Tego typu sałatki, są idealne na poczęstunek dla gości, lub na kolację we dwoje. Sałatkę można modyfikować, zastępując mięso wieprzowe np. filetem z kurczaka lub kaczki. Zamiast sezamu sprawdzi się słonecznik, lub pestki dyni. Polędwiczkę można usmażyć, lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Do tej potrawy zimą zwykle kupuję gotową mieszankę sałatek, latem bardzo lubię sałatę masłową. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 opakowanie mieszanki salat
- 1 saszetka oleju Kujawskiego z bazylią 30 ml.
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 ostrej papryczki drobno pokrojonej
- 1 szalotka drobno pokrojona
- Garść sezamu
- Sól morska i pieprz biały
Czosnkowe grzanki
- Kilka kromek czerstwego pieczywa
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 posiekany ząbek czosnku
18 komentarzy
od razu skojarzyła mi się z wiosną Twoją sałatka 🙂 pyszności 🙂
Pysznie ,bardzo.
Wygląda przepysznie!!!
Grzanki przypomniały nam klasowe grille… 😀 Kurczę nawet chleb u Ciebie smacznie wygląda 😛
Pyszna bardzo 🙂 zjadłabym….
Znakomita sałatka 🙂
Taką sałatkę zjadłabym z chęcią 🙂
Dawno nie robiłam takich sałatek, ale wiosna idzie, a Ty mnie zachęciłaś, trzeba zrobić.
mmmm cóż za pyszności!
Czy to przypadek, że zawsze oglądam Twojego bloga w porze obiadowej? Czy może to przeznaczenie? Idę coś zjeść… 😛
Wygląda apetycznie, a ten olej uwielbiam, mam go w domu “pod ręką”, polędwiczki chyba zamrożone mam albo już mi wyjedli wszystko, jak nie wyjedli to muszę spróbować 🙂
To ja bardzo poproszę talerz tej pyszności 🙂
Takie sałatki uwielbiam i na stówę wypróbuję 🙂
Ale kolorowo i smacznie!
Apetyczna sałatka! zabrałabym też chętnie taką do pracy.
Już nie mogę się doczekać e-booka, będzie pyszny!
Fenomenalnie wygląda! A do tego te grzanki… 🙂
Pyszna sałatka, lubię takie 🙂
Na lekki obiad idealna!