Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami

Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Tego typu sałatki, są idealne na poczęstunek dla gości, lub na kolację we dwoje. Sałatkę można modyfikować,  zastępując mięso wieprzowe np. filetem z kurczaka lub kaczki. Zamiast sezamu sprawdzi się słonecznik, lub pestki dyni. Polędwiczkę można usmażyć, lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Do tej potrawy zimą zwykle kupuję gotową mieszankę sałatek, latem bardzo lubię sałatę masłową. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_3110

Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 opakowanie mieszanki salat
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z bazylią 30 ml.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 ostrej papryczki drobno pokrojonej
  • 1 szalotka drobno pokrojona
  • Garść sezamu
  • Sól morska i pieprz biały
Czosnkowe grzanki
  • Kilka kromek czerstwego pieczywa
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju Kujawskiego z bazylią, na olej daję polędwiczkę. Mięso obsmażam z każdej strony na złoty kolor, dodaję 2 łyżki sosu sojowego i duszę pod przykryciem 10 min. Gotową polędwiczkę odstawiam na 10 minut, kroję w plastry i dodaję do sałatki razem z papryczką i szalotką.
 Do sałatki dodaję sos z 1 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią, soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu. Wszystkie składniki na sos dokładnie ubijam. Gotową sałatkę  posypuję sezamem.
Na patelni grillowej rozgrzewam masło, dodaję czosnek i pieczywo. Kromki obsmażam z dwóch stron na złoty kolor. Takie chrupiące pieczywo czosnkowe świetnie smakuje z naszą sałatką. Smacznego 🙂

IMG_3123

Powiązane posty

18 komentarzy

Ania 13 marca 2015 - 15:58

od razu skojarzyła mi się z wiosną Twoją sałatka 🙂 pyszności 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 13 marca 2015 - 18:01

Pysznie ,bardzo.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 13 marca 2015 - 19:15

Wygląda przepysznie!!!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 marca 2015 - 20:14

Grzanki przypomniały nam klasowe grille… 😀 Kurczę nawet chleb u Ciebie smacznie wygląda 😛

Odpowiedź
Olka 13 marca 2015 - 20:25

Pyszna bardzo 🙂 zjadłabym….

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 14 marca 2015 - 00:01

Znakomita sałatka 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 14 marca 2015 - 02:36

Taką sałatkę zjadłabym z chęcią 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 14 marca 2015 - 09:30

Dawno nie robiłam takich sałatek, ale wiosna idzie, a Ty mnie zachęciłaś, trzeba zrobić.

Odpowiedź
poproszę dokładkę 14 marca 2015 - 12:44

mmmm cóż za pyszności!

Odpowiedź
innam 14 marca 2015 - 13:33

Czy to przypadek, że zawsze oglądam Twojego bloga w porze obiadowej? Czy może to przeznaczenie? Idę coś zjeść… 😛

Odpowiedź
Emilia 14 marca 2015 - 14:14

Wygląda apetycznie, a ten olej uwielbiam, mam go w domu “pod ręką”, polędwiczki chyba zamrożone mam albo już mi wyjedli wszystko, jak nie wyjedli to muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 14 marca 2015 - 19:54

To ja bardzo poproszę talerz tej pyszności 🙂

Odpowiedź
czar-życia 14 marca 2015 - 21:18

Takie sałatki uwielbiam i na stówę wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 14 marca 2015 - 22:17

Ale kolorowo i smacznie!

Odpowiedź
Obiad gotowy! 15 marca 2015 - 11:50

Apetyczna sałatka! zabrałabym też chętnie taką do pracy.
Już nie mogę się doczekać e-booka, będzie pyszny!

Odpowiedź
Dorota 15 marca 2015 - 12:39

Fenomenalnie wygląda! A do tego te grzanki… 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 15 marca 2015 - 16:22

Pyszna sałatka, lubię takie 🙂

Odpowiedź
Pati 16 marca 2015 - 12:51

Na lekki obiad idealna!

Odpowiedź

Zostaw komentarz