Ciasto z jabłkami lub szarlotka, dla mnie wszystkie ciasta jabłkowe są zupełnie wyjątkowe. W zależności od gatunku dodanych jabłek, za każdym razem smakują inaczej. Można je podać na ciepło z lodami lub z bitą śmietaną. Dzisiaj przygotowałam jabłecznik żydowski, przepis pochodzi z książki ,, Kuchnia żydowska” Elizabeth Cohen. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, aromatyczne i absolutnie wyjątkowe. Pozwoliłam sobie część mąki pszennej zamienić na mąkę żytnią i zmniejszyłam ilość cukru . Przygotujcie koniecznie na przywitanie wiosny 🙂
Składniki
- 1 kg jabłek
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 230 g oleju ( polecam Kujawski Trzy Ziarna, lub z pestek winogron )
- 250 g mąki pszennej ( użyłam 150 g pszennej i 100 g żytniej typ 720 )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
-
Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na plasterki o grubości 2-3 mm. Daję do miseczki, dodaję sok z cytryny, cynamon i cukier waniliowy, całość delikatnie mieszam i odstawiam.
-
Jajka ubijam z solą na najniższych obrotach na puszystą pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam.
-
Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, stopniowo dodaję olej. Na koniec dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość krótko mieszam, tylko do połączenia składników.
-
Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Foremka może być nieco większa, na mniejszej ciasto się nie zmieści.
-
Na spód daję mniejszą połowę ciasta, na ciasto równomiernie układam połowę jabłek. Na jabłka daję drugą połowę ciasta i na ciasto resztę jabłek.
-
Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Moje ciasto piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 180 stopni w piekarniku bez termoobiegu. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy, wtedy ciasto będzie gotowe.
-
Ciasto zostawiam na kilka minut w otwartym piekarniku, następnie wyciągam i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂
23 komentarze
ja tez takie ciasta bardzo lubię; szybkie i smaczne
Szarlotki uwielbiam. Twoja wygląda bardzo pięknie 🙂 Jestem pewna, że smakuje wyśmienicie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Każde ciasto z jabłkami jest z radością witane na moim stole:)
Bardzo dostojnie wygląda 🙂
Wspaniałe!.
Oj oj a ja juz zjadłam pudełko ciastek ale patrząc na to chce jeszcze 🙂
U Ciebie też dziś jabłkowo:) Wspaniałe ciacho, takie lubię najbardziej:)
super ciacho, wszystko co z jabłkami uwielbiam:)
uwielbiam! pięknie CI wyrosło!
Pychotka. Takie ciasto robila moja mama. Narobilas mi smaku Gosiu. Pozdrawiam serdecznie Beata
Świetne :-). Ciasta z jabłkami to jedne z niewielu, które mi smakują :-).
Pyszne ciasto, poczęstuję się kawałkiem, bo lubię jabłkowe wypieki 🙂
Ale super wygląda w przekroju! Ciekawie ułożone składniki.
Poprosimy z dużą ilością cynamonu i z lodami śmietankowymi 😀
Pięknie wyrośnięte! Oj u mnie w domki by długo na stole na pewno nie stało 🙂
Wypieki z jabłkami należą do moich jednych z ulubionych 🙂 Ależ wyrośnięte, z lodami chętnie piszę się na jedną porcję 🙂
Wow, co za pomysł. Zupełnie inne podejście do tematu ciasta z jabłkami. Wygląda… – cóż – obłędnie!
Serniki i ciasta z jabłkami to moje ulubione wypieki. Słyszałam kiedyś, że ciasta z dodatkiem oleju zawsze się udają. Czy to prawda? Jeśli tak, to może i ja spróbowałabym taką upiec… Bardzo urosła 🙂
Serniki i ciasta z jabłkami to moje ulubione wypieki. Słyszałam kiedyś, że ciasta z dodatkiem oleju zawsze się udają. Czy to prawda? Jeśli tak, to może i ja spróbowałabym taką upiec… Bardzo urosła 🙂 Pozdrawiam!
Babki z reguły się udają, ale trzeba dopiec je do końca, dlatego ważna jest próba z patyczkiem. Jeżeli w ciasto środku zostanie niedopieczone, będzie zakalec 🙂
Ale apetyczne to ciacho, super pomysł z dodatkiem żytniej mąki!
Pyszności!!! Wspaniale wygląda 🙂
Czy zapis w pkt. 2 ” na najniższych obrotach” jest prawidłowy?
Tak, ale to zależy od rodzaju i mocy miksera. Można ubijać na dwójce oczywiście 🙂