Ciasto z dodatkiem płatków owsianych, miodu i mleka. Płatki śmiało można zastąpić otrębami np. orkiszowymi. Od początku miałam dobre przeczucia, co do tego wypieku, mimo sporej ilości płatków ciasto jest bardzo smaczne. Dodatek borówek i porzeczek bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Wypiek dla osób, które szukają zdrowych zamienników tradycyjnych ciast. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Wypiecz Wymaluj 🙂
Składniki
- 300 ml. gorącego mleka
- 100 g płatków owsianych lub otrąb
- 100 g miękkiego masła
- 120 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
- 1 łyżka płynnego miodu naturalnego ( u mnie lipowy )
- 60 g brązowego cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- szklanka borówek lub czerwonych porzeczek
Płatki zalewam gorącym mlekiem i odstawiam. Kiedy płatki nasiąkną mlekiem, zostawiam do przestudzenia.
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję miód i ekstrakt, nadal ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję jajko, za każdym razem dokładnie miksuję. Stopniowo dodaję namoczone płatki. Na koniec daję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszam.
Na dno blaszki o długości 34 x 12 cm daję papier do pieczenia. Masę przekładam na blaszkę. Na wierzch daję owoce. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Brzegi ciasta powinny mocno się zrumienić. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut do ostygnięcia. Smacznego 🙂
24 komentarze
Mniam! Takie ciacho to ja rozumiem 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Super ciacho, jak każde z owocami musi byc pyszne, a jak do tego możebyć zdrowsze…
Nie tylko zdrowe,ale i pyszne 😉
Mmmmm pycha. Placek marzeń. Zdrowy, smaczny i do tego świetnie wygląda 😀
Jakie fajne ciacho, z płatkami samo zdrowie i przyjemność z jedzenia do tego 🙂
Nie dość, że wygląda przecudnie i tak apetycznie, to jeszcze można sobie pozwolić z kilkoma kawałkami, bo jest zdrowe 🙂 Rewelacja!
Zdrowe ciacho, mocno owocowe, wspaniałe 🙂
Wygląda fenomenalnie, zjadłabym kawałeczek:)
super, bardzo lubię zdrowe ciasta ; )
Zdrowe ciacho to jest to! Można jeść na zdrowie i bez wyrzutów 🙂
Znakomite, pomysłowe ciacho. Lubię te z dodatkiem otrębów.
Pyszne i do tego zdrowe – ciasto idealne 🙂
Taki jeden kawałek mogłabym teraz zjeść do mojej porannej kawy 🙂
Gosiu ale fajny przepis, koniecznie musze wyprobowac, bo ciasto i to zdrowe. Super pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata
chyba to jest to ciasto, które jadłam dawno temu, ale nie mogłam znaleźć przepisu… teraz już mam;) dziękuję!
Świetne ciasto 🙂
Normalnie spadłaś mi z nieba z tym przepisem, wygląda nieziemsko i w dodatku przepysznie, a zdjęcia mówią “zjedz mnie!!!! “.
Na pewno go zrobię i dam Ci znać.
Pozdrawiam serdecznie.
Zapisuje przepis… płatki owsiane są “the best”… i teraz “mam fazę” na takie ciacha:)
Ciasto jest po prostu obłędne!
Ciasto jest obłędne. Jak sądzisz, jak wyjdzie z oliwą?
Wyszło pyszne!
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast z płatków owsianych. Z dodatkiem borówek i malin po prostu cudowne. Świetny przepis 🙂
U mnie nie wyszło, było bardzo rzadkie, wypieka się zakalcowato. Albo trzeba więcej mąki albo mniej mleka 300ml to bardzo dużo przy tych proporcjach