Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej. Część bigosu, można również zamrozić. Żeby ułatwić sobie zadanie, wieprzowy gulasz przygotowuję dzień wcześniej, na następny dzień gotuję go z kapustą i resztą składników.
Kupując kapustę kiszoną, zwracajmy uwagę, czy była kiszona w naturalny sposób. Unikamy kapusty sztucznie zakwaszanej octem, czy sokiem z cytryny 🙁
Składniki
- 1 kg. kapusty kiszonej
- 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
- 300 g kiełbasy jałowcowej
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/3 szkl. suszonych grzybów
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren jałowca
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
- masło klarowane i olej do smażenia
- sól i pieprz
Mięso, kiełbasę i cebulę drobno kroję. Grzyby daję do kubeczka i zalewam wodą. Marchewki ścieram na dużych oczkach.
W dużym rondlu, topię łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję liście laurowe, owoce jałowca, cebulę i czosnek, wszystko mieszam. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję mięso. Całość intensywnie mieszam i duszę pod przykryciem, około 40 minut. W trakcie duszenia, mięso mieszam co 10 minut.
Dodaję kiełbasę i suszone zioła, wszystko duszę kolejne 20 minut i doprawiam do smaku.
Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, wylewam ją i ponownie dolewam świeżą wodę. Do garnka z kapustą, dodaję odsączone i posiekane grzybki. Całość gotuję 30 minut.
Do kapusty, dodaję całą zawartość patelni, marchewkę, opłukaną soczewicę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku.
Na talerzu, bigos można posypać świeżą pietruszką. Smacznego 🙂
21 komentarzy
Takiego bigosu nie jadłam jeszcze:)
Uwielbiam bigos,czasem robię dla Hiszpanów,choć za smakiem kiszonej kapusty nie przepadają bigos lubią.
Ale mi narobiłaś smak 🙂
Wygląda wspaniale! Podsunę ten przepis mojej mamie 🙂 Na pewno się bardzo ucieszy 🙂
Wygląda smakowicie, ale do soczewicy nie mam jakoś przekonania
bigosu nie jadłam już daaawno, a tym bardziej takiej wersji. Za to mam plan na soczewice w najbliższych dniach;)
Teraz ciężko dostać dobra kapustkę 🙂 Takiej wersji bigosu bym spróbowała 🙂
Dziś jadłyśmy upragniony bigos, który mamusia specjalnie zrobiła na nas przyjazd… i też był z soczewicą xD PYCHA 😀
Mamine bigosy najlepsze :))
Obowiązkowo z natką, bez niej obiad niezaliczony 🙂
Domowy, staropolski bigos 😀 No po prostu ideał :)))
Ale narobilas mi smaku. Przypomnialo mi sie, ze jak bylam w ciazy to caly czas chcialo mi sie jesc bigos. Bigos na sniadanie, obiad i kolacje. Pozdrawiam serdecznie Beata
Wygląda niezwykle apetycznie !!!
Pozdrawiam
Wyśmienity 😀
Dzięki, że mi przypomniałaś, że mam zrobić bigos! Pycha 🙂
to jest bigos, wspaniale!
Świetny pomysł!
uwielbiam takie gulasze, pyszności!
podoba mi się wersja z soczewicą 🙂
Ależ on smakowicie wygląda. Zjadłabym taki na kolację.
Od dłuższego czasu przymierzam się do zawarcia sojuszu z soczewicą. Ten przepis mocno mnie do tego zachęca.