Na wiosnę wszyscy mamy ochotę na warzywne sałatki. Bohaterem mojej jest sos z twarożku i oleju lnianego. Ten sos wg. mnie, idealnie nadaje się do wiosennych sałatek. Połączenie twarogu i oleju lnianego wcale nie jest przypadkowe. To znana metoda dr.Budwig, która zaleca dokładne połączenie oleju lnianego 2-8 łyżek z 120 g chudego twarogu, do mieszanki można dodać jogurt lub majonez. Olej lniany to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Len jest jedyną rośliną uprawną, która posiada 50 % kwasów tłuszczowych omega-3 😀
Dieta naszych przodków zawierała prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co oznacza, że spożywali tyle samo omega – 3 i omega-6 tzn.1:1. Dzisiaj stosunek ten wynosi, w diecie amerykańskiej 30 : 1 i w europejskiej 20 :1. O właściwościach zdrowotnych oleju lnianego można pisać bez końca i nie ma wątpliwości, że warto włączyć go do codziennej diety 🙂
Więcej ciekawych informacji o oleju lnianym znajdziecie tutaj klik
Składniki na dwie porcje
- 8 liści sałatki masłowej
- 10 szparagów
- 1 pomidor pokrojony w ćwiartki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść kiełków rzodkiewki
- 150 g twarożku ( u mnie Bieluch )
- 3 łyżki oleju lnianego ( najlepiej w ciemnej, szklanej butelce i z krótkim terminem ważności )
- łyżka majonezu ( opcjonalnie )
- pieprz biały
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki, gotuję na parze około 5 minut. Sparzone pomidory obieram i kroję na ćwiartki. Twarożek dokładnie mieszam z majonezem i olejem lnianym, doprawiam odrobiną pieprzu. Dodatek majonezu nie jest konieczny.
Na talerzu kolejno kładę sałatkę, szparagi, jajka, pomidory. Całość podaję z białym sosem z oleju lnianego i sera, dekoruję kiełkami…mniam 😀
W tym przepisie szparagi można zastąpić brokułami. Zamiast serka kremowego można użyć zwykłego chudego twarogu i zblendować go z olejem lnianym i jogurtem.
Oleju lnianego nie podgrzewamy, ponieważ kwasy wielonienasycone w wysokich temperaturach zamieniają się w związki niebezpieczne dla zdrowia. Spożywamy go tylko na surowo.
20 komentarzy
Samo zdrowie – super. Bardzo lubię takie przepisy!
ale apetycznie!
wiosenne smaki, już nie mogę się doczekać polskich szparagów;)
Świetna sałatka, a olej lniany bardzo lubię i często po niego sięgam:)
Oooo bardzo chętnie zjadłybyśmy taką sałatkę ze szparagami 😀
Wygląda smacznie…
nie przepadam za szparagami, ale ta sałatka wygląda naprawdę apetycznie!
Pięknie wiosennie, u mnie też dziś podobnie było. 🙂
Jadłam dziś ,wczoraj i zjem jutro ,pyszna.
Jak pysznie na tym talerzu 🙂
Jesienią wpadłąm na pomysł, że spożyję sobie trochę oleju lnianego i kupiłam sobie taki w termicznym opakowaniu nawet. Niestety, wyjątkowo mi nie smakuje. We wszystkim wyczuję jego smak, który wg mnie psuje każdą potrawę. Szkoda, że ten olej mi nie podchodzi :-/ Żeby to jakoś sobie zrekompensować, zaczęłam dosypywać siemię lniane do jogurtów 🙂
Szkoda, że Ci nie smakuje. Mi zasmakował, wyczuwam w nim orzechową nutę. Spróbuj raz dziennie połkąć łyżkę oleju jak lekarstwo i zaraz czymś przejeść 🙂
Pysznie wygląda, a ja dzisiaj pół dnia szukałam ciekawej, wiosennej sałatki 🙂
Sałatka wspaniała! Od kilku miesięcy staram się regularnie jeść pastę według przepisu dr Budwig, czasem też łykam tabletki z lnu. Od tego czasu zmniejszyły się moje problemy żołądkowe, praktyczni brak zgagi, lepsze trawienie, brak wzdęć itp.
Oczami zjadam Twoją sałatkę 🙂
Pyszne wiosenne smaki 🙂
Cóż olej lniany nie należy do moich ulubionych, ale z powodu jego właściwości traktuję go jak tran łykam, i popijam sokiem z grapefruita.
Ale mi narobiłaś ochoty na taką sałatkę 🙂
słyszałam o tej diecie, jednak jak wiadomo- z olejami nigdy nie przesadzajmy w żadną ze stron 🙂
Cudownie skomponowana sałatka, dla mnie bomba!
Sałatka o zapachu wiosny!