Tym razem na wegetariański obiad wybieram kaszę jaglaną z pieczarkami i jarmużem. Wszystkie produkty przygotowuję osobno, następnie łączę je, podgrzewając na patelni. Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację 🙂
Składniki na 3 porcje
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 125 g jarmużu
- 20 dkg małych pieczarek oczyszczonych i obranych
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula dokrojona w kostkę
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki klarowanego masła
- olej
- sól
-
Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Dodaję dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotuję 6 minut pod przykryciem. Odstawiam na 15 minut.
-
Jarmuż myję, usuwam twarde łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na 10 minut. Odcedzam.
-
Na dużej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, dodaję tymianek, cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość smażę 2 minuty, dodaję sos sojowy i duszę kolejne 2 minuty.
-
Na patelnię z cebulką i pieczarkami daję kaszę i jarmuż. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając. Przed podaniem posypuję kolendrą. Smacznego 🙂
18 komentarzy
Apetycznie skomponowane danie! jaglankę lubię, w wersji na słono smakuje mi bardziej niż na słodko. Ale jarmuż pozostaje wciąż dla mnie jeszcze zagadką.
Oj nie wiem czy bym się skusiła..
Jak kasza jaglana to na słodko ale w takiej wersji też byśmy jej spróbowały 😀
świetne jako dodatek do mięs lub obiad bezmięsny 🙂
Coś w sam raz dla mnie:) Uwielbiam kaszę jaglaną i pieczarki. Szczerze się przyznam, że jarmużu jeszcze nie jadłam, ale dużo czytałam i szukałam ciekawych przepisów. Więc pewnie wypróbuję Twój:) Pozdrawiam cieplutko. Ania
Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂
Wygląda bardzo smacznie, trzeba spróbować 🙂
Bardzo fajny, leciutki obiad 🙂
Chętnie bym zjadła taki obiad 🙂 Bardzo smaczne 🙂
Prosto, zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej 🙂
Biorę w ciemno taki obiad 🙂
Idealne dla mnie.
Pyszne, proste i pożywne cóż chcieć więcej. 🙂
naprawdę pyszne 🙂
uwielbiam takie obiady i bardzo często robię 🙂 z kasza najlepiej!
Wszystkie smaki super. A pieczarki w całości? Dla wygląda to fantastycznie 🙂
Ja kupiłam malutkie pieczarki, duże można podzielić 🙂
Jaglaną uwielbiam, a z takimi dodatkami – pycha!