Bardzo chciałam jeszcze przed świętami zdążyć z wpisem na tort makowy. Dzisiaj ostatni przedświąteczny wpis, jutro już tylko życzenia. Torcik wbrew pozorom nie jest trudny, jeżeli wszystko odpowiednio zaplanujemy. Ja ciasto piekę dzień wcześniej, na następny dzień już tylko masa z serkiem mascarpone, której przygotowanie to sama przyjemność. Tort jest przepyszny, bardzo aromatyczny. Gorąco polecam nie tylko na święta 🙂
Składniki na ciasto
- 300 g niebieskiego maku
- 1/2 l. mleka
- 200 g cukru
- 8 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu arakowego
Mak zalewam wrzącym mlekiem i gotuję na małym ogniu 5 min. Zostawiam do przestudzenia i dokładnie odcedzam na gęstym sitku. Następnie mielę dwukrotnie i odstawiam.
Żółtka ucieram z cukrem na krem i dodaję stopniowo mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, aromat. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek, całość delikatnie mieszam łyżką.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm, wycinam koło z papieru do pieczenia. Do foremki przekładam masę. Ciasto piekę ok. 50 min, w temp. 180 stopni. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy. Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia, następnie kroję na trzy równe krążki.
Składniki na masę
- 500 g mascarpone ( serek powinien być mocno schłodzony )
- 250-300 ml. schłodzonej śmietanki kremówki
- 4 pełne łyżki cukru pudru
24 komentarze
Cudownych Świąt Bożego narodzenia, Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele. 🙂
Tort wygląda zjawiskowo 🙂 Idealnie komponuje się na Święta Bożego narodzenia 🙂
Cudny! 😀 ok 2-3 tygodnie temu również podobny torcik miał u nas swój debiut i był przepyszny, Twój jest pewnie równie pyszny (jak nie lepszy :P)!
Zapraszamy do nas na kostkę piernikową 🙂
Wesołych Świąt!
Znakomity! Idealnie wpisuje się w świąteczny czas 🙂
Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*
Na święta idealny! 🙂
Życzę pogodnych i spokojnych świąt 🙂
Uroczy Małgosiu.
Tort wygląda obłędnie<3 Pogodnych Świąt:))
Cudowny! Będzie ozdobą świątecznego stołu! Wesołych Świąt! 😀
Pyszne ciacho 🙂 Życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Ciacho pyszności 🙂 Zdrowych, radosnych Świąt 🙂
Ojoj jaki cudny torcik, wygląda obłędnie, zapisuje sobie przepis i przy najbliższej okazji taki zrobię 🙂 chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt, pysznych dań, pieknej choinki i wspaniałych prezentów, radości i ciepła rodzinnego 🙂
ten tort to istne cudo. wesołych świąt!!!:)
Kocham torty makowe, jest piękny! Jeszcze raz wesołych i smacznych świąt! 🙂
wygląda po prostu obłędnie! cudowności! wesołych Świąt! :-))
Doskonały na Swięta. Zdrowych i wesołych Swiąt dla Ciebie i rodzinki 🙂
Pycha 🙂
wygląda naprawdę wspaniale, może z nim przekonałabym się do maku 🙂
piękny tort, taki świąteczny i zimowy. Uwielbiam wypieki z makiem i również planuję torcik na Sylwestra:)
Super tort I mam go w planie zrobic jutro ale mam gotowa mase makowa. Jak radzic ja uzyc?
Niestety nigdy nic nie robiłam z gotowej masy. Może wystarczy 310 g. masy gotowej. Niewątpliwie najlepszy tort jest z masy domowej 🙂
Robiłem. Polecam.Bardzo dobry.
Cieszę się, że smakował 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂
Takie torty rzeczywiście to miły akcent na świątecznym stole. A mak w wersji z biszkoptem i kremem bardzo lubię 🙂
Wygląda bardzo elegancko