Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku i ziół, na pewno warta jest wypróbowania. Paprykę ostrą w połowie zastąpiłam słodką, zamiast zwykłej bułki tartej, użyłam razowej. Polecam na szybki obiad i kolację we dwoje. W wielu kuchniach świata dorsz jest podawany w dni postne i Wigilię 🙂
Składniki
- 25 g klarowanego masła
- 3 filety z dorsza umyte i osuszone papierowym ręcznikiem
- 50 g pełnoziarnistej bułki tartej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej pietruszki, lub kolendry
- 1 mała papryczka chili bez pestek, drobno posiekana
Składniki na dressing
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta pieprzu cytrynowego i soli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- mały kawałek słodkiej papryki drobno posiekany
- 4 łyżki oleju z winogron
19 komentarzy
Super rybka. Wygląda pysznie. Może w weekend uda mi się taką zrobić. Pozdrowionka 🙂 i miłego dzionka 🙂
Dziekuje Marzenko, pozdrawiam 🙂
świetny pomysł! taki dorsz musi być pyszny :-))
Pyszny sposób na rybę 🙂 Też muszę taką zrobić 🙂
Wygląda wspaniale. Uwielbiam rybę w takim wydaniu.
wygląda przepysznie!!
Wygląda pysznie i świątecznie 🙂
wygląda bardzo apetycznie!
Ale cudnie wygląda, poproszę i ja porcyjkę 🙂
Wspaniała propozycja na wigilię 🙂
Bardzo smaczna rybka.
To się nazywa świetny pomysł na rybę, doskonale podana 🙂
Dorsz to świetna ryba, na pewno sprawdzi się na wigilii, szczególnie w tak pysznym wydaniu!
Taka rybka, to ja rozumiem. Wygląda cudownie i myślę, że równie cudownie by mi smakowała. Rybki uwielbiam, a takie połączenie, jest nietresujące 🙂
Kiedy czytam blogi kulinarne często przekonuję się, jak bardzo jestem w tej kwestii do tyłu. Wiem, że to niewiarygodne, ale jeszcze nigdy nie robiłam ryby w piekarniku. Tak się stało głównie z powodu nacisków rodzinki, dla nich rybka to tylko smażona, inna to marnowanie produktów. Postaram się ten przepis wprowadzić w życie, ostatecznie nie muszą jeść, jeśli im nie smakuje, dla mnie będzie więcej!
Masz rację Gaja, ja mam mały opiekacz elektryczny i często ryby zapiekam właśnie w nim, mniej pracy i zdrowiej 🙂
O Mniamciu, przygarnij mnie 🙂 U mnie ryb.oprócz karpia nie lubi….
Oj przydałyby mi sie takie smaczne skórki !
świetnie przyrządzona rybka 🙂