Wczoraj upiekłam, razem z bratanicami chrupiące gofry, młodsza dziewczynka znalazła przepis na klasyczne gofry na tej stronie. Przepis na ,, najlepsze gofry na niedzielne śniadanie ” okazał się strzałem w dziesiątkę. Dziewczyny ochoczo pałaszowały gofry z dodatkiem musu truskawkowego 😛
Dzisiaj, postanowiłam ponownie upiec gofry z tego przepisu, w nieco zdrowszej wersji z mąki owsianej i na mleku migdałowym. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao. Gofry można podać na deser lub drugie śniadanie z dodatkiem konfitury, sezonowych owoców czy masła orzechowego. Będzie pysznie 🙂
Składniki / 3 porcje
- 1/4 szkl. mąki orkiszowej typ 650 lub pszennej
- 3/4 szkl. mąki owsianej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
- 1/5 szkl. oleju np. z pestek winogron
- 1 duże jajko ( osobno żółtko i białko )
- szczypta soli
- 1 pełna łyżka cukru brązowego
- 2 łyżeczki kakao ( opcjonalnie )
Mąkę przesiać do miseczki z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, olej i żółtko, wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
W osobnej miseczce ubić białko z cukrem i solą na gęstą pianę.
Pianę dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać. Masę można podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao.
Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem za pomocą pędzelka, nałożyć porcję ciasta. Gofry pieczemy około 5 minut.
Gotowe gofry można dać na chwilę na kratkę, do przesuszenia. Podajemy na ciepło np. z musem truskawkowym. Bardzo polecam mus od Herbapolu, to nie jest reklama, to po prostu bardzo dobry produkt do gofrów i naleśników. Sprawdzi się dla maluchów, ponieważ nie ma w nim kawałków owoców. Smacznego 🙂
22 komentarze
Gofrowa rozpusta:)
Muszę wypróbować bo wyglądają zjawiskowo 😀
Też mam taką gofrownicę, która formuje urocze serduszka 🙂 Nigdy nie robiłam owsianych gofrów, ale już widzę, że muszą być przepyszne 🙂 z dżemorkiem bym zjadła takie pyszności. Pozdrawiam serdecznie 🙂
ale cudne gofry Ci wyszły!
Gofry z mąki owsianej wychodzą bardzo chrupiące i pyszne dla kogoś kto kocha owies 😀
Uwielbiam gofry ,ale jakoś nie mam do nich cierpliwości .Dziękuję Małgosiu za ten mus ,który polecasz,już zapisałam i kupię w czasie tegorocznych wakacji .
Piękne serduszka! 🙂 Podziwiam – jeszcze nigdy sama nie robiłam gofrów, chociaż się od jakiegoś czasu przymierzam do tego 🙂
Śliczne gofrowe serduszka 🙂 do schrupania 😉
Jakie słodkie i urocze gofry 🙂
uwielbiam gofry 🙂 i te zdrowsze i te normalne 🙂
chętnie zrobię takie gofry 🙂
Śniadanie mistrzów, pyszne goferki :)))
Super połączenie. Gofry wyszły bardzo apetyczne, uroczy mają kształt.
Gofry mi się kojarzą z wakacjami 🙂
Wspaniałe, bardzo lubię jeść gofry 🙂
Dawno już nie jadłam gofrów, a takich w zdrowej wersji chyba w ogóle. Bardzo apetycznie wyglądają 🙂
Wyglądają zjawiskowo! 😀
Łowicz robi lepszy dżem dla dzieci bo słodzony sokiem jabłkowym a nie cukrem… 😉
Właśnie piekę muffinki jaglane wg Pani przepisu 😀
Dziękuję za info 😉 Muffinki na pewno będą smakować 🙂
Ja bym użyła naturalnych dżemów własnej produkcji i było by palce lizać 🙂
Witam, nie mam mąki orkiszowej ani innej tylko zwykłą Szymanowską, może być? Mam płatki górskie owsiane mogę zblendować lub zmielić.
Może być mąka szymanowska 🙂 Płatki można spróbować zmielić i wymieszać z szymanowską pół na pół 🙂