Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Tym razem na wegetariański obiad wybieram kaszę jaglaną z pieczarkami i jarmużem. Wszystkie produkty przygotowuję osobno, następnie łączę je, podgrzewając na patelni. Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację 🙂

IMG_4657

Składniki na 3 porcje
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 125 g jarmużu
  • 20 dkg małych pieczarek oczyszczonych i obranych
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula dokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • olej
  • sól
  1. Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Dodaję dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotuję 6 minut pod przykryciem. Odstawiam na 15 minut.
  2. Jarmuż myję, usuwam twarde łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na 10 minut. Odcedzam.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, dodaję tymianek, cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość smażę 2 minuty, dodaję sos sojowy i duszę kolejne 2 minuty.
  4. Na patelnię z cebulką i pieczarkami daję kaszę i jarmuż. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając. Przed podaniem posypuję kolendrą. Smacznego 🙂

IMG_4700

IMG_4657

Powiązane posty

18 komentarzy

Obiad gotowy! 29 marca 2015 - 18:44

Apetycznie skomponowane danie! jaglankę lubię, w wersji na słono smakuje mi bardziej niż na słodko. Ale jarmuż pozostaje wciąż dla mnie jeszcze zagadką.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 29 marca 2015 - 19:00

Oj nie wiem czy bym się skusiła..

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 marca 2015 - 19:15

Jak kasza jaglana to na słodko ale w takiej wersji też byśmy jej spróbowały 😀

Odpowiedź
Ania 29 marca 2015 - 21:45

świetne jako dodatek do mięs lub obiad bezmięsny 🙂

Odpowiedź
Ania 29 marca 2015 - 22:32

Coś w sam raz dla mnie:) Uwielbiam kaszę jaglaną i pieczarki. Szczerze się przyznam, że jarmużu jeszcze nie jadłam, ale dużo czytałam i szukałam ciekawych przepisów. Więc pewnie wypróbuję Twój:) Pozdrawiam cieplutko. Ania

Odpowiedź
napiecyku 30 marca 2015 - 10:27

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
czar-życia 29 marca 2015 - 23:11

Wygląda bardzo smacznie, trzeba spróbować 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 29 marca 2015 - 23:52

Bardzo fajny, leciutki obiad 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 30 marca 2015 - 08:30

Chętnie bym zjadła taki obiad 🙂 Bardzo smaczne 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 30 marca 2015 - 12:23

Prosto, zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej 🙂

Odpowiedź
Nemi 30 marca 2015 - 18:34

Biorę w ciemno taki obiad 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 30 marca 2015 - 19:41

Idealne dla mnie.

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 30 marca 2015 - 19:51

Pyszne, proste i pożywne cóż chcieć więcej. 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 30 marca 2015 - 23:24

naprawdę pyszne 🙂

Odpowiedź
poproszedokladke 31 marca 2015 - 08:55

uwielbiam takie obiady i bardzo często robię 🙂 z kasza najlepiej!

Odpowiedź
alezakwas 31 marca 2015 - 22:44

Wszystkie smaki super. A pieczarki w całości? Dla wygląda to fantastycznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 kwietnia 2015 - 10:32

Ja kupiłam malutkie pieczarki, duże można podzielić 🙂

Odpowiedź
Pati 9 kwietnia 2015 - 08:02

Jaglaną uwielbiam, a z takimi dodatkami – pycha!

Odpowiedź

Zostaw komentarz