Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Rosół z jaglanymi kluseczkami

Rosół z jaglanymi kluseczkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Esencjonalny rosół z kaczki, podany z ręcznie robionymi kluskami z mąki jaglanej. Gotowanie rosołu zaczynam od dokładnego mycia kaczki w chłodnej wodzie, następnie gotuję mięso z warzywami, na koniec przecedzam rosół i dodaję jaglane kluski.
Jeżeli nie jesteście fanami mąki jaglanej, przygotujcie kluski z mąki pszennej lub razowej. Ugotowane mięso z kaczki można pokroić, lub poszarpać widelcem i dodać do rosołu. Można również zmielić i razem z ulubionymi warzywami dodać do wytrawnych rożków, krokietów lub pierogów. Bardzo polecam na mroźne, zimowe popołudnia 🙂

DSC_3215

Składniki
  • 1/2 kaczki
  • włoszczyzna – 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej, 1/2 pora, kilka                                 gałązek świeżej pietruszki, cebula
  • przyprawy     – 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, domowa vegeta
Kaczkę dokładnie myję w chłodnej wodzie. Daję do garnka, dolewam około 2, 5 litra zimnej wody i gotuję.
Kiedy na powierzchni zupy pojawią się szumowiny, dokładnie ściągam je łyżką cedzakową i nadal gotuję na małym ogniu.
Warzywa dokładnie myję. Marchew, pietruszkę i seler obieram. Z pora i cebuli ściągam wierzchnie liście. Cebulę kroję na dwie połowy.
Warzywa daję do zupy. Cebulę opalam z każdej strony na małym palniku, do czasu kiedy ściemnieje. Cebulę i przyprawy daję do zupy. Wszystko gotuję na bardzo małym ogniu 1 godzinę i 30 minut. Na koniec doprawiam do smaku.
Kluski jaglane
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki pszennej
  • żółtko
  • około 1/2 szklanki wody
Do mąki dodaję żółtko i dolewam tyle wody, aby otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto chwilę wyrabiam i ścieram na dużych oczkach, uważając żeby kluski się nie posklejały. Najlepiej zetrzeć ciasto na papierze do pieczenia i odstawić do przesuszenia na kilka godzin.
Kluski można rozłożyć na blaszce do pieczenia i dać do piekarnika. Piekarnik nastawić na 100 stopni, kluski suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 30 – 40 minut.
Z rosołu wyławiam warzywa ( można przecedzić ), do gotującej się zupy wrzucam kluski i gotuję około 10 minut, do miękkości. Rosół doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję świeżą pietruszką. Smacznego 🙂

DSC_3227

DSC_3204

Powiązane posty

20 komentarzy

Sosna 8 stycznia 2016 - 10:56

Te kluski kuszą mnie niesamowicie 😀

Odpowiedź
Lena 8 stycznia 2016 - 11:27

Zdrowo i pysznie:)

Odpowiedź
Ania 8 stycznia 2016 - 12:24

fajny pomysł z tymi kluseczkami 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 8 stycznia 2016 - 16:23

Rosół z kaczki to jeden z najlepszych- bardzo lubię, a kluseczki chętnie wypróbuję:)

Odpowiedź
Ela 8 stycznia 2016 - 16:49

Nigdy nie jadłam rosołu z kaczki….! Kluseczki chętnie wypróbuję !
Pozdrawiam

Odpowiedź
Iwona 8 stycznia 2016 - 18:46

Smakowicie to wgląda 😉

Odpowiedź
laNika 8 stycznia 2016 - 19:03

Wygląda pysznie, a jaglane kluseczki brzmią bardzo ciekawie 🙂

Odpowiedź
Moje Bistro 8 stycznia 2016 - 21:23

Idealna zupa na chłody. Muszę spróbować tych jaglanych kluseczek. Ciekawe urozmaicenie dania.

Odpowiedź
Mama Calineczki 9 stycznia 2016 - 09:31

Już wiem z czym jutro zrobie rosół na obiad! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 9 stycznia 2016 - 16:55

Rosół lubię chyba każdy, taki z kaczki wręcz uwielbiam :))) Z kluseczkami jaglanymi nigdy jeszcze nie jadłam, ale pomysł świetny!

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 9 stycznia 2016 - 19:26

Rosołek z kaczki lubię, a kluseczki bardzo ciekawe 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 9 stycznia 2016 - 20:08

Na zimowy obiad jak znalazł taka zupka 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 9 stycznia 2016 - 23:11

Chyba nigdy nie jadłam rosołu z kaczki. Mam wrażenie, że coś straciłam, bo wszyscy tak chwalą.

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 10 stycznia 2016 - 08:45

Ciekawy przepis. Te kluseczki to dla mnie nowość. Jak najbardziej jestem za tym, żeby spróbować takiego rosołu. Bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
poprosze dokladke 10 stycznia 2016 - 09:24

muszę się nauczyć wreszcie robić porządny rosół, Twój wygląda świetnie 🙂 a te kluseczki, cudne!

Odpowiedź
marcelina 10 stycznia 2016 - 12:27

Najbardziej w rosołach lubię…marchewkę 🙂 Ale i zamiast tradycyjnego makaronu zdecydowałabym się na takie kluseczki 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 10 stycznia 2016 - 18:01

moja mama też bardzo często robi rosół z kaczki 🙂
Ale klusek jaglanych jeszcze w nim nie mieliśmy- hmm.. może w przyszłą niedzielę zrobię? 😀

Odpowiedź
Dorota 11 stycznia 2016 - 16:22

Jaglane kluseczki brzmią rewelacyjnie!! 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 stycznia 2016 - 17:35

Kluski brzmią świetnie! Ale ten kubek…. mamy taki sam i bardzo go lubimy 🙂

Odpowiedź
Nieznajomy 12 stycznia 2016 - 13:39

Smak potrawy ma znaczenie -ale podanie w ukwieconych naczynich – robi na mnie wrażenie – jak rozkwitające wiosenne roślinki- Można wzdychać – gdy oczy są oczarowane – pięknem przyrody- i walorami kulinarnymi

Odpowiedź

Zostaw komentarz