Udało mi się kupić mąkę orkiszową typ 700… zrobię naleśniki orkiszowe. Dlaczego typ 700 ? Im niższy typ mąki, tym mąka jest bielsza i lepiej nadaje się do delikatnych wypieków. Mąka orkiszowa typ 700 jest bielsza od mąki orkiszowej typ 2000, ale coś za coś. Ciemna barwa mąki bierze się z większej ilości otrąb, więc ciemne mąki zawierają więcej błonnika i substancji mineralnych. Ja cenię każdą mąkę orkiszową, dlatego cieszą mnie naleśniki nawet z mąki orkiszowej typu 700. Są bardzo sprężyste, nie rozrywają się, a zarazem świetnie smakują, spróbujcie sami…… 🙂
Składniki na ok.13 sztuk
- 2 szkl. mąki orkiszowej typ 700
- 2 szkl. mleka
- 2 jaka + żółtko
- 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju
- 1/2 szkl. wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki daję do miski i dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Na patelnię z nieprzywierającym dnem daję odrobinę oleju, tłuszcz rozgrzewam i nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto rozlewam na połowę patelni i manewrując patelnią zlewam ciasto na drugą połowę ( smażąc w ten sposób, naleśniki będą cieńsze i delikatniejsze ). Nie wiem jak Wam, ale mi pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi 🙁 Przy smażeniu następnych naleśników nie dodaję tłuszczu. Jeżeli naleśniki zaczynają przywierać, można ponownie posmarować patelnię olejem.
Naleśniki smakują z przesmażonymi jabłkami, serem ze śmietaną i cukrem, z powidłami. Smacznego 🙂
26 komentarzy
Nigdy nie jadłam potraw z mąki orkiszowej. Ciekawa jestem jak smakują naleśniki !
Pozdrawiam serdecznie 🙂
bardzo lubię orkisz, takie naleśniki musza smkować świetnie :-))
Idealnie cieniutkie, aż chce się zjeść te zdjęcia xp
Dawno nie jadłam naleśników – a Ty mi smaku narobiłaś więc tym razem spróbuje Twoją wersje 🙂
Pyszne naleśniki 😀
Śliczne naleśniki 🙂
Super pomysł 🙂 pyszności 🙂 bardzo lubię naleśniki, oj bardzo 🙂
Piękne 😉 My już teraz jemy tylko jednoskładnikowe gryczane naleśniki ale mimo, że są smaczne to nie tak ładne jak Twoje 😛
Dawno nie jadłam i nie robiłam, trzeba będzie nadrobić zaległości. Z mąką orkiszową jeszcze nie robiłam.
muszę poszukać taką mąkę 🙂
Ja stosuje mąkę orkiszową typ 650 z Gdańskich Młynów i bez żadnego tłuszczu, naleśniki wychodzą idealne, są tak delikatne i smaczne:)) Mąka orkiszowa jest wspaniała!
Ja mam mąkę importowaną z Węgier, ostatnio kupiłam Nadbużańską ekologiczną z młynów wodnych, chleb z takiej mąki to coś wspaniałego 🙂
O tak, całkowicie się zgadzam. Dobrze że teraz jest taki szeroki wybór różnych rodzajów mąk i można wreszcie samemu upiec chleb taki jak się chce. Najlepszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy:))
naleśników z takiej mąki jeszcze nie robiłam, ciekawe jak smakują 🙂
Pyszne naleśniki. jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem mąki orkiszowej i zastanawiam się jak smakują 🙂
Pyszne naleśniki 🙂 jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem mąki orkiszowej. Ciekawi mnie ich smak 🙂
Cudowne, ja wczoraj za to robiłam naleśniki gryczane 🙂
Naleśniki uwielbiam! Dużo radości z blogowania na nowej stronie! 😀
Uwielbiam naleśniki, chociaż ostatnio wolę je z wytrawnym nadzieniem 😉
Najczęściej robię naleśniki z mąki pszennej, jedynie tortille z mąki tzw.cięższej, ale na pewno warto spróbować z orkiszowej,bo zdrowsze.Informacje dotyczące mąki cenne i choć je znam, to dobrze jest sobie przypomnieć.
Zawsze dodaję oliwę do ciasta ,ale w nieco mniejszej ilości.
Placory pięknie się usmażyły.
idealne Ci wyszły! bardzo lubię taką mąkę i jak tylko wypatrzę ją w sklepie, od razu kupuję większy zapas
bardzo apetyczne, cieniutkie i rzeczywiście nie ciemne (jak z orkiszowej 2000).
Mnie pierwszy naleśnik zazwyczaj wychodzi, patelnię cienko smaruję olejem, więc nie przykleja się i ładnie można go odwrócić:)
Brzmi ciekawie..
Lubię chleb z mąki orkiszowej, lubię (bardzo) naleśniki, ale…. nie połączyłam tego w całość. A to takie pyszne danie wyszło. Musze spróbować 🙂
Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Wspaniałe, tak cieniutkie jak pergamin. Ja takich nie potrafię ! Pozdrawiam serdecznie 🙂