Kto lubi włoską kuchnię na pewno polubi to danie. Caponata to nic innego jak wegetariańska potrawka z duszonych warzyw podawana z pieczywem. Zimą kupuję pomidory w puszce, ponieważ na te w warzywniaku można popatrzeć, ale raczej nie należy ich jeść. Przygotowałam caponatę wg. przepisu Jamiego Olivera, zmieniłam jednak sposób przygotowania. Przyznam, że rzadko sięgam po bakłażana, ale odpowiednio przyrządzony może zaskoczyć fantastycznym smakiem, kto nie lubi smaku bakłażana z powodzeniem może zastąpić go cukinią. Potrawa bardzo prosta, idealna na lekką kolację we dwoje. Bakłażan, pomidory i oliwki będą smacznym wspomnieniem lata na talerzu 🙂
Składniki
- 1 bakłażan lub 2 małe ( małe bakłażany mają mniej goryczki )
- 2 puszki pomidorów bez skórki ( w sezonie 4 świeże )
- 1 cebula pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- garść oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- płaska łyżeczka suszonego oregano
- garść posiekanej pietruszki ( u mnie oregano )
- sól i pieprz
- oliwa
26 komentarzy
Wspaniałe danie dla wegetarian:)) Uwielbiam takie:)) Pyszności i zdrowie na talerzu:)) Czego chcieć więcej? Mniam….:))
pysznie rozgrzewające danie na jesienne chłody 🙂
Bardzo lubię kuchnię włoską. Takiej zupy jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie zrobić 🙂 Pozdrawiam
Pysznie i smakowicie wygląda.Mniam.Pozdrawiam serdecznie.
Zdrowe, smaczne i sycące. Super 🙂
Bardzo fajne danie 🙂 szczęśliwie lubię wszystkie zawarte w nim warzywka :)) pycha!
Bardzo ciekawe danie.
Mimo późnej pory się piszę 🙂
Fantastyczne danie! Kusi kolorami! Uwielbiam takie włoskie smaki! Bakłażana jem przez cały rok, właśnie teraz smakuje mi najbardziej! 🙂
Bardzo ciekawe danie, swietne polaczenie smaków, chętnie bym zjadła talerzyk 🙂
To jest to co lubimy najbardziej 😀 Jednak bakłażana wolimy zmienić na cukinię (mamy z nim złe doświadczenia xD )
Bardzo lubię to danie i podobają mi się wszystkie składniki 😉 Muszę zrobić w najbliższym tygodniu, bo jak popatrzyłam na zdjęcie, to mi się przypomniało jak dawno już nie jadłam 😛 Wygląda przepysznie 😉
caponata jest świetna, bardzo ją lubię 🙂
O tak, pyszne 🙂 Choć dla mnie byłaby wersja bez kaparów 😉
Apetyczne 🙂
Kocham włoską kuchnię:)
Świetne danie 🙂 Moje smaki 🙂
Pyszne wegetariańskie danie! Bardzo lubię 🙂
Musi być pyszne!
Aż czuję zapach tej caponaty 😀
Rozpływam się na sam widok 🙂
Lubie takie dania – niby proste, a smak wyjątkowy:)
Świetna potrawka, zjadłabym ze smakiem 🙂
wyglada bardzo apetycznie
Talerz pełen pyszności 🙂
Dla mnie – obiad doskonały!