Ojczyzną ciast na bazie migdałów są kraje arabskie, z czasem migdałowe wypieki pojawiły się na południu Europy, w Hiszpanii i Włoszech. Mąka migdałowa jest bardzo plastyczna i w wypiekach świetnie zastępuje mąkę pszenną, a przy tym jest bez wątpienia dużo zdrowsza. Ciasta na bazie migdałów są bardzo sycące i pożywne, mały kawałek ciasta, z kubkiem mleka zastąpi porządne śniadanie. Na pewno nie jest to ciasto dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste wypieki. Piekłam na gotowych mielonych migdałach. Do dekoracji użyłam lukru z białka i cukru pudru. Polecam dla tych, którzy są ciekawi nowych smaków 🙂
Składniki
- 300 g mielonych migdałów ( użyłam gotowych zmielonych migdałów )
- 6 jaj ( osobno żółtka i białka )
- 150 g roztopionego i przestudzonego masła
- 120 g cukru trzcinowego ( użyłam nierafinowanego ciemnego cukru muscovado )
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Lukier
- szklanka cukru pudru
- białko z małego jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu lub soku z cytryny
34 komentarze
Apetyczne ,robię takie ,ale zawsze w wersji czekoladowej.
No z kubeczkiem mleczka bym wszamała! Wygląda super
Świetne ciasto, takie wypieki bez mąki można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂
świetne ciasto, jestem bardzo ciekawa wypieku z mąką migdałową!
Zaraz zapisuję pozdrawiam
WESOŁYCH ŚWIAT-klik
Każdy już czym prędzej bieży,
by dołączyć do pasterzy.
I ja spieszę z życzeniami,
bo nie mogę być tam z Wami.
Zdrowia, szczęścia, pomyślności
i niech dobro wśród Was gości.
I niech Boga wielka moc
na Was spłynie w świętą noc życzy Wanda-
Dziękuję za piękne życzenia. Wpadnę do Ciebie przed świętami z życzeniami 🙂
Gosiu, jak zawsze pysznie i elegancko 🙂 Aż chce się spróbować 🙂
Od miesiąca kiszą się u mnie mielone migdały i zastanawiałam się co z nich mogę zrobić. Przepis będzie testowany 🙂
Świetny przepis na ciacho. Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie wypieki 🙂 pozdrowionka 🙂
Mniam, jakie pyszne ciacho, skusiłabym się na solidny kawał:)
Pozdrawiam serdecznie.Miłego tygodnia.
Ta ciekawska, lubiąca nowe smaki to ja – zapisuję przepis:)
Uwielbiam migdały ten placek jest dla mnie 🙂
Wiele razy widziałyśmy podobny przepis, ale na razie mąkę migdałową używałyśmy tylko do ciasteczek 🙂 Czy w smaku bardzo czuć marcepanowy/migdałowy smak?
Tak, ale bardziej czuję smak migdałów niż marcepanu. Dodałam cukier muscovado, a ten ma charakterystyczny korzenny posmak i z cynamonem nieco dominuje nad migdałami. Myślę też, że jest różnica między grubiej mielonymi migdałami, a czystą mąką migdałową. Pozdrawiam 🙂
Fantastyczne! 🙂
Uwielbiam migdały 🙂 pyszne ciacho!
Wygląda cudnie, bardzo orzechowo 🙂 Już je lubię
Uwielbiam migdałowe wypieki, a Twoje ciasto czaruje wyglądem 😉
Ale cudowności ^^
Świetnie się prezentuje. A wieść o tym, że tam są migdały już powoduje, że ślinotoku dostaje 🙂
Świetne i aromatyczne a do tego dietetyczne. Perfekcja 🙂
Zapowiada się bajecznie! Szkoda, że na obecnej kwaterze nie mam miksera, bo na pewno zagościłoby na świątecznym stole 🙂 Za to zapisuję przepis na “po powrocie” do domu 😉
Cudne ciasto:) Przypomina mi trochę moje marchewkowe:))
Ciekawy przepis! Ciasto wygląda baaardzo apetycznie 🙂
Świetny przepis Gosiu! Ciasto wygląda baaardzo apetycznie 🙂
Super, ja mam zamiar też zrobić ciasto na Święta z migdałami 🙂
Bardzo fajny przepis. Lubię ciasta z mąką migdałową. Piekę też makaroniki, które uwielbiam. Zapiszę sobie Twój przepis i chętnie zjem takie pyszne ciasto 🙂
wygląda genialnie i pewnie obłędnie smakuje 😉 uwielbiam migdały
Z przyjemnoscią się częstuję, znakomite ciasto !
Wygląda przepysznie 🙂 Świetny pomysł, że bez mąki 🙂 Do tego migdały, cynamon uwielbiam 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wow ciekawe ciasto
To ciasto jest przepyszne, cynamon wspaniale podkręca smak. Świetny przepis:-)
Cieszę się, że smakowało 🙂 Witam na blogu i pozdrawiam 🙂