Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Barszcz ukraiński to bardzo pożywna potrawa, z całym bogactwem warzyw i fasolki. Przyrządzam go dosyć często, jako danie jednodaniowe. Fasolkę i wywar z warzywami gotuję osobno, kto ma czas i ochotę, może dodać buraczki pieczone. Najlepszy, bez wątpienia na rosołku z kurczaka, tym razem jednak zrobiłam nieco chudszy na szyi indyka. Bardzo polecam na obiad 🙂

IMG_9667

Składniki
  • 1 szklanka fasolki
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, pietruszka i kawałek selera starte ma dużych oczkach
  • 2 buraczki starte na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  • po pół łyżeczki majeranku i tymianku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • wywar z połowy kurczaka lub szyi indyka
  • sól i pieprz
Fasolkę myję i zalewam wodą wieczorem, dzień przed robieniem barszczu. Na następny dzień odcedzam, zalewam wodą i gotuję do miękkości, pod koniec gotowania solę.
Do garnka z wywarem mięsnym, daję ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, czosnek i seler, gotuję 10 min. Dodaję buraczki, zioła i sok z cytryny, gotuję 10 min ( jeżeli daję buraczki pieczone, dodaję je na końcu i już nie gotuję ). Na koniec dodaję fasolkę, przecier pomidorowy i śmietankę. Gotuję jeszcze kilka minut, doprawiam do smaku. Na talerzu barszczyk można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

IMG_9684

Powiązane posty

19 komentarzy

dżemdżus 19 listopada 2014 - 10:10

Uwielbiam barszcz ukraiński. Twój nieco różni się od mojego rodzinnego przepisu, ale jest równie doskonały. Podobno co gospodyni to inny przepis na tą zupę. Muszę koniecznie wypróbować Twój sposób. 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 19 listopada 2014 - 10:39

U mnie też dzisiaj barszcz na obiad, ale trochę inaczej robiony 🙂 Jest bardzo smaczny 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 19 listopada 2014 - 11:03

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 19 listopada 2014 - 11:10

Pyszny 🙂 wyszedł Ci rewelacyjnie. Oj zjadłabym taki gorący bo dzisiaj strasznie zimno 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 19 listopada 2014 - 11:26

Oj nigdy nie lubiłam barszczu ukraińskiego więc raczej się nie skuszę

Odpowiedź
Maminka 19 listopada 2014 - 12:27

uwielbiam :))

dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie :))

Odpowiedź
Ladylaura 19 listopada 2014 - 12:58

Genialnie podany.

Odpowiedź
Olka 19 listopada 2014 - 17:58

Wygląda obłędnie pysznie 🙂 Pozdrawiam <3

Odpowiedź
Ela 19 listopada 2014 - 20:18

Uwielbiam taki mix warzyw, to samo zdrowie w jednym daniu !
Pozdrawiam serdecznie !

Odpowiedź
poproszę dokładkę 19 listopada 2014 - 21:42

ależ go dawno nie jadłam! bardzo smakowicie się prezentuję, musi doskonale rozgrzewać w te chłody!

Odpowiedź
Obiad gotowy! 20 listopada 2014 - 11:13

można powiedzieć, że wyrosłam na barszczu ukraińskim – takim z fasolą, kapustą. Twój przypomniał mi smak ten, który gotowała mama:)

Odpowiedź
napiecyku 20 listopada 2014 - 11:16

Dziękuję, ja nie daję kapusty, ale muszę spróbować Twojej wersji 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 20 listopada 2014 - 17:17

Całe wieki nie jadłam. Podoba mi się Twój sposób podania.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 20 listopada 2014 - 22:13

Moja mama uwielbia tę zupę, Twoja wersja wydaje się bardzo smaczna 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 24 listopada 2014 - 21:30

Znakomita zupa, jedna z moich ulubionych. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Łucja 25 listopada 2014 - 21:23

Od dziecka jest to moja ulubiona zupa!! No po prostu ją uwielbiam!! U Ciebie pięknie podana! 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 25 listopada 2014 - 21:28

Chętnie zjadłabym miseczkę Twojego barszczu, bo narobiłaś mi takiego smaka. A zanim ja ugotuję swój to mi język ucieknie 🙂

Odpowiedź
Pati 2 grudnia 2014 - 08:21

Mój ulubiony!

Odpowiedź
Mona 12 grudnia 2015 - 18:29

Dawno nie robiłam “ukraińca” bez kapustki. Zazwyczaj lubię go jeszcze podkręcić koncentratem barszczu, poleciłabym więc świetny od Gomaru Pińczów. Aczkolwiek z miejsca zapisuję się na Twój barszczyk bo prezentuje się bardzo kusząco :))

Odpowiedź

Zostaw komentarz