Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Roladki z kurczaka z sosem, mozzarellą i szpinakiem

Roladki z kurczaka z sosem, mozzarellą i szpinakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Roladki ze szpinakiem i mozzarellą zrobiłam dla świątecznych gości, ale na pewno sprawdzą się również na co dzień. Są smaczne i bardzo soczyste, wbrew pozorom proste do przygotowania. Można je zapiekać w piekarniku, ale ja wolę po przesmażeniu krótko poddusić mięso, a powstały sos podać z roladkami. Bardzo polecam 🙂

IMG_1221

Składniki
  • 3 duże filety z kurczaka
  • kilka plasterków suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na pół
  • 1/2 szkl. rozmrożonego szpinaku, lub posiekanej pietruszki
  • 1/2 szkl. mozzarelli pokrojonej w słupki
  • 1/2 szkl. mąki z pełnoziarnistej
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku + 1 łyżka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
Każdą pierś kroję wzdłuż, dzieląc jedną pierś na dwa cieńsze plastry (można delikatnie rozbić plastry, uważając, żeby nie rozerwać mięsa ). Posypuję filety solą, pieprzem i papryką. Na każdy kawałek mięsa daję szpinak, pomidory i mozzarellę. Starannie zwijam roladki i spinam wykałaczkami, lub specjalnymi szpilkami. Do miseczki daję resztę papryki i mąkę razową. Każdą roladkę obtaczam w mieszance mąki i papryki.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewam klarowane masło. Na gorący tłuszcz daję roladki i smażę je z każdej strony na rumiano. Dolewam wodę i duszę roladki do miękkości, pod przykryciem ok.15 min. Gotowe roladki wyciągam, po przestudzeniu usuwam wykałaczki. Powstały sos przecedzam przez geste sitko. Sos można zabielić słodką śmietaną lub jogurtem. Roladki najlepiej smakują z kaszą i surówką. Smacznego 🙂

IMG_1251

IMG_1236

Powiązane posty

24 komentarze

poprosze dokładkę 3 stycznia 2015 - 07:17

bardzo lubię takie roladki, pyszne, soczyste i świetnie wyglądają :-))

Odpowiedź
allani_S 3 stycznia 2015 - 12:43

Gosccie musieli byc zachwyceni 😉 Najlepsze nadzienie dla kurczaka jakie jadlam 😉

Odpowiedź
Polowanie na zdrowie 3 stycznia 2015 - 13:05

Bardzo fajny przepis :-). Nie lubię takich wydziwianych, ale wiem akurat, że to by mi na 99% smakowało :-D.

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 3 stycznia 2015 - 13:42

Nie jemy za często mięsa… ale takie roladki jednak sprawiają, że ma się na nie ochotę 😀

Odpowiedź
Gaja 3 stycznia 2015 - 16:33

Cała rodzina właśnie przyznala, że chce coś takiego na obiad 🙂 Wg mnie też idealne połączenie produktów.

Odpowiedź
Ania 3 stycznia 2015 - 16:53

Gosiu, tu jest serio 3 łyżki ostrej papryki w proszku?

Odpowiedź
napiecyku 3 stycznia 2015 - 17:09

Tak, ale musisz wiedzieć, że my lubimy takie smaki(fajnie smakuje też wędzona papryka w proszku ). Tych dwóch łyżek do panierowania z mąką prawie nie czuć, ale można oczywiście zamienić :))

Odpowiedź
Marcelina 3 stycznia 2015 - 18:25

Gosia! W tym momencie wgryzam się w mój monitor 🙂 Smakowite zdjęcia 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 stycznia 2015 - 18:31

Dziękuję, ale szkoda laptopa 🙂

Odpowiedź
Marzena 3 stycznia 2015 - 19:27

Mniam 🙂 jak pysznie wyglądają 🙂 zjadłabym z wielką chęcią 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 3 stycznia 2015 - 23:06

Roladki wyglądają perfekcyjnie 🙂 bardzo lubię takie mięsko 🙂

Odpowiedź
Renata Mój dzień 4 stycznia 2015 - 08:53

Ja robiłam ostatnio bardzo podobne i były przepyszne, a zniknęły tak szybko, że nawet zdjęcia nie zrobiłam:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 4 stycznia 2015 - 08:57

Bardzo smaczne nadzienie przygotowałaś do swoich roladek. A do tego tak kusząco wyglądają 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 4 stycznia 2015 - 10:21

Gosiu roladki jak zawsze palce lizac, wszystkiego naj w nowym roku pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
innam 4 stycznia 2015 - 12:28

Pysznie wyglądają.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 4 stycznia 2015 - 19:49

Ja chyba w tym roku przytyje więcej niż plan przewiduje 🙂

Odpowiedź
czar-życia 4 stycznia 2015 - 23:46

Muszą być przepyszne 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 5 stycznia 2015 - 01:58

Piękne i pyszne 🙂 mniam!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 5 stycznia 2015 - 21:48

Przepysznie i pięknie podane. Wszystkiego najlepszego Małgosiu w Nowym Roku 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 6 stycznia 2015 - 00:50

Lubię tak przygotowane mięsko 🙂

Odpowiedź
Mery 6 stycznia 2015 - 08:42

Uwielbiam takie połączenie smaków :)))

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 6 stycznia 2015 - 08:59

Bardzo imponujące sztuki 🙂 U mnie ostatnio przerzucili się z roladek na skrzydełka, zawsze tak jest, a później znów miłość do czegoś innego. Pozdrawiam Małgoś 🙂

Odpowiedź
Wypisz-Wymaluj 6 stycznia 2015 - 14:24

Wyglądają przepięknie! Grzechem byłoby nie spróbować a jeszcze większym – zjeść i nie wychwalić 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 8 stycznia 2015 - 18:49

Wyglądają obłędnie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz