Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, której podstawą jest pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem. Takie grzanki można podać na domowych imprezach z dodatkiem przesmażonych warzyw, wątróbki, grzybów lub owoców morza.
Ja wykorzystałam część borowików, których koszyczek zamroziłam późną jesienią. Dodałam cebulkę, czosnek i zioła. Przekąska chrupiąca i bardzo aromatyczna, znika ze stołu błyskawicznie 🙂
Składniki
- 300 g borowików ( mogą być pieczarki )
- 1 podłużna bagietka lub 3 podłużne bułeczki ( u mnie razowe )
- 1 cebulka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 zmiażdżone nasiona jałowca
- duża szczypta tymianku
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa
20 komentarzy
Ojej, wyglądaja obłędnie!
O jak smakowicie 🙂
A bym sobie pochrupała :))
Wyglądają smakowicie !!
Pozdrawiam
na imprezę w sam raz 🙂 grzyby bardzo lubię 🙂
Mniam 🙂 wygląda apetycznie
Wyglądają jak ze ślimaczkami xD Chętnie byśmy spróbowały 😀
Polałabym je oliwą,sporo…takie przyzwyczajenie.
To bardzo dobry i zdrowy nawyk, charakterystyczny dla mieszkańców południa Europy, takich jak Ty 🙂
Mniam, wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Coś pysznego!
Połączenie dla mnie idealne! Chciałabym się znaleźć na imprezie gdzie podawano by takie przekąski :)))
Bardzo lubię wariacje na temat bruschetty. Z grzybami prezentuje się smakowicie 🙂
wygląda bardzo smakowicie, pyszna przekąska 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku !!
Uwielbiam bruschettę. Ta wersja wygląda przepięknie, ale niestety ze względu na moje problemy zdrowotne grzybów nie mogę. Zainspirowałaś mnie jednak, by spróbować z pieczarkami.
Mój apetyt został pobudzony 😉
Pyszne i aromatyczne 🙂
Pyszności!
Pysznie wyglądają! 🙂