróbuję. Niech tylko sezon na truskawki się rozkręci 🙂
Bardzo fajny pomysł i bezglutenowe są. Muszę wypróbować.
takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie sie przekonam jak smakują:)
Tak dawno nie robiłam knedli.. a ten przepis bardzo mnie do tego motywuje.. 🙂 dziękuje:)
Ale mam teraz smaka na takie kluchy! Wyglądają cudownie 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nigdy nie robiłam knedli, zawsze wydawały mi się takie skomplikowane…
Cóż za pyszności 🙂 koniecznie muszę zrobić knedle z kaszy jaglanej bo jeszcze takich nie jadłam 🙂
Cudowne kule 🙂
Przepyszna propozycja 🙂
Zapisuję i na pewno zrobię :))
Kasze mam więc morze jutro na obiadek będą knedelki 🙂 oczywiście jak mąż (żądny mięsa ) się zgodzi 😉
Ja również mam problem z mięsożernym mężem 😉
Jak tylko będzie sezon na truskawki zrobię na pewno.
To pomysł na obiad zdecydowanie dla mnie <3 Uwielbiam knedle, a jaglanych jeszcze nie robiłam, więc wszystko przede mną 🙂
Czas wreszcie wykonać knedelki bo jeszcze nigdy ich nie jadłyśmy 🙂 Jaglane muszą być super w smaku 🙂
fajny pomysł; ale mi smaku zrobiłas