Home Na słodkoBabki i muffiny Lekkie ciasto drożdżowe, wyrabiane łyżką

Lekkie ciasto drożdżowe, wyrabiane łyżką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Nie od dziś wiadomo, że z rzadkiego ciasta drożdżowego, powstanie ciasto wyjątkowo lekkie i puszyste. Właśnie ten stary przepis, jest tego przykładem. Ciasto jest bardzo leciutkie, smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina ciasta jogurtowe. Jest wilgotne w smaku, bardzo dobrze się przechowuje i nie wysycha. U mnie, tym razem z mrożonymi borówkami, które latem zbierałam na jakimś górskim szlaku. Bardzo polecam do kawy i herbaty 🙂

IMG_9705

Składniki
  • 5 dkg. drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mrożonych jagód, prószonych mąką
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję połową cukru. Odstawiam.
Jajka i sól ucieram mikserem, lub rózgą kuchenną na pianę. Dodaję drugą połowę cukru i nadal ubijam, do czasu, kiedy cukier się rozpuści.
Do miseczki z drożdżami, dodaję ciepłe mleko, mieszam. Stopniowo, cały czas mieszając dodaję masę jajeczną, olej, przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszam i przez kilka minut wyrabiam ciasto drewnianą łyżką. Miseczkę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut.
Na małą blaszkę o wym. 25×35 cm, wykładam papier do pieczenia, na papier przelewam ciasto, na ciasto wykładam owoce. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 30 min, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_9723

IMG_9785

Powiązane posty

37 komentarzy

poproszę dokładkę 21 listopada 2014 - 08:34

jestem ciekawa tego ciasta, drożdżowe zawsze wyrabiam, a tu taka niespodzianka 🙂 do wypróbowania!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 21 listopada 2014 - 08:42

Mniam 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 21 listopada 2014 - 08:47

Proszę jakie cudowne ciasto bez męczenia się .Super.

Odpowiedź
AGATA 21 listopada 2014 - 12:29

Pysznie i apetycznie.

Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.

Odpowiedź
AGATA 21 listopada 2014 - 12:30

Smakowicie i pysznie.Pozdrawiam serdecznie.Miłego całego weekendu.

Odpowiedź
napiecyku 21 listopada 2014 - 12:58

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
czar-życia 21 listopada 2014 - 12:51

Uwielbiam takie ciasta 🙂

Odpowiedź
www.mojamalakuchnia.wordpress.com 21 listopada 2014 - 12:58

wygląda przepysznie. nic tylko szamać takie drożdżowe ciacho : )

Odpowiedź
Anna 21 listopada 2014 - 13:42

Faktycznie, apetycznie wygląda to ciasto.
Pozdrawiam.

Odpowiedź
Olka 21 listopada 2014 - 18:27

Bardzo apetyczne lekkie ciacho 🙂 porywam kawałek do herbatki :)) Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 21 listopada 2014 - 18:43

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 21 listopada 2014 - 18:53

Ciacho rewelacja 🙂 poczestowałam się jakby co 🙂 pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 21 listopada 2014 - 19:55

Widać że lekkie, wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Urszula 21 listopada 2014 - 20:59

Kiedyś piekłam podobne, też z owocami , świeżymi jagodami 🙂
ale moje ciepłe miała dość mocny zapach drożdży, najlepsze było dnia następnego.

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2014 - 15:51

Moje było smaczne, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na następny dzień 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 21 listopada 2014 - 22:07

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Zjadłabym kawałek, nawet teraz 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 21 listopada 2014 - 22:08

Wygląda bardzo smacznie 🙂 Zjadłabym kawałek, nawet teraz 🙂

Odpowiedź
Lena B 22 listopada 2014 - 10:02

Puszyste, owocowe, cudownie. Nic dodać nic ująć 😀

Odpowiedź
wenus-lifestyle 22 listopada 2014 - 15:04

Mniam, ależ ono wygląda <3

Odpowiedź
jaca 22 listopada 2014 - 17:49

Ciekawy blog i przepis. Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2014 - 17:51

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 22 listopada 2014 - 18:14

ciekawy przepis, zapisuję do wypróbowania. Zawsze drożdżowe wyrabiałam, aż od ręki odstawało.

Odpowiedź
innam 22 listopada 2014 - 19:35

Jak zwykle pysznie! A ponieważ jesteś w pewnym sensie moją kulinarno-piekarniczą mentorką, to się pochwalę, że parę dni temu upiekłam swój pierwszy sernik i wyszedł pyszny 🙂

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2014 - 21:08

Dziękuję, kto wie może rozszerzysz swój blog o przepisy kulinarne. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ania P 22 listopada 2014 - 20:33

Za jagodami nie przepadam, ale drożdżowe ciasto uwielbiam 😉

Odpowiedź
Ania 22 listopada 2014 - 23:31

świetne ciacho do popołudniowej kawy 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 23 listopada 2014 - 00:11

Idealne z kubkiem ciepłego mleka 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 23 listopada 2014 - 09:31

Ale pychotka to ciasto z mrozonymi borowkami, jak zawsze mialam ochote zlizywac ekran. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Sosna 23 listopada 2014 - 10:38

To wygląda obłędnie 😀

Odpowiedź
Marcelina 23 listopada 2014 - 14:51

Lubię a nawet bardzo drożdżowe wypieki :))

Odpowiedź
Agnieszka 23 listopada 2014 - 18:53

Przepiękne! Tak apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 24 listopada 2014 - 21:27

Delikatne, puszyste i niesamowicie apetyczne jak widać. Brawo Małgosiu wspaniałe ciasto 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 25 listopada 2014 - 13:12

Wygląda baaardzo apetycznie! Chętnie bym spróbowała kawałeczek 🙂

Odpowiedź
Kaś 25 listopada 2014 - 21:46

ooo latem zapachniało 🙂

Odpowiedź
Aasz 13 czerwca 2020 - 16:11

Suuuper ciasto, piekłam wg tego przepisu już ze 20 razy i wszystkie koleżanki obdzieliłam przepisem. Dla mnie najlepsze z mrożonymi czerwonymi porzeczkami 🙂

Odpowiedź
napiecyku 13 czerwca 2020 - 17:58

Serdecznie dziękuję za miły komentarz <3

Odpowiedź
Roma 16 lipca 2022 - 18:25

Witam. Zgubiłam gdzieś podobny przepis na ciasto drożdżowe, właśnie wyrabiane łyżką. Było mięciutkie ,ale nie puszyste. Bardzo smakowało moim domownikom. Teraz wypróbuję Pani przepis, napiszę jak ciasto wyszło i i czy tak samo smakuje.

Odpowiedź

Zostaw komentarz