Esencjonalny rosół z kaczki, podany z ręcznie robionymi kluskami z mąki jaglanej. Gotowanie rosołu zaczynam od dokładnego mycia kaczki w chłodnej wodzie, następnie gotuję mięso z warzywami, na koniec przecedzam rosół i dodaję jaglane kluski.
Jeżeli nie jesteście fanami mąki jaglanej, przygotujcie kluski z mąki pszennej lub razowej. Ugotowane mięso z kaczki można pokroić, lub poszarpać widelcem i dodać do rosołu. Można również zmielić i razem z ulubionymi warzywami dodać do wytrawnych rożków, krokietów lub pierogów. Bardzo polecam na mroźne, zimowe popołudnia 🙂
Składniki
- 1/2 kaczki
- włoszczyzna – 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej, 1/2 pora, kilka gałązek świeżej pietruszki, cebula
- przyprawy – 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, domowa vegeta
Kaczkę dokładnie myję w chłodnej wodzie. Daję do garnka, dolewam około 2, 5 litra zimnej wody i gotuję.
Kiedy na powierzchni zupy pojawią się szumowiny, dokładnie ściągam je łyżką cedzakową i nadal gotuję na małym ogniu.
Warzywa dokładnie myję. Marchew, pietruszkę i seler obieram. Z pora i cebuli ściągam wierzchnie liście. Cebulę kroję na dwie połowy.
Warzywa daję do zupy. Cebulę opalam z każdej strony na małym palniku, do czasu kiedy ściemnieje. Cebulę i przyprawy daję do zupy. Wszystko gotuję na bardzo małym ogniu 1 godzinę i 30 minut. Na koniec doprawiam do smaku.
Kluski jaglane
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki pszennej
- żółtko
- około 1/2 szklanki wody
20 komentarzy
Te kluski kuszą mnie niesamowicie 😀
Zdrowo i pysznie:)
fajny pomysł z tymi kluseczkami 🙂
Rosół z kaczki to jeden z najlepszych- bardzo lubię, a kluseczki chętnie wypróbuję:)
Nigdy nie jadłam rosołu z kaczki….! Kluseczki chętnie wypróbuję !
Pozdrawiam
Smakowicie to wgląda 😉
Wygląda pysznie, a jaglane kluseczki brzmią bardzo ciekawie 🙂
Idealna zupa na chłody. Muszę spróbować tych jaglanych kluseczek. Ciekawe urozmaicenie dania.
Już wiem z czym jutro zrobie rosół na obiad! 🙂
Rosół lubię chyba każdy, taki z kaczki wręcz uwielbiam :))) Z kluseczkami jaglanymi nigdy jeszcze nie jadłam, ale pomysł świetny!
Rosołek z kaczki lubię, a kluseczki bardzo ciekawe 🙂
Na zimowy obiad jak znalazł taka zupka 🙂
Chyba nigdy nie jadłam rosołu z kaczki. Mam wrażenie, że coś straciłam, bo wszyscy tak chwalą.
Ciekawy przepis. Te kluseczki to dla mnie nowość. Jak najbardziej jestem za tym, żeby spróbować takiego rosołu. Bardzo apetycznie wygląda 🙂
muszę się nauczyć wreszcie robić porządny rosół, Twój wygląda świetnie 🙂 a te kluseczki, cudne!
Najbardziej w rosołach lubię…marchewkę 🙂 Ale i zamiast tradycyjnego makaronu zdecydowałabym się na takie kluseczki 🙂
moja mama też bardzo często robi rosół z kaczki 🙂
Ale klusek jaglanych jeszcze w nim nie mieliśmy- hmm.. może w przyszłą niedzielę zrobię? 😀
Jaglane kluseczki brzmią rewelacyjnie!! 😉
Kluski brzmią świetnie! Ale ten kubek…. mamy taki sam i bardzo go lubimy 🙂
Smak potrawy ma znaczenie -ale podanie w ukwieconych naczynich – robi na mnie wrażenie – jak rozkwitające wiosenne roślinki- Można wzdychać – gdy oczy są oczarowane – pięknem przyrody- i walorami kulinarnymi