Bardzo lubię ten przepis, piekłam babki z tego przepisu już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Babki wychodzą lekkie, smaczne i puszyste. To ciasto można także upiec na blaszce, owoce układamy na górze, lub mieszamy z surowym ciastem i pieczemy. Do tego przepisu użyłam małych, ciemnych, bezpestkowych winogron, prosto z ogródka. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej + do oprószenia owoców
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g małych, bezpestkowych winogron
16 komentarzy
Zrobienie babki z taką ilością owoców bez zakalca to prawdziwa sztuka, świetny przepis – zapisuję!
To prawda, mało jest ciast które znoszą taki ciężar. Nie zapomnij o oprószeniu owoców mąką lub cukrem pudrem, przed dodaniem do surowego ciasta 🙂
Ale fajny pomysł na dodatek winogron, rzadko używa się ich w ciastach:)
Jak dla mnie mistrzostwo 🙂
Babki z winogronem przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo, bardzo smakowicie 🙂 Na pewno kiedyś taką przygotuję 🙂
Gosiu zawsze podziwiam jak te Twoje ciasta puszyscie wygladaja na zdjeciach. Pozdrawiam serdecznie Beata
winogrona to rzadki dodatek do ciast podczas pieczenia, brawa za pomysł i świetną babkę!!
(w tytule uciekło gdzieś “g” z winogrona)
Dziękuję za czujność, wpisy robię zwykle wieczorem i mimo, że sprawdzam wpis, zdarzają się literówki 🙂
z winogronem nie robiłam jeszcze żadnego pieczone ciasta, ciekawe 🙂
wygląda przepysznie!!
Z winogronem jeszcze nie jadłam… wygląda pięknie! 😉
Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z winogronem, dla mnie to nowość. Babka wygląda pięknie ;).
Apetyczna babeczka. I muszę dodać, że zazdroszczę tych winogron prosto z ogródka, u mnie są… prosto ze sklepu 😀
Wspaniale wygląda 🙂
Chyba wcześniej nie dodał się nasz komentarz :/
Mamy mnóstwo winogron ale nie specjalnie za nimi przepadami. W wypieku może się świetnie sprawdzić 🙂
Mam duuużo winogrona. Mogę Ci przesłać 😉