Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Naleśniki orkiszowe

Naleśniki orkiszowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Udało mi się kupić mąkę orkiszową typ 700… zrobię naleśniki orkiszowe. Dlaczego typ 700 ? Im niższy typ mąki, tym mąka jest bielsza i lepiej nadaje się do delikatnych wypieków. Mąka orkiszowa typ 700 jest bielsza od mąki orkiszowej typ 2000, ale coś za coś. Ciemna barwa mąki bierze się z większej ilości otrąb, więc ciemne mąki zawierają więcej błonnika i substancji mineralnych. Ja cenię każdą mąkę orkiszową, dlatego cieszą mnie naleśniki nawet z mąki orkiszowej typu 700. Są bardzo sprężyste, nie rozrywają się, a zarazem świetnie smakują, spróbujcie sami…… 🙂

IMG_1371

Składniki na ok.13 sztuk
  • 2 szkl. mąki orkiszowej typ 700
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jaka + żółtko
  • 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
Wszystkie składniki daję do miski i dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Na patelnię z nieprzywierającym dnem daję odrobinę oleju, tłuszcz rozgrzewam i nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto rozlewam na połowę patelni i manewrując patelnią zlewam ciasto na drugą połowę ( smażąc w ten sposób, naleśniki będą cieńsze i delikatniejsze ). Nie wiem jak Wam, ale mi pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi 🙁 Przy smażeniu następnych naleśników nie dodaję tłuszczu. Jeżeli naleśniki zaczynają przywierać, można ponownie posmarować patelnię olejem.
Naleśniki smakują z przesmażonymi jabłkami, serem ze śmietaną i cukrem, z powidłami. Smacznego 🙂

IMG_1348

IMG_1376

 

Powiązane posty

26 komentarzy

Ela 6 stycznia 2015 - 10:28

Nigdy nie jadłam potraw z mąki orkiszowej. Ciekawa jestem jak smakują naleśniki !
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
poprosze dokładkę 6 stycznia 2015 - 10:47

bardzo lubię orkisz, takie naleśniki musza smkować świetnie :-))

Odpowiedź
Sosna 6 stycznia 2015 - 10:59

Idealnie cieniutkie, aż chce się zjeść te zdjęcia xp

Odpowiedź
Marta 6 stycznia 2015 - 11:17

Dawno nie jadłam naleśników – a Ty mi smaku narobiłaś więc tym razem spróbuje Twoją wersje 🙂

Odpowiedź
Lena B 6 stycznia 2015 - 11:55

Pyszne naleśniki 😀

Odpowiedź
allani_S 6 stycznia 2015 - 11:58

Śliczne naleśniki 🙂

Odpowiedź
Marzena 6 stycznia 2015 - 13:27

Super pomysł 🙂 pyszności 🙂 bardzo lubię naleśniki, oj bardzo 🙂

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 6 stycznia 2015 - 14:34

Piękne 😉 My już teraz jemy tylko jednoskładnikowe gryczane naleśniki ale mimo, że są smaczne to nie tak ładne jak Twoje 😛

Odpowiedź
beti 6 stycznia 2015 - 15:01

Dawno nie jadłam i nie robiłam, trzeba będzie nadrobić zaległości. Z mąką orkiszową jeszcze nie robiłam.

Odpowiedź
Renata Mój dzień 6 stycznia 2015 - 16:36

muszę poszukać taką mąkę 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 6 stycznia 2015 - 16:46

Ja stosuje mąkę orkiszową typ 650 z Gdańskich Młynów i bez żadnego tłuszczu, naleśniki wychodzą idealne, są tak delikatne i smaczne:)) Mąka orkiszowa jest wspaniała!

Odpowiedź
napiecyku 6 stycznia 2015 - 18:26

Ja mam mąkę importowaną z Węgier, ostatnio kupiłam Nadbużańską ekologiczną z młynów wodnych, chleb z takiej mąki to coś wspaniałego 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 7 stycznia 2015 - 16:15

O tak, całkowicie się zgadzam. Dobrze że teraz jest taki szeroki wybór różnych rodzajów mąk i można wreszcie samemu upiec chleb taki jak się chce. Najlepszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy:))

Odpowiedź
Ania 6 stycznia 2015 - 21:18

naleśników z takiej mąki jeszcze nie robiłam, ciekawe jak smakują 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 7 stycznia 2015 - 00:03

Pyszne naleśniki. jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem mąki orkiszowej i zastanawiam się jak smakują 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 7 stycznia 2015 - 00:04

Pyszne naleśniki 🙂 jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem mąki orkiszowej. Ciekawi mnie ich smak 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 7 stycznia 2015 - 00:38

Cudowne, ja wczoraj za to robiłam naleśniki gryczane 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 7 stycznia 2015 - 10:59

Naleśniki uwielbiam! Dużo radości z blogowania na nowej stronie! 😀

Odpowiedź
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html 7 stycznia 2015 - 12:05

Uwielbiam naleśniki, chociaż ostatnio wolę je z wytrawnym nadzieniem 😉

Odpowiedź
Smakowe Kubki 7 stycznia 2015 - 15:55

Najczęściej robię naleśniki z mąki pszennej, jedynie tortille z mąki tzw.cięższej, ale na pewno warto spróbować z orkiszowej,bo zdrowsze.Informacje dotyczące mąki cenne i choć je znam, to dobrze jest sobie przypomnieć.
Zawsze dodaję oliwę do ciasta ,ale w nieco mniejszej ilości.
Placory pięknie się usmażyły.

Odpowiedź
Kaś 7 stycznia 2015 - 16:17

idealne Ci wyszły! bardzo lubię taką mąkę i jak tylko wypatrzę ją w sklepie, od razu kupuję większy zapas

Odpowiedź
Obiad gotowy! 7 stycznia 2015 - 16:23

bardzo apetyczne, cieniutkie i rzeczywiście nie ciemne (jak z orkiszowej 2000).
Mnie pierwszy naleśnik zazwyczaj wychodzi, patelnię cienko smaruję olejem, więc nie przykleja się i ładnie można go odwrócić:)

Odpowiedź
ja i moje urwisy 7 stycznia 2015 - 19:54

Brzmi ciekawie..

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 8 stycznia 2015 - 07:33

Lubię chleb z mąki orkiszowej, lubię (bardzo) naleśniki, ale…. nie połączyłam tego w całość. A to takie pyszne danie wyszło. Musze spróbować 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 stycznia 2015 - 20:09

Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 13 stycznia 2015 - 00:02

Wspaniałe, tak cieniutkie jak pergamin. Ja takich nie potrafię ! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz