Home Dania i dodatkiDomowe chleby Bułki orkiszowe z miodem

Bułki orkiszowe z miodem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dane z wykopalisk w Polsce,  sprzed 4 tysięcy lat wskazują, że w tamtych czasach uprawiane były 3 podgatunki pszenicy tj. orkisz, płaskurka i samopsza. Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Pszenica orkisz znana  była w epoce kamiennej, a w czasach Cesarstwa Rzymskiego orkisz był podstawowym zbożem chlebowym. Regularne spożywanie produktów z orkiszu regeneruje organizm, zwiększa wydolność i odporność. W tamtych czasach orkisz był ulubionym pokarmem gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach. Ostatecznie orkisz został wyparty przez znane nam gatunki pszenicy, która okazała się łatwiejsza i tańsza w uprawie. Na szczęście orkisz, wraz z modą na zdrowe żywienie pomału wraca do łask, na razie jednak musimy za orkisz płacić, jak za przysłowiowe zboże.
Orkiszowe bułeczki na miodzie, chodziły za mną od dawna. Bardzo je polubiłam, a w zasadzie polubiliśmy. Na następny dzień po upieczeniu, nie został po nich nawet okruszek. W oryginalnym przepisie z Kuchni polskiej 2013, są z dodatkiem suszonych śliwek, ja dodałam mak. Same w sobie są smaczne, również bez żadnych dodatków. Polecam na co dzień i od święta 🙂
Więcej, o zapomnianych gatunkach zbóż, przeczytacie tutaj klik

IMG_0929

Składniki
  • 50 dkg. mąki orkiszowej typ 2000
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2, 5 dkg świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy ( u mnie z oliwek )
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. maku, lub 5 dkg drobno pokrojonych suszonych śliwek
Drożdże pokruszyć i wymieszać z 100 ml. ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę miodu. Rozczyn zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Resztę mąki przesiać, dodać resztę mleka, miodu, oliwę, sól, rozczyn i mak. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 min, zostawić w naoliwionej miseczce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Ciasto ponownie zagnieść, uformować małe bułeczki ( u mnie 9 sztuk ). Ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na 30 min.
Bułki daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozkłóconym jajkiem. Smacznego 🙂

IMG_0892

IMG_0885

Powiązane posty

25 komentarzy

Angelika_Monika (Candy Pandas) 20 grudnia 2014 - 10:48

O rety… bułka z masełkiem… co za pyszności 😀
ostatnio przekonałyśmy się do miodu, więc przepis na czasie 😛

Odpowiedź
allani_S 20 grudnia 2014 - 11:27

Ślicznie CI wyszły te bułeczki 🙂 jestem pod wrażeniem że tak wyrosły na samej mące pełnoziarnistej 🙂

Odpowiedź
Marzena 20 grudnia 2014 - 13:14

Rewelacyjne bułeczki, wyglądają pysznie 🙂 porywam na śniadanko 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 20 grudnia 2014 - 14:30

Kupię mąkę ,bo jest u mnie w sklepie ze zdrową żywnością i zrobię ,wspaniałe.

Odpowiedź
napiecyku 20 grudnia 2014 - 15:22

U nas, są różne ceny od 8 do 10 zł. 🙂

Odpowiedź
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html 20 grudnia 2014 - 16:00

Są piękne, puszyste i wspaniale wyrosły 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 20 grudnia 2014 - 16:12

śliczniutke i pewnie mega pyszne!

Odpowiedź
Olka 20 grudnia 2014 - 16:21

Uwielbiam mąkę orkiszową, a bułeczki śliczne, chrupiące 🙂 pycha!

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 20 grudnia 2014 - 17:40

Bułeczki rewelacja, a do tego piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedź
Gaja 20 grudnia 2014 - 18:15

Jak bułeczki to tylko prosto z pieca 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 20 grudnia 2014 - 18:32

Mniam, ale bym sobie zjadła taką bułeczkę:)

Odpowiedź
ja i moje urwisy 20 grudnia 2014 - 18:50

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
joduha. kuchenna 20 grudnia 2014 - 21:22

idealne połączenie 🙂
podkradam przepis
Pozdrawiam!

Odpowiedź
czar-życia 20 grudnia 2014 - 22:53

Muszą być przepyszne 🙂

Odpowiedź
codojedzenia 20 grudnia 2014 - 22:57

Jak ładnie wypieczone!

Odpowiedź
Ania 21 grudnia 2014 - 00:02

domowe bułeczki są rewelacyjne 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 21 grudnia 2014 - 06:43

uwielbiam takie bułęczki! wyglądają przepysznieee

Odpowiedź
Sosna 21 grudnia 2014 - 14:49

Musiały być cudowne 😀

Odpowiedź
Marta gotuje 21 grudnia 2014 - 14:51

Te bułeczki wyglądają bardzo smakowicie. Zjadłabym taką na śniadanko 🙂

Odpowiedź
Rosa 21 grudnia 2014 - 23:27

Wyglądają pięknie. Niedługo może będę miała piekarnik, wtedy zainteresuje się bliżej takimi przepisami. 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 21 grudnia 2014 - 23:57

Lubię pieczywo z mąki orkiszowej. Przeważnie chleb. Twoje bułeczki bardzo mi się podobają, kto wie, może się skusze na nie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 22 grudnia 2014 - 09:01

domowe bułeczki na śniadanie… mniam! Tego smaku nic nie pobije!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 22 grudnia 2014 - 17:40

Wyglądają rewelacyjnie! Wesołych Świąt Małgosiu!

Odpowiedź
Dominika 22 grudnia 2014 - 21:30

Własne domowe bułeczki zawsze znikają w takim zastraszającym tempie. 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 23 grudnia 2014 - 10:29

Jakie one rumiane, wyrośnięte jednym słowem, mega apetyczne 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz