Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto migdałowe bez mąki

Ciasto migdałowe bez mąki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ojczyzną ciast na bazie migdałów są kraje arabskie, z czasem migdałowe wypieki pojawiły się na południu Europy, w Hiszpanii i Włoszech. Mąka migdałowa jest bardzo plastyczna i w wypiekach świetnie zastępuje mąkę pszenną, a przy tym jest bez wątpienia dużo zdrowsza. Ciasta na bazie migdałów są bardzo sycące i pożywne, mały kawałek ciasta, z kubkiem mleka zastąpi porządne śniadanie. Na pewno nie jest to ciasto dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste wypieki. Piekłam na gotowych mielonych migdałach. Do dekoracji użyłam lukru z białka i cukru pudru. Polecam dla tych, którzy są ciekawi nowych smaków  🙂

IMG_0695

Składniki
  • 300 g mielonych migdałów ( użyłam gotowych zmielonych migdałów )
  • 6 jaj ( osobno żółtka i białka )
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 120 g cukru trzcinowego ( użyłam nierafinowanego ciemnego cukru muscovado )
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Lukier
  • szklanka cukru pudru
  • białko z małego jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu lub soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam.
Żółtka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję przestudzone masło, migdały, proszek do pieczenia, cynamon i aromat, całość delikatnie mieszam. Na koniec dodaję pianę i mieszam, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm, wykładam papierem do pieczenia, ciasto przekładam do foremki.
Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 35-40 min. w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę na kratce.
 Białko z czystego i sparzonego jajka, ubijam na pianę i stopniowo dodaję cukier puder. Kiedy lukier będzie miał odpowiednią gęstość, dodaję parę kropel aromatu, lub soku z cytryny. Lukier przekładam do rękawa i w dowolny sposób dekoruję ciasto. Taki lukier jest sztywny i ma bielszy odcień, świetnie dekoruje świąteczne wypieki 🙂

IMG_0696

IMG_0705

Powiązane posty

34 komentarze

Ladylaura 15 grudnia 2014 - 00:20

Apetyczne ,robię takie ,ale zawsze w wersji czekoladowej.

Odpowiedź
Agnieszka, Co w kuchni 15 grudnia 2014 - 00:39

No z kubeczkiem mleczka bym wszamała! Wygląda super

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 15 grudnia 2014 - 02:29

Świetne ciasto, takie wypieki bez mąki można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 15 grudnia 2014 - 08:20

świetne ciasto, jestem bardzo ciekawa wypieku z mąką migdałową!

Odpowiedź
napiecyku 15 grudnia 2014 - 09:21

Dziękuję za piękne życzenia. Wpadnę do Ciebie przed świętami z życzeniami 🙂

Odpowiedź
Anka 15 grudnia 2014 - 09:54

Gosiu, jak zawsze pysznie i elegancko 🙂 Aż chce się spróbować 🙂

Odpowiedź
Marcelina 15 grudnia 2014 - 10:03

Od miesiąca kiszą się u mnie mielone migdały i zastanawiałam się co z nich mogę zrobić. Przepis będzie testowany 🙂

Odpowiedź
Marzena 15 grudnia 2014 - 10:24

Świetny przepis na ciacho. Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie wypieki 🙂 pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 15 grudnia 2014 - 11:22

Mniam, jakie pyszne ciacho, skusiłabym się na solidny kawał:)

Odpowiedź
agata 15 grudnia 2014 - 12:41

Pozdrawiam serdecznie.Miłego tygodnia.

Odpowiedź
Galantyna 15 grudnia 2014 - 14:18

Ta ciekawska, lubiąca nowe smaki to ja – zapisuję przepis:)

Odpowiedź
ja i moje urwisy 15 grudnia 2014 - 14:40

Uwielbiam migdały ten placek jest dla mnie 🙂

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 15 grudnia 2014 - 16:17

Wiele razy widziałyśmy podobny przepis, ale na razie mąkę migdałową używałyśmy tylko do ciasteczek 🙂 Czy w smaku bardzo czuć marcepanowy/migdałowy smak?

Odpowiedź
napiecyku 15 grudnia 2014 - 21:02

Tak, ale bardziej czuję smak migdałów niż marcepanu. Dodałam cukier muscovado, a ten ma charakterystyczny korzenny posmak i z cynamonem nieco dominuje nad migdałami. Myślę też, że jest różnica między grubiej mielonymi migdałami, a czystą mąką migdałową. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 15 grudnia 2014 - 17:50

Fantastyczne! 🙂

Odpowiedź
Olka 15 grudnia 2014 - 18:00

Uwielbiam migdały 🙂 pyszne ciacho!

Odpowiedź
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html 15 grudnia 2014 - 22:34

Wygląda cudnie, bardzo orzechowo 🙂 Już je lubię

Odpowiedź
Łukasz 16 grudnia 2014 - 09:57

Uwielbiam migdałowe wypieki, a Twoje ciasto czaruje wyglądem 😉

Odpowiedź
Sosna 16 grudnia 2014 - 11:05

Ale cudowności ^^

Odpowiedź
zjedz_mnie 16 grudnia 2014 - 15:02

Świetnie się prezentuje. A wieść o tym, że tam są migdały już powoduje, że ślinotoku dostaje 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 16 grudnia 2014 - 15:11

Świetne i aromatyczne a do tego dietetyczne. Perfekcja 🙂

Odpowiedź
Rita Raga 16 grudnia 2014 - 15:55

Zapowiada się bajecznie! Szkoda, że na obecnej kwaterze nie mam miksera, bo na pewno zagościłoby na świątecznym stole 🙂 Za to zapisuję przepis na “po powrocie” do domu 😉

Odpowiedź
Drink Eat Live 16 grudnia 2014 - 21:35

Cudne ciasto:) Przypomina mi trochę moje marchewkowe:))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 16 grudnia 2014 - 22:11

Ciekawy przepis! Ciasto wygląda baaardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 16 grudnia 2014 - 22:47

Świetny przepis Gosiu! Ciasto wygląda baaardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
czar-życia 17 grudnia 2014 - 08:32

Super, ja mam zamiar też zrobić ciasto na Święta z migdałami 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 17 grudnia 2014 - 09:08

Bardzo fajny przepis. Lubię ciasta z mąką migdałową. Piekę też makaroniki, które uwielbiam. Zapiszę sobie Twój przepis i chętnie zjem takie pyszne ciasto 🙂

Odpowiedź
Zwyczajna mama 17 grudnia 2014 - 09:32

wygląda genialnie i pewnie obłędnie smakuje 😉 uwielbiam migdały

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 17 grudnia 2014 - 12:57

Z przyjemnoscią się częstuję, znakomite ciasto !

Odpowiedź
Janusz Bartoszek 17 grudnia 2014 - 20:37

Wygląda przepysznie 🙂 Świetny pomysł, że bez mąki 🙂 Do tego migdały, cynamon uwielbiam 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 19 grudnia 2014 - 23:40

Wow ciekawe ciasto

Odpowiedź
Sylwia 20 stycznia 2015 - 21:48

To ciasto jest przepyszne, cynamon wspaniale podkręca smak. Świetny przepis:-)

Odpowiedź
napiecyku 20 stycznia 2015 - 22:24

Cieszę się, że smakowało 🙂 Witam na blogu i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz