Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Czarna rzepa, to warzywo bardzo niedoceniane w naszej kuchni. Niepozorna bulwa, kryje w sobie wiele cennych witamin i soli mineralnych, które oddziaływują na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Rzepa odkaża układ pokarmowy, odciąża wątrobę, oczyszcza z toksyn i odtruwa organizm. A to nie wszystkie, zalety czarnej rzepy.
Surówka z czarnej rzepy, odpowiednio przygotowana, jest bardzo smaczna i na pewno będzie oryginalnym i zdrowym dodatkiem do obiadu 🙂

DSC_5169

 

Składniki
  • 1 bulwa czarnej rzepy
  • 1 słodkie jabłko
  • garść posiekanych rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka majonezu bez konserwantów
  • łyżka gęstego jogurtu
  • sól morska
Rzepę cieniutko obieram, obieraczką do warzyw i drobno ścieram na tarce. Delikatnie posypuję solą ( około 1/3 łyżeczki ), mieszam i odstawiam na 30 minut.
Jabłko drobno ścieram na tarce.
Z rzepy dokładnie, partiami wyciskam nadmiar soku. Daję do miseczki, dodaję jabłko, rodzynki i orzechy, wszystko dokładnie mieszam.
Majonez mieszam z jogurtem i sokiem z cytryny, dodaję do surówki. Ponownie mieszam. Od razu podaję. Smacznego 🙂
Uwagi – Rodzynki można przed krojeniem namoczyć w gorącej wodzie. Sok w czarnej rzepy, można wykorzystać do celów leczniczych i np. dodać do soku z marchwi, czy jabłek.

DSC_5184

Powiązane posty

20 komentarzy

lena 15 lutego 2016 - 09:39

Bardzo lubię tę wyrazistą surówkę:)

Odpowiedź
Nemi 15 lutego 2016 - 11:20

Uwielbiam rzepę ;D Często dodaję ją do sera białego:) Sałatkę porywam!

Odpowiedź
Joasia 15 lutego 2016 - 11:55

Pysznie i zdrowo 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 15 lutego 2016 - 12:09

Z chęcią bym zjadła taką suróweczkę 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 lutego 2016 - 14:21

Czarnej rzepy jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować 🙂 A surówka zawsze mile widziana 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 15 lutego 2016 - 16:37

Dawno nie jadłam czarnej rzepy a tak bardzo ją lubię… 🙂 Pyszna sałatka 🙂

Odpowiedź
Ela 15 lutego 2016 - 17:14

Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam rzepy !! Podoba mi się dodatek rodzynek !!
Pozdrawiam

Odpowiedź
Sosna 15 lutego 2016 - 17:18

Chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 15 lutego 2016 - 18:16

Nie jadłam ,ale brzmi dobrze.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 lutego 2016 - 23:00

Dawno nie widziałam czarnej rzepy. Chyba nie łatwo ją kupić? Świetny przepis 🙂

Odpowiedź
napiecyku 15 lutego 2016 - 23:08

Jola, ja kupuję na targu, widziałam też Carrefurze, ale zasadniczo nie łatwo ją kupić 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 16 lutego 2016 - 00:41

Samo zdrowie, bardzo ciekawi mnie jej smak 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 16 lutego 2016 - 00:41

Samo zdrowie, ciekawi mnie bardzo smak tej surówki 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 16 lutego 2016 - 08:14

wygląda jak surówka z selera :d
Musze się pokusić bo szczerze się przyznam, że jestem zaskoczona takim połączeniem, a i zaintrygowana smakiem samej rzepy 🙂

Odpowiedź
napiecyku 16 lutego 2016 - 10:11

Smakuje lepiej, niż ta z selera 🙂

Odpowiedź
Ania 16 lutego 2016 - 12:49

oj jak dawno jej nie jadłam… pyszna surówka 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 lutego 2016 - 17:03

Wstyd się przyznać, ale czarnej rzepy chyba nigdy jeszcze nie jadłam, a na pewno nie w surówce 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 16 lutego 2016 - 19:40

Muszę wypróbować:)

Odpowiedź
Ela 18 lutego 2016 - 10:17

Moja babcia kiedyś nas dręczyła taka surówką. Teraz po wielu latach chętnie bym do niej wróciła 🙂

Odpowiedź
marcelina 18 lutego 2016 - 18:57

jestem chętna na czarną rzepę! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz