Pyszne kluski z kaszy jaglanej, świetnie smakują na słodko i na słono, my chętniej jemy na słono. Można je podać do przeróżnych mięs, najlepiej smakują z sosem np. pieczarkowym lub grzybowym. Można je odgrzać następnego dnia, na oliwie lub klarowanym masełku. Świetny sposób na powtórne wykorzystanie kaszy, która nie została zjedzona. Polecam na zdrowy obiad, dla całej rodziny 🙂
Kluski można podać z gulaszem paprykowo – pieczarkowym 🙂
Składniki / 3 porcje
- szklanka kaszy jaglanej
- 110 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 jajka
- sól morska
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam.
Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Lekko schłodzoną kaszę, mielę w maszynce do mięsa. Do kaszy dodaję mąkę i jajka. Wszystko wyrabiam na jednolitą masę. Jeżeli masa się klei, dodaję trochę mąki.
Duży garnek, do 3/4 wysokości napełniam wodą i stawiam na gaz.
Masę dzielę na trzy części. Blat posypuję mąką i każdą część rozciągam na wałeczek o średnicy około 3 cm. Wałeczek kroję na kluski o długości 4- 5 cm.
Do gotującej wody, wrzucam kluski. Gotuję, od wypłynięcia około 30 sekund. Wyciągam łyżką cedzakową.
Od razu podaję. Kluski smakują z dodatkiem sosu i mięs, raz na słodko. Smacznego 🙂
22 komentarze
Pyszne kluseczki 🙂
jak ja lubię kluseczki 🙂
fajny przepis:)
Lubię wszelakie kluski a więc się wpraszam 🙂
Bardzo fajne kluski:)
stanowczo za długo się zbieram za te kluski, pychota 🙂
Ale fajne kluchy! Pozdrawiam 🙂
Fajne kluchy :))
Lubię wszelkie kluski, ale takich jeszcze nie jadłam! 🙂 Zaintrygowałaś mnie 🙂
Też uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki 🙂 Te muszą być pyszne 🙂
Gosiu, swietny przepis, chetnie z niego skorzystam, tym bardziej z tego, co mi sie wydaje kasza jaglana nie zawiera glutenu? pozdrawiam serdecznie Beata
Masz rację, kasza jaglana nie zawiera glutenu 🙂
Bardzo pomysłowe kluseczki, nie robiłam jeszcze takich, a tym bardziej nie jadłam, więc jestem ciekawa smaku:)
Wyglądają idealnie :>
Pyszne są! Robimy podobne i idealnie pasują nam do słodkich dodatków xD
Jestem zdecydowaną kluskomaniaczką w każdej postaci. Jaglana kasza jest bardzo zdrowa i ostatnio się do niej przekonałam. Ale w takiej wersji jej jeszcze nie używałam. Super kluseczki, zarówno same muszą być smaczne, jak i jako dodatek do innych rzeczy. Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia 🙂
Z kaszy jaglanej jeszcze klusek nie robiłam 🙂 Świetny pomysł 🙂 Ja też wolę na słono, z kurczakiem i pyszną sałatką.
Kluseczki z kaszy? A to ciekawostka!
świetne wyszły! 🙂
Świetny pomysł – ciekawe jak na słodko smakują 🙂
Takich nie robiłam, ale Kopytka tak i ciasto pierogowe też. Następnym razem robię same z kaszy :-)❤
Bardzo mi smakowały, nie dość że pyszne to pełnoziarniste
Dziękuję za miły komentarz 🙂 Pozdrawiam 🙂