Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasteczka jaglane z cynamonem i kokosem

Ciasteczka jaglane z cynamonem i kokosem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ciasteczka z ekologicznej kaszy jaglanej, zmielonej na mączkę z dodatkiem mąki owsianej, cynamonu i kokosu. Podczas pieczenia w kuchni unosił się słodki zapach kokosowo – cynamonowy. W smaku ciasteczek lekko wyczuwalna jest goryczka, typowa dla kaszy jaglanej i maki owsianej 🙂
Do takich ciasteczek najlepszym dodatkiem będzie herbata skomponowana z odpowiednio dobranych ziół np. z kwiatu głogu, owoców jarzębiny, liści poziomki, liści jeżyny i liści czarnej porzeczki. Właśnie taka jest herbata ziemiańska ze sklepu EcoBlik. Zachęcam do odwiedzenia sklepu i zapoznania się z ofertą w zbliżającym się okresie przedświątecznym.
Mają ekologiczne przyprawy, kasze, ziołowe dodatki do kąpieli i herbaty, a wszystko w cieszących oko opakowaniach. Kogo nie zaciekawi herbata z kwiatem wrzosu, trawy cytrynowej, czy z korą cynamonu ? Dla koneserów zdrowych herbat będą znakomitym prezentem 🙂

DSC_0988

Składniki
  • 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej od EcoBlik ( potrzebujemy 150 g mąki jaglanej )
  • 150 g. mąki owsianej
  • 170 g miękkiego masła
  • 70 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekologicznego cynamonu od EcoBlik
  • 1/3 łyżeczki ekologicznego imbiru od EcoBlic
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka
Kaszę mielę na mąkę. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić również płatki owsiane.
Masło rozcieram z cukrem na gładki krem, dodaję 2 łyżki mąki i mleko. Całość ucieram. Na koniec dodaję resztę mąki, cynamon, imbir i kokos. Z całości wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, dodaję jeszcze trochę mąki.
Ciasto dzielę na dwie połowy, z każdej formuję rulonik o grubości około 5 cm. Każdy rulonik zawijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 2 godziny.
Schodzone ciasto kroję na plasterki o grubości około 1 cm. Tłuczkiem do mięsa wyciskam wzory na każdym ciasteczku. Jeżeli ciasto będzie się kleić do tłuczka, za każdym razem należy zanurzyć go w mące.
Ciasteczka układam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut, w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka powinny się zrumienić. Gotowe ostrożnie ( uwaga, ciasteczka są bardzo kruche ) wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Smacznego  🙂

DSC_1000

Dwie łyżeczki mieszanki ziołowej, zalewam wodą o temp. 100 stopni, parzę około 5 minut, najlepiej pod przykryciem. Otrzymuję wartościowy napój o bursztynowym kolorze. Herbata ma intensywnie ziołowy smak, z nutką kwaskowatych owoców jagodowych i jarzębiny 🙂
Polecam również herbatę mistrzowską, herbatę Jabłkowy sad z serii Magiczne krajobrazy i herbatkę Detox z serii dla aktywnych 🙂

DSC_0970

DSC_1004

DSC_0993

DSC_1025

Powiązane posty

22 komentarze

Lena 12 listopada 2015 - 14:06

Pochrupałam teraz takie ciasteczka:)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 12 listopada 2015 - 14:43

zapisuję do wypróbowania;)

Odpowiedź
Olka 12 listopada 2015 - 15:13

Biorę cały pakiet: ciasteczko i herbatkę 🙂

Odpowiedź
Joasia 12 listopada 2015 - 16:27

Myyy jak pysznie 🙂 zapraszam również do mnie 🙂 http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 12 listopada 2015 - 19:18

Pyszności! Ja właśnie zajadam placuszki z kaszy jaglanej z gruszkami – oczywiście od EcoBlik 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 12 listopada 2015 - 19:27

O tak dobra herbata jest na wagę złota, wszystko przy niej lepiej smakuje 🙂 Fajna oferta.

Odpowiedź
napiecyku 12 listopada 2015 - 19:34

Szczególnie jesienią, dobra herbata bardzo w cenie 🙂

Odpowiedź
Ania 12 listopada 2015 - 21:22

wspsniale i zdrowe ciacha:) a takie miszanki herbat bardzo lubie:)

Odpowiedź
Salvador Dali 13 listopada 2015 - 07:48

o ja.. ależ pyszności! wyglądają obłędnie no i jakby nie było- są w zdrowszej wersji 🙂

Odpowiedź
marcelina 13 listopada 2015 - 22:14

Cynamonowe smaki to teraz moje ulubione. Ciasteczka idealne do pochrupania przy kawce 😉

Odpowiedź
Sosna 14 listopada 2015 - 12:33

Wyglądają perfekcyjnie 😀

Odpowiedź
poproszę dokładkę 14 listopada 2015 - 15:42

pyszne i zdrowe, para doskonała 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 14 listopada 2015 - 20:33

Świetne! Z herbatką, albo kakao bym takie wszamała 🙂 Nie znam herbat ziołowych z tego sklepu, ale chętnie zapoznam się z ich ofertą, bo lubię testować nowe, nieznane mi herbatki!

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 14 listopada 2015 - 21:04

Pyszne ciasteczka, wyglądają mega apetycznie

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 listopada 2015 - 14:11

Kiedyś robiłyśmy już ciasteczka ze zmielonej kaszy i miały bardzo fajną chrupiącą strukturę 🙂 Pięknie i smacznie wyglądają 🙂
Aha i zapraszamy do nas na konkurs 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 listopada 2015 - 16:56

Pysznie i zdrowo 🙂 Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 15 listopada 2015 - 20:01

Bardzo ciekawy przepis, ciasteczka chętnie schrupię 🙂

Odpowiedź
Łycha smaków 16 listopada 2015 - 10:13

Schrupalabym całą miseczkę 🙂

Odpowiedź
Urszula 16 listopada 2015 - 21:31

Fajne ciasteczka, a herbaty mega smaczne !

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 17 listopada 2015 - 00:07

Pyszne do pochrupania 🙂

Odpowiedź
alezakwas 17 listopada 2015 - 20:30

Piękne ciasteczka i na pewno pyszne! Bardzo lubię połączenia jaglano – owsiane. Wszystko się udaje i ładnie skleja. Mniam!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 19 listopada 2015 - 16:49

Ciasteczka wyglądają przepysznie ! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz