Wpadł mi w ręce kurczak zagrodowy, postanowiłam odpowiednio to wykorzystać. Z połowy zrobiłam rosołek, a z drugiej pasztet z papryką. Pasztet zrobiłam wg. mojego starego, sprawdzonego przepisu na pasztet domowy. Mięso wieprzowe zastąpiłam drobiowym i dodałam paprykę. W efekcie powstał bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Oczywiście nie ma tutaj sztywnych reguł, częściowo do kurczaka można dodać udko lub pierś z kaczki, czy gęsi, na takiej zamianie nasz pasztet na pewno zyska. Zapraszam na pasztet, który fajnie wygląda i świetnie smakuje 🙂
Składniki
- 1/2 dużego kurczaka
- 30 dkg. wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek
- 30 dkg. dobrego wędzonego boczku
- 1 cebula pokrojona na kawałki
- 1 papryka czerwona oczyszczona z pestek.
- 1/2 razowej bułki pokrojonej na kawałki
- 1 jajko
- 1, 5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz
28 komentarzy
Wygląda pięknie 🙂 Papryka dodała mu ładnego koloru i pewnie smaku. Kiedyś będę musiała spróbować pasztetu z papryką.
Świetny przepis a pasztecik prezentuje się pysznie 🙂
Bardzo apetycznie wygląda !
Musi być pyszny, oczami bym jadła! No i mam kolejną potrawę, której nigdy nie próbowałam zrobić samodzielnie, spore mam zaległości 😉
Muszę dodać zaproszenie do pozytywnej zabawy – 7 dni x 3 pozytywy! Ja zrobiłam swoją w pigułce. Zapraszam :-))))
Jak ja uwielbiam takie pasztety, mniam:)
Uwielbiam pasztety <3
Przepis na pewno wykorzystam 😀
mam ochotę na taki mięsny pasztet, zapisuję przepis :-))
Cudowny ,zjadłabym chętnie.
Wygląda apetycznie 🙂
Jestem pewna, ze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a co najważniejsze jest bez żadnych konserwantów itp. 😉
Jem tylko domowe pasztety. Świetny przepis. Chętnie skorzystam 🙂
Wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Wygląda pysznie. Uwielbiam domowe pasztety są najlepsze. Sama robię w domciu. Twój z papryką wygląda pysznie 🙂
pasztet wygląda rewelacyjnie, a domowy musi też tak smakować:)
pozdrawiam cieplutko:)
Nie jadłam pasztetu z papryką ! Wygląda doskonale i zapewne smakuje wybornie !
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo apetyczny pasztecik, domowe najlepsze;)
Mmmmm co za pasztecik!
Uwielbiam pasztet drobiowy z paprykę, fantastycznie, że samodzielnie zrobiony, może wypróbuję przepis 🙂
Nie ma jak domowy 🙂 pyszny i kolorowy 🙂 pozdrawiam <3
wygląda bardzo apetycznie 🙂
domowy pasztet to jest to 🙂 kurczak i paprykowy – trafia to do mnie 🙂
Dodatek papryki wyjątkowo mi się podoba 🙂
Przez ten pasztet zrobiłam się strasznie głodna i mimo, że już nic nie chciałam dziś zjeść, to muszę pójść do kuchni 🙂 Narobiłaś mi apetytu!
Tak bywa 🙂
Przez ten pasztet zrobiłam się strasznie głodna i mimo, że już nic nie chciałam dziś zjeść, to muszę pójść do kuchni 🙂 Narobiłaś mi apetytu! Mniam 🙂
Czasem do klopsa dodaję paprykę i muszę przyznać, że bardzo zyskuje na smaku. Podoba mi się Twój pomysł!