Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Dorsz pieczony z papryką i ziołami

Dorsz pieczony z papryką i ziołami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku i ziół, na pewno warta jest wypróbowania. Paprykę ostrą w połowie zastąpiłam słodką, zamiast zwykłej bułki tartej, użyłam razowej. Polecam na szybki obiad i kolację we dwoje. W wielu kuchniach świata dorsz jest podawany w dni postne i Wigilię 🙂

IMG_0546

Składniki

  • 25 g klarowanego masła
  • 3 filety z dorsza umyte i osuszone papierowym ręcznikiem
  • 50 g pełnoziarnistej bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki, lub kolendry
  • 1 mała papryczka chili bez pestek, drobno posiekana

Składniki na dressing

  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta pieprzu cytrynowego i soli
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • mały kawałek słodkiej papryki drobno posiekany
  • 4 łyżki oleju z winogron
Klarowane masło rozpuszczam na patelni, dodaję bułkę tartą, sok cytryny, papryczkę i  zioła. Wszystko szybko mieszam i odstawiam.
Filety polewam mieszanką i przekładam na blaszkę. Zapiekam 25 min. w temp. 200 stopni.
Robię dressing. Sok z cytryny, sól i pieprz mieszam. Dodaję olej i resztę składników, całość dokładnie ubijam.
Dressingiem polewam filety tuż przed podaniem. Tak podana ryba smakuje z każdą sałatą. Smacznego 🙂
Moje uwagi : Na kolację we dwoje, do bułki tartej można dodać posiekane, prażone orzechy włoskie 😉

IMG_0548

Powiązane posty

19 komentarzy

Marzena 10 grudnia 2014 - 09:43

Super rybka. Wygląda pysznie. Może w weekend uda mi się taką zrobić. Pozdrowionka 🙂 i miłego dzionka 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 grudnia 2014 - 11:38

Dziekuje Marzenko, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 10 grudnia 2014 - 09:52

świetny pomysł! taki dorsz musi być pyszny :-))

Odpowiedź
Marta gotuje 10 grudnia 2014 - 10:22

Pyszny sposób na rybę 🙂 Też muszę taką zrobić 🙂

Odpowiedź
Anka 10 grudnia 2014 - 11:43

Wygląda wspaniale. Uwielbiam rybę w takim wydaniu.

Odpowiedź
kamila 10 grudnia 2014 - 13:23

wygląda przepysznie!!

Odpowiedź
czar-życia 10 grudnia 2014 - 14:58

Wygląda pysznie i świątecznie 🙂

Odpowiedź
Anna Niezgódka 10 grudnia 2014 - 19:49

wygląda bardzo apetycznie!

Odpowiedź
Z Majeczką w kuchni 10 grudnia 2014 - 20:55

Ale cudnie wygląda, poproszę i ja porcyjkę 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 10 grudnia 2014 - 21:22

Wspaniała propozycja na wigilię 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 10 grudnia 2014 - 23:21

Bardzo smaczna rybka.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 11 grudnia 2014 - 00:17

To się nazywa świetny pomysł na rybę, doskonale podana 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 11 grudnia 2014 - 01:49

Dorsz to świetna ryba, na pewno sprawdzi się na wigilii, szczególnie w tak pysznym wydaniu!

Odpowiedź
Lena B 11 grudnia 2014 - 07:35

Taka rybka, to ja rozumiem. Wygląda cudownie i myślę, że równie cudownie by mi smakowała. Rybki uwielbiam, a takie połączenie, jest nietresujące 🙂

Odpowiedź
Gaja 11 grudnia 2014 - 10:19

Kiedy czytam blogi kulinarne często przekonuję się, jak bardzo jestem w tej kwestii do tyłu. Wiem, że to niewiarygodne, ale jeszcze nigdy nie robiłam ryby w piekarniku. Tak się stało głównie z powodu nacisków rodzinki, dla nich rybka to tylko smażona, inna to marnowanie produktów. Postaram się ten przepis wprowadzić w życie, ostatecznie nie muszą jeść, jeśli im nie smakuje, dla mnie będzie więcej!

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2014 - 11:51

Masz rację Gaja, ja mam mały opiekacz elektryczny i często ryby zapiekam właśnie w nim, mniej pracy i zdrowiej 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 11 grudnia 2014 - 11:22

O Mniamciu, przygarnij mnie 🙂 U mnie ryb.oprócz karpia nie lubi….

Odpowiedź
Urszula 13 grudnia 2014 - 16:02

Oj przydałyby mi sie takie smaczne skórki !

Odpowiedź
Ania 21 grudnia 2014 - 14:42

świetnie przyrządzona rybka 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz