Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Bigos z czerwoną soczewicą

Bigos z czerwoną soczewicą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej. Część bigosu, można również zamrozić. Żeby ułatwić sobie zadanie, wieprzowy gulasz przygotowuję dzień wcześniej, na następny dzień gotuję go z kapustą i resztą składników. 
Kupując kapustę kiszoną, zwracajmy uwagę, czy była kiszona w naturalny sposób. Unikamy kapusty sztucznie zakwaszanej octem, czy sokiem z cytryny 🙁

DSC_3822

Składniki
  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy jałowcowej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szkl. suszonych grzybów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
  • masło klarowane i olej do smażenia
  • sól i pieprz
Mięso, kiełbasę i cebulę drobno kroję. Grzyby daję do kubeczka i zalewam wodą. Marchewki ścieram na dużych oczkach.
W dużym rondlu, topię łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję liście laurowe, owoce jałowca, cebulę i czosnek, wszystko mieszam. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję mięso. Całość intensywnie mieszam i duszę pod przykryciem, około 40 minut. W trakcie duszenia, mięso mieszam co 10 minut.
Dodaję kiełbasę i suszone zioła, wszystko duszę kolejne 20 minut i doprawiam do smaku.
Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, wylewam ją i ponownie dolewam świeżą wodę. Do garnka z kapustą, dodaję odsączone i posiekane grzybki. Całość gotuję 30 minut.
Do kapusty, dodaję całą zawartość patelni, marchewkę, opłukaną soczewicę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku.
Na talerzu, bigos można posypać świeżą pietruszką. Smacznego 🙂

DSC_3866

 

Powiązane posty

21 komentarzy

Lena 28 stycznia 2016 - 10:03

Takiego bigosu nie jadłam jeszcze:)

Odpowiedź
Ladylaura 28 stycznia 2016 - 10:57

Uwielbiam bigos,czasem robię dla Hiszpanów,choć za smakiem kiszonej kapusty nie przepadają bigos lubią.

Odpowiedź
AZgotuj 28 stycznia 2016 - 12:46

Ale mi narobiłaś smak 🙂

Odpowiedź
alezakwas 28 stycznia 2016 - 13:19

Wygląda wspaniale! Podsunę ten przepis mojej mamie 🙂 Na pewno się bardzo ucieszy 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 28 stycznia 2016 - 13:52

Wygląda smakowicie, ale do soczewicy nie mam jakoś przekonania

Odpowiedź
Obiad gotowy! 28 stycznia 2016 - 15:21

bigosu nie jadłam już daaawno, a tym bardziej takiej wersji. Za to mam plan na soczewice w najbliższych dniach;)

Odpowiedź
Iwona 28 stycznia 2016 - 17:20

Teraz ciężko dostać dobra kapustkę 🙂 Takiej wersji bigosu bym spróbowała 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 stycznia 2016 - 17:51

Dziś jadłyśmy upragniony bigos, który mamusia specjalnie zrobiła na nas przyjazd… i też był z soczewicą xD PYCHA 😀

Odpowiedź
napiecyku 28 stycznia 2016 - 17:53

Mamine bigosy najlepsze :))

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 28 stycznia 2016 - 18:09

Obowiązkowo z natką, bez niej obiad niezaliczony 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 28 stycznia 2016 - 19:04

Domowy, staropolski bigos 😀 No po prostu ideał :)))

Odpowiedź
beata Redzimska 29 stycznia 2016 - 07:18

Ale narobilas mi smaku. Przypomnialo mi sie, ze jak bylam w ciazy to caly czas chcialo mi sie jesc bigos. Bigos na sniadanie, obiad i kolacje. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Ela 29 stycznia 2016 - 11:19

Wygląda niezwykle apetycznie !!!
Pozdrawiam

Odpowiedź
Sosna 29 stycznia 2016 - 16:08

Wyśmienity 😀

Odpowiedź
laNika 29 stycznia 2016 - 18:55

Dzięki, że mi przypomniałaś, że mam zrobić bigos! Pycha 🙂

Odpowiedź
Aneta Klimecka 29 stycznia 2016 - 22:09

to jest bigos, wspaniale!

Odpowiedź
Moje Bistro 30 stycznia 2016 - 01:50

Świetny pomysł!

Odpowiedź
poprosze dokladke 30 stycznia 2016 - 08:28

uwielbiam takie gulasze, pyszności!

Odpowiedź
Ania 30 stycznia 2016 - 14:11

podoba mi się wersja z soczewicą 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 30 stycznia 2016 - 21:06

Ależ on smakowicie wygląda. Zjadłabym taki na kolację.

Odpowiedź
Madam Malonka 30 stycznia 2016 - 21:57

Od dłuższego czasu przymierzam się do zawarcia sojuszu z soczewicą. Ten przepis mocno mnie do tego zachęca.

Odpowiedź

Zostaw komentarz