Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Szaszłyki ziołowe z cielęciną i pieczarkami

Szaszłyki ziołowe z cielęciną i pieczarkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Do szaszłyków lubię dodawać ulubione warzywa, nie może zabraknąć cebulki, pomidorków koktajlowych czy pieczarek. Mięso, to przeważnie drób, polędwica i cielęcina, koniecznie marynowane w aromatycznych olejach Kujawskich. W sprytny sposób można dodawać do szaszłyków warzywa, które w takiej postaci skuszą małych niejadków. Bardzo polecam na świąteczny obiad:)
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_3757

Składniki

  • 400 g szynki cielęcej
  • 7 dużych pieczarek obranych i przekrojonych na pół
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 12 plasterków chudego boczku
  • 7 patyczków do szaszłyków
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
Marynata
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z połowy cytryny
Składniki marynaty mieszam. Cielęcinę kroję na cienkie plasterki i na mniejsze kawałki, zanurzam w marynacie na 1 godzinę.
Na patyczki kolejno nakładam mięso z marynaty, pomidorki, pieczarki i cieniutko pokrojony, zrolowany boczek. Szaszłyki przed pieczeniem skrapiam olejem Kujawskim z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią, posypuję pietruszką i daję do mocno nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 20 min. w temp. 190 stopni. Do obiadu podaję z ryżem lub z kaszą.
Szaszłyki w sezonie letnim można przygotować na grillu. Dajemy na mocno rozgrzany ruszt i pieczemy często obracając, do czasu kiedy mięso mocno się zrumieni. Smacznego 🙂

IMG_3759

Powiązane posty

22 komentarze

Agnieszka 9 marca 2015 - 09:03

Szaszłyki nie pamiętam kiedy robiłam, ale z przyjemnością się poczęstuję od Ciebie, a może i sama zrobie 🙂

Odpowiedź
Marcelina 9 marca 2015 - 09:32

Zapachniało grillem i wakacjami 🙂 Pysznie!

Odpowiedź
Marta gotuje 9 marca 2015 - 10:27

Poczułam wiosnę 🙂 Bardzo lubię takie szaszłyki, dawno ich nie jadłam 🙂 Pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 9 marca 2015 - 10:32

Przepysznie wyglądają i jak pięknie podane 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 9 marca 2015 - 11:46

Jem rzadko ,zwykle przyrządza je moja siostra.

Odpowiedź
Pati 9 marca 2015 - 12:19

Zapachniało latem…

Odpowiedź
zjedz_mnie 9 marca 2015 - 12:29

Spojrzałam i zatęskniłam, za grilem… apetyczne:)

Odpowiedź
Drink Eat Live 9 marca 2015 - 13:40

To musi być niesamowicie pyszne danie:))

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 marca 2015 - 14:01

Apetycznie wyglądają 🙂 Tak sporadycznie jemy szaszłyki, że niemal to dla nas bardziej odświętne pojawiające się na komuniach, weselach itd.

Odpowiedź
mojamalakuchnia 9 marca 2015 - 17:42

uwielbiam takie szaszłyki, a mój mąż chyba jeszcze bardziej. pyszności : )

Odpowiedź
Dorota 9 marca 2015 - 19:43

Och, sto lat odkąd ostatni raz przygotowywałam… pięknie się prezentują!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 9 marca 2015 - 20:36

Aż ślinka mi cieknie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 9 marca 2015 - 20:45

ależ apetycznie! na zbliżający się sezon grillowy :-))

Odpowiedź
Marzena W 9 marca 2015 - 21:16

Uwielbiam szaszłyki, bo kojarzą mi się z wakacjami. Wyglądają apetycznie 🙂

Odpowiedź
Marzena W 9 marca 2015 - 21:17

Uwielbiam szaszłyki. Wyglądają apetycznie 🙂

Odpowiedź
Ania 9 marca 2015 - 22:02

szaszłyki od razu kojarzą mi się z wiosną i grillowaniem 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 9 marca 2015 - 22:15

Szaszłyki… jak dawno nie jadłam. A Ty przygotowałaś je tak smacznie, że ślinka mi cieknie kiedy czytam przepis, kiedy patrzę na zdjęcia…. mniam, mniam 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 marca 2015 - 08:05

Szaszłyki doskonałe 🙂

Odpowiedź
cookiemonster 10 marca 2015 - 14:45

Mmm pyszności !
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym u mnie na blogu i życzę miłego dnia 🙂

Odpowiedź
Łukasz 10 marca 2015 - 17:11

Uwielbiam takie szaszłyki 😀

Odpowiedź
beti 10 marca 2015 - 17:32

Pyszne szaszłyki :))

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 10 marca 2015 - 20:49

Takie szaszłyki na grilla. Mmmmm…. Cudeńko 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 11 marca 2015 - 01:25

Nie mogę się doczekać sezonu grillowego 🙂

Odpowiedź
Dominika 11 marca 2015 - 09:02

Ale dawno już nie jadłam!

Odpowiedź

Zostaw komentarz