Gulasz po węgiersku często przygotowuję dla gości, czasami na obiadokolację. Jest zdrowy, sycący, rozgrzewający i stanowi pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z wieprzowiną, jeżeli drób to tylko mięso z udźca indyka. Gulasz węgierski sprawdzi się na domowych imprezach i na kolację we dwoje, do lampki czerwonego wina. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 700 g łopatki wieprzowej lub mięsa z udźca indyka
- 3 kolorowe papryki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów ( w sezonie mogą być świeże )
- 0, 5 l passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- po jednej łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
- 1 łyżka mąki razowej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka ziaren jałowca
- sól i pieprz
- olej
26 komentarzy
Gulasze wszelkiej maści to moja miłość 🙂 Robi się je łatwo, a ten smak… Ehhh rozmarzyłam się 🙂
Bardzo smakowicie się prezentuje 🙂
Bardzo apetyczny.
Wygląda rewelacyjnie i zapewne tez tak smakuje:))
Lubimy tego typu dania, z cieciorką lub soczewicą smakowałoby nam bardziej 🙂
Bardzo fajny przepis na gulasz, wypróbuję chętnie 🙂
Atrakcyjne danie! Kusi kolorami! Pozdrawiam! 🙂
Ale mi ślinka cieknie…
Super pomysł! Na pewno wypróbuję :))
Smacznie wygląda, przypomina trochę leczo :-).
Doskonały przepis na bardzo smaczny gulasz. Świetnie go przygotowałaś, a jego kolor jest obłędny. Pysznie wygląda 🙂
Uwielbiam gulasze, to bardzo dobre i sycące dania.
Wygląda bardzo apetycznie, nic tylko brać łyżkę i jeść
Ja gulaszom zawszę mówię tak. Uwielbiam. A taki węgierski z chęcią muszę wypróbować :D. Wygląda smacznie.
mm taki gulasz jest idealny na zimę, pyszności 🙂
Bardzo apetyczny 🙂 Będę musiała zrobić, bo lubię takie smaki 🙂
Jedno słowo: uwielbiam!
Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Jeden, tylko jeden garnek a ileż daje możliwości 🙂
Uwielbiam dania jednogarnkowe. Nie dość, że mega smaczne to jeszcze takie sycące!
Twoj gulasz jest wyjątkowo apetyczny
Na kolację, do tego wino, no bardzo kuszące 🙂
Ooo, ale jestem głodny!
Muszę to zrobić, muszę… tylko narazie składników brak w lodówce ;p
dawno nie robiłam żadnego gulaszu, pysznie 🙂
Mniam, wygląda pięknie! Uwielbiam takie gulasze i akurat dziś kupiłam passatę:)
Piękne kolory i niezwykle apetyczny.