Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Pizza orkiszowa
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj zapraszam na pizze z mąki orkiszowej z czosnkiem niedźwiedzim, papryką i cebulą. Dodatki oczywiście dobieramy wg. własnych upodobań. Ciasto najlepiej przygotować z jasnej mąki orkiszowej typ 700.  Ja użyłam mąki typ 2000, ale ponieważ ta mąka ma w składzie więcej otrąb, wymieszałam ją ze zwykłą mąką pszenną, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Myślę, że pizza w takim wydaniu to pomysł na całkiem zdrowy rodzinny obiad, lub na kolację w miłym towarzystwie 🙂
Zapraszam również na naleśniki orkiszowe i ciasteczka orkiszowe z żurawiną.

IMG_3822

Składniki na dwie pizze o średnicy 30 cm.
  • 150 g mąki orkiszowej + 150 g mąki pszennej
  • 1  szkl. letniej wody
  • 5 dkg. drożdży
  • 2 łyżeczki cukru brązowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki dobrego oleju lub oliwy
  • 2  płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Składniki na nadzienie
  • 1 papryka drobno pokrojona ( u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej )
  • 10 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 200 g. mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • przyprawa do pizzy
Do miski daję 1/2 szkl. letniej wody, drożdże i cukier, całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn urośnie, dodaję resztę składników i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodaję trochę mąki. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie daję do naoliwionej miseczki, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 30-40 min.
Przygotowuję nadzienie. Na rozgrzany olej daję cebulę i pieczarki, całość duszę około 5 minut.
Gotowe ciasto dzielę na pół. Na blaszkę z wyposażenia piekarnika rozkładam papier do pieczenia. Na papierze rozciągam ciasto na kształt koła, brzegi powinny zostać nieco grubsze.
Na ciasto kolejno daję połowę przecieru pomidorowego, pieczarki z cebulą, papryki i mozzarellę. Pizze posypuję ziołami do pizzy i daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 20 min. Zajadamy oczywiście ciepłą. Smacznego 🙂

IMG_3829

IMG_3828

Powiązane posty

32 komentarze

Ervisha 4 marca 2015 - 10:09

Wspaniała ta pizza 😉

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 4 marca 2015 - 10:20

Mniaaam… Idealna pizza 🙂 Jak z włoskiej pizzerii 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 4 marca 2015 - 11:48

Pyszna i jaka kolorowa 🙂 U mnie dzisiaj również pizza na obiad 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 4 marca 2015 - 11:53

Fenomenalnie wygląda:)

Odpowiedź
Agnieszka 4 marca 2015 - 12:22

Pizza to jest to co lubię. Mąka orkiszowa jest super pomysłem.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 4 marca 2015 - 12:59

Jaka wiosenna pycha 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 marca 2015 - 13:24

Dla mnie to danie idealne 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 4 marca 2015 - 16:00

takiej jeszcze nie jadłam, wygląda baaaardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 4 marca 2015 - 16:34

Pyszna pizza.

Odpowiedź
Dorota 4 marca 2015 - 16:54

Ja też robię pizzę na mące orkiszowej, z tym, że nie dodaję do niej już mąki pszennej! 😉

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 4 marca 2015 - 17:06

Wspaniale wygląda!!!

Odpowiedź
Nemi 4 marca 2015 - 18:31

Zachwycająca! Nie można oderwać wzroku od Twoich zdjęć:)

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 4 marca 2015 - 19:18

Pysznie kolorowa i niesamowicie apetycznie wygląda. Wspaniała przekąska 🙂

Odpowiedź
marcelina 4 marca 2015 - 20:03

Gdybyś była gdzieś w mojej okolicy wpadałabym chętnie na testowanie twoich potraw 🙂 Pysznie wygląda!

Odpowiedź
napiecyku 4 marca 2015 - 20:08

Dziękuję Marcelina 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 4 marca 2015 - 20:42

Pięknie udekorowane! Chętnie spędziłabym wieczór z taką pizzą w miłym towarzystwie! 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 4 marca 2015 - 21:23

ależ smaki! wcale nie ustępuje gotowym pizzom:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 4 marca 2015 - 21:36

Oho pizza na wypasie 😀 Dawno już nawet swojej wersji pizzy z kalafiora nie jadłyśmy a te zdjęcia to po prostu zabijają! 😛

Odpowiedź
Ania 4 marca 2015 - 22:36

Jaka kolorowa 😉 wyglada bardzo zachecajaco 😉

Odpowiedź
Ania 4 marca 2015 - 23:54

pyszna pizza, takie domowe cudo to ja rozumiem 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 5 marca 2015 - 00:26

Gosiu jak zawsze narobiłaś mi smaku, pyszna ta Twoja pizza. pozdrawiam serdecznie beata

Odpowiedź
beti 5 marca 2015 - 09:04

Bardzo lubię i lubimy 🙂 Takiej orkiszowej nie robiłam jeszcze 🙂 Zdjęcia cudne :))

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 6 marca 2015 - 01:16

Głodna jestem jak patrzę! Cudowna 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 6 marca 2015 - 06:58

ale idealny kształt! Wow.. mniam!

Odpowiedź
Smakowite Dania 6 marca 2015 - 17:08

Bajecznie kolorowa a jak pysznie musi smakować:)

Odpowiedź
Agnieszka SportyGirl 6 marca 2015 - 22:51

Wygląda przepysznie, jak ja lubię takie zdrowe rozwiązania

Odpowiedź
iza 7 marca 2015 - 09:19

cudowna!!!

Odpowiedź
Pati 9 marca 2015 - 12:32

Aż by się chciało kawałeczek do łapki….

Odpowiedź
Biała Filiżanka 9 marca 2015 - 17:41

Ale pięknie wyrosło !

Odpowiedź
healthy maniacs 9 marca 2015 - 18:47

chętnie zjadłabym kawałek tak apetycznie wyglądającej pizzy 🙂

Odpowiedź
Marta 11 stycznia 2016 - 21:58

Właśnie zrobiłam. Ludzie ludzie nie jedzie już innej pizzy nigdy. Fenomenalna.

Odpowiedź
napiecyku 11 stycznia 2016 - 23:05

Bardzo lubię tą pizzę, cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz