Nie od dziś wiadomo, że z rzadkiego ciasta drożdżowego, powstanie ciasto wyjątkowo lekkie i puszyste. Właśnie ten stary przepis, jest tego przykładem. Ciasto jest bardzo leciutkie, smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina ciasta jogurtowe. Jest wilgotne w smaku, bardzo dobrze się przechowuje i nie wysycha. U mnie, tym razem z mrożonymi borówkami, które latem zbierałam na jakimś górskim szlaku. Bardzo polecam do kawy i herbaty 🙂
Składniki
- 5 dkg. drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mrożonych jagód, prószonych mąką
37 komentarzy
jestem ciekawa tego ciasta, drożdżowe zawsze wyrabiam, a tu taka niespodzianka 🙂 do wypróbowania!
Mniam 🙂
Proszę jakie cudowne ciasto bez męczenia się .Super.
Pysznie i apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.
Smakowicie i pysznie.Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.
Również pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie ciasta 🙂
wygląda przepysznie. nic tylko szamać takie drożdżowe ciacho : )
Faktycznie, apetycznie wygląda to ciasto.
Pozdrawiam.
Bardzo apetyczne lekkie ciacho 🙂 porywam kawałek do herbatki :)) Pozdrawiam.
Również pozdrawiam 🙂
Ciacho rewelacja 🙂 poczestowałam się jakby co 🙂 pozdrowionka 🙂
Widać że lekkie, wygląda przepysznie 🙂
Kiedyś piekłam podobne, też z owocami , świeżymi jagodami 🙂
ale moje ciepłe miała dość mocny zapach drożdży, najlepsze było dnia następnego.
Moje było smaczne, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na następny dzień 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Zjadłabym kawałek, nawet teraz 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Zjadłabym kawałek, nawet teraz 🙂
Puszyste, owocowe, cudownie. Nic dodać nic ująć 😀
Mniam, ależ ono wygląda <3
Ciekawy blog i przepis. Pozdrawiam.
Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂
ciekawy przepis, zapisuję do wypróbowania. Zawsze drożdżowe wyrabiałam, aż od ręki odstawało.
Jak zwykle pysznie! A ponieważ jesteś w pewnym sensie moją kulinarno-piekarniczą mentorką, to się pochwalę, że parę dni temu upiekłam swój pierwszy sernik i wyszedł pyszny 🙂
Dziękuję, kto wie może rozszerzysz swój blog o przepisy kulinarne. Pozdrawiam 🙂
Za jagodami nie przepadam, ale drożdżowe ciasto uwielbiam 😉
świetne ciacho do popołudniowej kawy 🙂
Idealne z kubkiem ciepłego mleka 🙂
Ale pychotka to ciasto z mrozonymi borowkami, jak zawsze mialam ochote zlizywac ekran. Pozdrawiam serdecznie Beata
To wygląda obłędnie 😀
Lubię a nawet bardzo drożdżowe wypieki :))
Przepiękne! Tak apetycznie wygląda 🙂
Delikatne, puszyste i niesamowicie apetyczne jak widać. Brawo Małgosiu wspaniałe ciasto 🙂
Wygląda baaardzo apetycznie! Chętnie bym spróbowała kawałeczek 🙂
ooo latem zapachniało 🙂
Suuuper ciasto, piekłam wg tego przepisu już ze 20 razy i wszystkie koleżanki obdzieliłam przepisem. Dla mnie najlepsze z mrożonymi czerwonymi porzeczkami 🙂
Serdecznie dziękuję za miły komentarz <3
Witam. Zgubiłam gdzieś podobny przepis na ciasto drożdżowe, właśnie wyrabiane łyżką. Było mięciutkie ,ale nie puszyste. Bardzo smakowało moim domownikom. Teraz wypróbuję Pani przepis, napiszę jak ciasto wyszło i i czy tak samo smakuje.