Jestem fanką ryżowych deserów na mleku, z czasem ryż zastąpiłam płatkami ryżowymi i jaglanymi. Kremowe płatki jaglane adresuję głównie do dzieci, mają świetny, budyniowy smak i stanowią zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli chcemy wzbogacić śniadanie o owoce, można dodać utarte jabłko, banana czy orzechy. Będzie pysznie, bardzo polecam 🙂
Składniki na 2-3 porcje
- 3/4 szkl. płatków jaglanych lub ryżowych
- 3 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu
- sól na koniec łyżeczki
- ulubione dodatki – cynamon, orzechy, suszone i świeże owoce
Do gorącego mleka daję sól i płatki, całość mieszam i gotuję na małym ogniu. W małej miseczce ubijam jajko i miód, dodaję łyżkę gorącego mleka żeby zahartować jajko. Kiedy płatki będą gotowe zmniejszam gaz do minimum i wlewam jajko z miodem. Całość podgrzewam jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Należy uważać, żeby nie zagotować mleka. Do tak przygotowanych płatków można dodać cynamon, posiekane orzechy, starte jabłko, banany. Smacznego 🙂
26 komentarzy
Wyglądają bardzo kremowo. Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza, że akurat mam płatki 🙂
Pierwsze słyszę o płatkach ryżowych ,jak długo trzeba je gotować?
Około 3 minuty, czas gotowania zawsze jest na opakowaniu 🙂
Nie jestem małym dzieckiem, ale dużym i zajadałbym taki krem aż miło:))
Kolejna ciekawa propozycja na zdrowe śniadanie. Bardzo często jadam przeróżne płatki, ale jaglane jakoś mi uciekły. Przetestuję 🙂
Mniam super,pycha.Pozdrawiam serdecznie.Buziaki.
Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem to coś przepysznego 😀
Takiej wersji z płatkami jaglanymi i orzechami również byśmy nie odmówiły 😉
Ciekawa propozycja na deserek !
Pozdrawiam
Ha, dzisiaj miałam takie właśnie płatki na śniadanie 🙂 Pychotka
uwielbiam takie śniadania na ciepło – pyszne, sycące, zdrowe, kremowe..mmm :-))
Jak lekko i świeżo! Zachęcająco ^^
Super nie tylko na deser, ale i na śniadanie 🙂
Mmm z tymi orzechami wygląda ekstra 🙂
Wygląda apetycznie
Moje dziecie uwielbiaja takie desery. Ja czesto stosuje make ryzowa, bo nie zawiera glutenu, ale przeciez nic tak nie sluzy zdrowiu jak sie to robi czy je z przyjemnoscia. A wszystkim co gotujesz, zajadalabym sie z przyjemoscia. Pozdrawiam serdecznie Beata
Dziekuję Beatka, pozdrawiam 🙂
Pyszności 🙂 Bardzo lubię jaglankę :))
Wygląda wspaniale! Kusi – nie tylko dzieci! Uwielbiam takie lekkie, zdrowe desery. Chętnie poczęstowałabym się! 😀
Wyglądają baaardzo apetycznie! Zaraz sobie ugotuję na kolację 🙂
wow, ale pyszności 🙂
Ależ to musiało smakować!!! 🙂 pyszności….
ps. zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, będzie mi miło 🙂
Ależ to musiało smakować! 🙂 pyszności….
ps. zapraszam do udziału w moim konkursie, będzie, i miło 🙂
Pycha 🙂 Muszę takie zrobić dla mojej córci 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i nie wiem czemu kojarzy mi się ze świętami 😛 Płatków ryżowych w takiej formie nigdy nie jadłam, ale często dodaję je do owsianki, żeby była bardziej gęsta 😉
Fany wygląd, fajny skład a więc i smak musi być mmmm 🙂
muszę wypróbować,apetycznie wygląda 🙂