Home Dania i dodatkiObiady Ryba pieczona w cieście francuskim

Ryba pieczona w cieście francuskim

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Delikatna ryba pieczona z dodatkiem rozmarynu, cytryny i czosnku, otulona ciastem francuskim. Smaczny pomysł na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Ryba do tej potrawy powinna być dokładnie osuszona i bez ości. Można podać z sezonową surówką 🙂

IMG_8031

Składniki
  • 3 polędwiczki z ryby przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz cytrynowy
Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, rozmarynem i pieprzem. Do oliwy dodać czosnek i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty, których szerokość odpowiada długości polędwiczek. Rybę położyć na brzegu ciasta, na rybie ułożyć kilka liści szpinaku i zwinąć rulonik.
Rulonik posmarować oliwą z czosnkiem i posypać rozmarynem. Rybę piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę. Ciasto powinno się mocno zrumienić. Smacznego 🙂

IMG_8022

Powiązane posty

25 komentarzy

Ela Dziurkowska 25 sierpnia 2015 - 10:00

Kiedyś wydawało mi się, że ryba może zepsuć ciasto francuskie, teraz wiem że nic bardziej mylnego. Świetnie podane 🙂

Odpowiedź
Ania 25 sierpnia 2015 - 10:23

Uwielbiam zawijasy z ciastem francuskim. Niezależnie co się w nie zwinie, smakuje genialnie. A rybne “paszteciki” są przepyszne 🙂

Odpowiedź
lena 25 sierpnia 2015 - 11:05

Bardzo fajny pomysł na przygotowanie ryby:)

Odpowiedź
Olka 25 sierpnia 2015 - 13:50

Pyszna wrrsja rybki 🙂 z rozmarynem uwielbiam…

Odpowiedź
Marcin B. 25 sierpnia 2015 - 15:29

Uprawiasz świeży rozmaryn? Można to dostać gdzieś w takiej małej doniczce, jak np. bazylię w markecie?

Odpowiedź
napiecyku 25 sierpnia 2015 - 15:45

Rozmaryn dostaniesz w doniczkach w supermarketach np. Lidl, Kaufland, ja kupuję na wiosnę i jak już nie ma przymrozków sadzę w ogródku. Próbowałam go na zimę zabezpieczyć włókniną, ale i tak przemarza 🙁

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 sierpnia 2015 - 18:48

Ale pięknie i apetycznie wygląda w przekroju!!!! 😀

Odpowiedź
Ela 25 sierpnia 2015 - 19:07

Ciekawa propozycja na smaczne jedzonko !!
Pozdrawiam

Odpowiedź
Gaja 25 sierpnia 2015 - 20:44

Już się zastanawiałam, czy dla ryby wystarczy taki czas pieczenia jak dla ciasta 🙂

Odpowiedź
napiecyku 25 sierpnia 2015 - 20:46

Tak Gaja, wystarczy 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 25 sierpnia 2015 - 23:35

uwielbiam ryby, a taka kieszonka z ciasta francuskiego do tego… pycha!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 26 sierpnia 2015 - 02:23

Pyszny pomysł na rybę, w takiej formie jeszcze ryby nie jadłam, ale wygląda super. Pomysł na pewno wykorzystam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 26 sierpnia 2015 - 08:16

Pięknie Ci się upiekła 🙂

Odpowiedź
Sosna 26 sierpnia 2015 - 12:03

Brzmi wybornie :>

Odpowiedź
InnaM 26 sierpnia 2015 - 13:45

Musi być pyszna 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 26 sierpnia 2015 - 14:39

To musiało być pyszne:)

Odpowiedź
Angelika 26 sierpnia 2015 - 18:35

Uwielbiam ciasto francuskie, w połączeniu z rybką musiało smakować wybornie 😉

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 26 sierpnia 2015 - 21:50

Idealne danie na pyszny obiad. To jest to co uwielbiam. I ryba i szpinak i pachnący rozmaryn. Ummm, mniam 🙂

Odpowiedź
StołyżekSzczęścia 26 sierpnia 2015 - 22:23

Mmmm, super !

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 27 sierpnia 2015 - 11:50

Ale cudownie wygląda, bardzo apetyczna!

Odpowiedź
Urszula 28 sierpnia 2015 - 21:45

Ależ wprosiłabym się do Ciebie na takie pyszności…

Odpowiedź
marcelina 30 sierpnia 2015 - 10:48

Łączyłam ciasto francuskie z kurczakiem ale z rybą to nie pomyślałam, że mogłabym 🙂
Przepysznie!

Odpowiedź
Ania 30 sierpnia 2015 - 20:02

bardzo apetyczna rybka 🙂

Odpowiedź
KocieOczka 31 sierpnia 2015 - 07:55

Jeszcze nigdy nie jadłam w cieście francuskim. Widziałam już kilka przepisów. Może w końcu będę miała okazję ją spróbować 😉

Odpowiedź
Poradyfit 21 czerwca 2018 - 15:04

Bardzo fajny przepis!

Zapraszam także do mnie!
https://poradyfit.pl/przepisy/

Odpowiedź

Zostaw komentarz