Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Chleb razowy z cieciorką

Chleb razowy z cieciorką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Nowy Rok zaczynam od pieczenia chleba, tym razem będzie to chleb z dodatkiem mąki z pełnego przemiału z cieciorką. Żeby ułatwić sobie zadanie użyłam cieciorki z puszki. Ten chlebek to namiastka smaku pierwszych chlebów, które były wypiekane z dodatkiem gotowanej cieciorki, soczewicy i bobu.
Pieczywo z zewnątrz z chrupiącą skórką, w środku mięciutkie, pasuje do niego serek twarogowy, wędlina, miód. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki “Domowe wypieki, chleby i bułki”. Bardzo polecam 🙂

DSC_2990

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 150 g cieciorki z puszki
  • 3 łyżki oliwy lub 2 pełne łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion słonecznika do posypania + białko
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Do miseczki wlać letnie mleko i wodę, dodać drożdże i cukier. Cieciorkę osączyć na sitku i zmiksować. Część cieciorki może pozostać słabiej zmiksowana.
Do dużej miski dać cieciorkę, wymieszać ją z mąką. Dodać zaczyn i resztę składników, oprócz nasion słonecznika. Ciasto wyrabiać około 15 minut, następnie przykryć je lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Podłużną foremkę smaruję oliwą i wypełniam ciastem. Ciasto można posmarować rozkłóconym białkiem i posypać słonecznikiem. Ciasto w foremce odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Chlebek piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Gotowy studzę na kratce. Smacznego 🙂

DSC_2957

Powiązane posty

14 komentarzy

lena 3 stycznia 2016 - 19:58

Bardzo apetyczny chlebek:)

Odpowiedź
Ladylaura 3 stycznia 2016 - 21:34

Uwielbiam domowe chlebki,mniam.

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 3 stycznia 2016 - 21:44

Bardzo ładny chlebek 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Ania 3 stycznia 2016 - 21:55

bardzo fajny chleb, podoba mi się dodatek cieciorki 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 3 stycznia 2016 - 22:36

Pomysł na dodanie cieciorki do chleba podoba mi się. Chętnie wypróbuję taki patent na pyszny chlebuś 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 4 stycznia 2016 - 09:19

fajny przepis:)
u mnie juz tak przyzwyczaili się do domowego pieczywa, że kupne zostaje- a jeszcze nie dawno było na odwrót 🙂
wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Sosna 4 stycznia 2016 - 10:10

Perfekcyjny 😀

Odpowiedź
beata Redzimska 4 stycznia 2016 - 11:15

A wiesz Gosiu, ja ostatnio znalazlam gdzies w supermarkecie make z cieciorki, probowalam do pieczenia ciastek, ale sa bardzo sypkie. Pozdrawiam serdecznie Wszystkiego naj w nowym roku. Beata

Odpowiedź
Pati 4 stycznia 2016 - 11:19

Już na Facebooku ślinka mi leciała na jego widok…

Odpowiedź
beti 4 stycznia 2016 - 15:05

Super chlebek :)) Z chęcią bym zjadła :))

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 4 stycznia 2016 - 20:19

Cudownie wygląda:)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 4 stycznia 2016 - 21:23

Wspaniały przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
marcelina 5 stycznia 2016 - 08:38

Tak pięknie obsypany słonecznikiem, ależ by się jadło 🙂

Odpowiedź
alezakwas 6 stycznia 2016 - 18:18

Świetny. Z cieciorką z puszki ani gotowaną nie piekłam dotąd chlebka. Tylko z mąką z ciecierzycy. Wygląda bardzo zachęcająco:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz