Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką

Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ratatuj to pyszny gulasz z warzyw, bardzo popularny w krajach basenu Morza Śrudziemnego. Tą potrawę, bardzo często sama robię na obiad. Nie jest czasochłonna, a przy tym jest pożywna i zdrowa. Ratatuj można podać z makaronem, ryżem, bagietką. Smakuje również z pieczonym mięsem drobiowym i duszoną kiełbasą. Zimą zamiast pomidorów importowanych, używam tych z puszki. Bardzo polecam na obiad i ciepłą kolację 🙂

IMG_6431

Składniki dla 3-4 osób
  • 3 papryki kolorowe pokrojone w kostkę
  • 2 pomidory lub puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 10 dkg pieczarek obranych, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 cukinie pokrojone w kostkę
  • 500 g passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia i odrobina masła klarowanego
Na rozgrzany olej kładę cebulę i czosnek, smażę mieszając 1 minutę. Dodaję paprykę i zioła, wszystko smażę mieszając 2 minuty, następnie przykrywam pokrywką i duszę do miękkości.
Dodaję cukinię, pomidory i passatę, całość duszę kolejne 10 minut. Na osobnej patelni, na maśle klarowanym podsmażam pieczarki, kiedy pieczarki odparują wodę odstawiam z ognia.
Do warzyw dodaję pieczarki i świeże zioła, całość doprawiam do smaku. Mój ratatuj podałam z bagietką, którą, przed podaniem opiekłam w opiekaczu na rumiano. Smacznego 🙂

IMG_6414

IMG_6448

Powiązane posty

29 komentarzy

Agnieszka - PolskaZupa 8 czerwca 2015 - 09:59

To danie które nieodmiennie kojarzy mi się z pięknym latem 🙂

Odpowiedź
Lena 8 czerwca 2015 - 10:41

Pyszne ,lekkie danie;)

Odpowiedź
Evi 8 czerwca 2015 - 11:02

Aaaale bym zjadła, pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 8 czerwca 2015 - 11:31

już nie mogę się doczekać własnych warzyw- takimi pysznościami będę sie objadać codziennie:)

Odpowiedź
napiecyku 8 czerwca 2015 - 11:32

Tak,ja też czekam na własną cukinię 🙂

Odpowiedź
smak i uczucie 8 czerwca 2015 - 11:34

Bardzo smaczne danie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 8 czerwca 2015 - 12:15

Apetyczny obiad.

Odpowiedź
kamila 8 czerwca 2015 - 12:15

Coś bardzo przyjemnego i smacznego widać.Bardzo udane danie;)

Odpowiedź
Dorota 8 czerwca 2015 - 12:54

Też bardzo lubię takie treściwe jednogarnkowce. A do tego właśnie taka chrupiąca bagietka… 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 8 czerwca 2015 - 14:04

Pyszne danie 🙂

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 8 czerwca 2015 - 14:38

Fajne danie obiadowe

Odpowiedź
poproszę dokładkę 8 czerwca 2015 - 16:10

idealne danie na lato, robię koniecznie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 czerwca 2015 - 16:14

Takie dania są najlepsze. Wszystkie dobra w jednej miseczce 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 8 czerwca 2015 - 18:36

Ratuj swój ratatuj…jestem głodna :))

Odpowiedź
Łycha smaków 8 czerwca 2015 - 19:03

Przepiękne kolory aż pachnie przez łącza 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 8 czerwca 2015 - 20:45

O mniam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 8 czerwca 2015 - 20:50

Bardzo smaczne! Lubię takie dania 🙂

Odpowiedź
Ela 8 czerwca 2015 - 22:54

Wygląda wspaniale i do tego samo zdrowe !!
Pozdrawiam

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 9 czerwca 2015 - 00:11

Po prostu smakowite danie 🙂

Odpowiedź
StołyżekSzczęścia 9 czerwca 2015 - 08:08

Mmm. A waśnie zastanawiałam sie co zrobić z zalegającą w lodówce papryką i pomidorami 😉

Odpowiedź
Czucherkowo 9 czerwca 2015 - 09:46

Zapisałam sobie przepis do wypróbowania, fajne i niedrogie danie 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 9 czerwca 2015 - 10:14

Ubóstwiam takie dania:))

Odpowiedź
Salvador Dali 9 czerwca 2015 - 16:37

tyle razy słyszałam o tym daniu, a jakoś nigdy nie pokusiłam sie o jego poczynienie na obiad.. ależ dziwna ze mnie osoba..
toć to musi być świetne!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 9 czerwca 2015 - 23:40

Ratatuja gosci u mnie często 🙂 świetnie smakuje i wygląda!

Odpowiedź
Megly 10 czerwca 2015 - 09:41

To to danie naprawdę istnieje! Wstyd się przyznać – w ubiegły weekend oglądałam przesympatyczny film animowany o kochanym szczurku. Film nosił właśnie nazwę “Ratatuj” 😉 A tutaj wchodzę i masz – od razu to danie 🙂 Super. Spróbuję na pewno zrobić. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Luka Li 10 czerwca 2015 - 11:18

Wygląda bardzo smakowicie!

Odpowiedź
lustracja 12 czerwca 2015 - 20:25

są cudowne, wyglądają wspaniale 😀

Odpowiedź
Ania 14 czerwca 2015 - 12:39

uwielbiam go! 🙂 jako dodatek do pieczeni ale i jako danie solo 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 21 sierpnia 2017 - 19:08

rzeczywiście wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz