Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Gulasz po węgiersku często przygotowuję dla gości, czasami na obiadokolację. Jest zdrowy, sycący, rozgrzewający i stanowi pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z wieprzowiną, jeżeli drób to tylko mięso z udźca indyka. Gulasz węgierski sprawdzi się na domowych imprezach i na kolację we dwoje, do lampki czerwonego wina. Bardzo polecam 🙂

IMG_1110

Składniki
  • 700 g łopatki wieprzowej lub mięsa z udźca indyka
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów ( w sezonie mogą być świeże )
  • 0, 5 l passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • po jednej łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
  • 1 łyżka mąki razowej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka ziaren jałowca
  • sól i pieprz
  • olej
Mięso kroję w drobną kostkę. Papryki oczyszczam z pestek i białych błonek, kroję w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek, smażę 1 minutę i dodaję mięso. Mięso posypuję papryką w proszku i mąką razową, całość mieszam i smażę do czasu, aż mięso zmieni kolor. Do rondla dolewam ok. 500 ml. wody, dodaję nasiona jałowca i całość duszę pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie ok. 50 min.
Do gulaszu dodaję pomidory z puszki ( w sezonie świeże ), passatę pomidorową, pokrojone papryki i zioła. Wszystko gotuję jeszcze 15-20 min i doprawiam do smaku. Gulasz podaję w ceramicznych miseczkach z czosnkowym pieczywem. Smacznego 🙂

IMG_1085

Powiązane posty

26 komentarzy

Ania 19 stycznia 2015 - 10:39

Gulasze wszelkiej maści to moja miłość 🙂 Robi się je łatwo, a ten smak… Ehhh rozmarzyłam się 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 19 stycznia 2015 - 11:37

Bardzo smakowicie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 19 stycznia 2015 - 12:02

Bardzo apetyczny.

Odpowiedź
Drink Eat Live 19 stycznia 2015 - 15:18

Wygląda rewelacyjnie i zapewne tez tak smakuje:))

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 19 stycznia 2015 - 15:53

Lubimy tego typu dania, z cieciorką lub soczewicą smakowałoby nam bardziej 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 19 stycznia 2015 - 16:05

Bardzo fajny przepis na gulasz, wypróbuję chętnie 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 19 stycznia 2015 - 16:32

Atrakcyjne danie! Kusi kolorami! Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 19 stycznia 2015 - 19:28

Ale mi ślinka cieknie…

Odpowiedź
Maminka 19 stycznia 2015 - 19:40

Super pomysł! Na pewno wypróbuję :))

Odpowiedź
Polowanie na zdrowie 19 stycznia 2015 - 19:52

Smacznie wygląda, przypomina trochę leczo :-).

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 19 stycznia 2015 - 19:55

Doskonały przepis na bardzo smaczny gulasz. Świetnie go przygotowałaś, a jego kolor jest obłędny. Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Krzysiek z aledrink.pl 19 stycznia 2015 - 20:17

Uwielbiam gulasze, to bardzo dobre i sycące dania.

Odpowiedź
ZMajeczką w kuchni 19 stycznia 2015 - 20:50

Wygląda bardzo apetycznie, nic tylko brać łyżkę i jeść

Odpowiedź
Lena B 19 stycznia 2015 - 22:09

Ja gulaszom zawszę mówię tak. Uwielbiam. A taki węgierski z chęcią muszę wypróbować :D. Wygląda smacznie.

Odpowiedź
poproszę dokładkę 20 stycznia 2015 - 08:12

mm taki gulasz jest idealny na zimę, pyszności 🙂

Odpowiedź
beti 20 stycznia 2015 - 08:18

Bardzo apetyczny 🙂 Będę musiała zrobić, bo lubię takie smaki 🙂

Odpowiedź
Dominika 20 stycznia 2015 - 13:51

Jedno słowo: uwielbiam!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 20 stycznia 2015 - 14:11

Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 20 stycznia 2015 - 15:32

Jeden, tylko jeden garnek a ileż daje możliwości 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 21 stycznia 2015 - 01:52

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Nie dość, że mega smaczne to jeszcze takie sycące!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 21 stycznia 2015 - 01:52

Twoj gulasz jest wyjątkowo apetyczny

Odpowiedź
Marcelina 21 stycznia 2015 - 06:54

Na kolację, do tego wino, no bardzo kuszące 🙂

Odpowiedź
Wasilewski 21 stycznia 2015 - 13:01

Ooo, ale jestem głodny!
Muszę to zrobić, muszę… tylko narazie składników brak w lodówce ;p

Odpowiedź
Ania 24 stycznia 2015 - 17:28

dawno nie robiłam żadnego gulaszu, pysznie 🙂

Odpowiedź
Ania 26 stycznia 2015 - 18:03

Mniam, wygląda pięknie! Uwielbiam takie gulasze i akurat dziś kupiłam passatę:)

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 27 stycznia 2015 - 08:42

Piękne kolory i niezwykle apetyczny.

Odpowiedź

Zostaw komentarz