Wbrew pozorom piersi kurczaka z warzywami to pomysł na prosty i zdrowy obiad. Filety kurczaka marynuję w oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Tak przygotowane filety nie potrzebują już panierki, wystarczy je posypać ziołami i obsmażyć. Warzywa można dobierać dowolnie, ja użyłam mojej ulubionej brukselki i marchewki, do warzyw przygotowałam mój ulubiony sos z masła i octu winnego. Bardzo polecam to danie na wiosenny obiad 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
- 5 łyżek białego octu winnego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka papryki słodkiej
- pieprz biały
- 500 g brukselki oczyszczonej z wierzchnich liści
- 2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
- 1/2 papryczki chili drobno posiekanej bez pestek
- 2 pełne łyżki masła
- Świeże zioła
Filety marynuję co najmniej przez godzinę w mieszance z 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z 3 łyżkami octu winnego. Osączam z zalewy. Posypuję bazylią, papryką słodką i pieprzem. Smażę na oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Gotowe odstawiam i kroję na grubsze plastry.
Brukselkę i marchewkę daję do wrzącej, posolonej wody. Gotuję 7 min. Przelewam zimną wodą i odsączam na sitku. Masło topię na patelni, dodaję ocet winny, całość gotuję 1 minutę. Brukselkę, marchewkę i papryczkę chili daję do sosu i podgrzewam mieszając 2 minuty.
Warzywa podaję z filetem kurczaka, na talerzu posypuję świeżymi ziołami. Smacznego 🙂
35 komentarzy
Pyszny, kolorowy i bardzo smaczny obiad 🙂
Cudownie, kolorowo i wiosennie na talerzu! Kurczak w ziołach i oleju – zdrowy i smaczny! Od patrzenia aż zgłodniałam! 🙂
Takie potrawy lubię. Niby zwykłe, a jednak wyśmienite. Proste i smaczne.
Kolorowo na maska 🙂 pięknie podane aż żal to ruszyć.
Pysznie wygląda:)
Aż ślinka cieknie…
Jakie pyszności :))
Takie jedzonko to ja lubię :))
Pozdrawiam
wygląda pysznie ! 😀
kiedyś bardzo często jadłam takie obiady, muszę do nich wrócić, bo są pyszne, lekkie i zdrowe! pięknie podałaś, tak kolorowo i apetycznie 🙂
Wygląda pysznie 🙂 Najbardziej kusi mnie ta brukselka 🙂
Ciekawe są te oleje smakowe. Danie wygląda pięknie kolorowo i wiosennie 🙂
Całość cudownie wygląda. Wiosna na talerzu!
piękne, kolorowe danie, bardzo apetyczne i z pewnością pyszne!
Super smacznie.
ale kurczak.. <3 musiał być nieziemski! do tego bukiet warzyw.. obiad idealny!
Super!! 🙂
Taki obiad to moje klimaty, wygląda super smakowicie 🙂
uwielbiam tak zdrowe obiady! 🙂
Ale wiosenny! Zachwycający obaid
Gosiu musze wyprobowac marynowanie kurczaka, glupio sie przyznac nigdy dotychczas tego nie robilam. Obiad zapowiada sie przepyszny, az ekran komputera chcialoby sie zlizywac. pozdrawiam serdecznie Beata
ale to pysznie wygląda, a my ostatnio mamy z mężem smaka na brukselkę 🙂
Jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że smacznie to jeszcze można tak pięknie podać, tak jak to Ty właśnie zrobiłaś z dodatkiem brukselki, którą bardzo lubię 🙂
Niby zwykły filet z kurczaka, a można z niego wyczarować świetne danie. Talerz wygląda bardzo smacznie:)
Pysznie i kolorowo 🙂 Mam ochotę na taki obiadek 🙂 pozdrawiam.
Wspaniale wygląda!!! Pysznie i kolorowo 🙂
Znakomite danie:) Pięknie podane i ten smak 🙂
Wiosna na talerzu! Aż zatęskniłam za brukselką, dawno nie jadłam 🙂
Pyszne zdjęcia:D Nie mogę oderwać wzroku!!
.ale kolorowy. Z przyjemnoscia bym taki zjadla.
Kurczaczek z całą resztą komponuje się naprawdę wyśmienicie 🙂
Oj dawno takich kolorowych dań nie jadłem. Trzeba to chyba zmienić 😛
ale smacznie:):)
Prostota i smak to podstawa!
Pyszności. Lubię smaczne i proste przepisy.