Wspaniała weekendowa pogoda mobilizuje nas do wyjazdu w góry, wcześnie rano pakujemy plecaki i wyjeżdżamy. Wcześniej robię kanapki z pieczeni, którą przygotowałam poprzedniego dnia. Będzie idealna do razowej bułki i z liściem sałaty zastąpi obiad. Mała porcja zupy w schronisku kosztuje 10 zł, wypijamy więc kawę i ruszamy w dalszą drogę zaopatrzeni w porządny prowiant. Ta pieczeń świetnie smakuje podana z sosem do obiadu, można zrobić z większego kawałka schabu, ponieważ dobrze przechowuje się w lodówce. Ja przygotowałam ją z dodatkiem szynki dojrzewającej, można dodać inną aromatyczną szynkę, lub dobry wędzony boczek. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 1, 5 kg schabu
- 8-10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego wzdłuż, lub szynki szwardzwaldzkiej
- po 1 łyżce tymianku, majeranku, rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek papryki wędzonej w proszku
- 2 szklanki bulionu lub wody
- bawełniany sznurek
- sól i pieprz
- olej
35 komentarzy
Rewelacja! Ależ musi pysznie smakować 🙂
Schab pysznie wygląda lubię takie coś.Pozdrawiam serdecznie.Miłego wtorku.
Pozdrawiam Agatko 🙂
planuję zrobinie swojej własnej wędliny i właśnie mnie zachęciłaś 🙂 wygląda pięknie! świetny pomysł z tym boczkiem 🙂
Super przepis. Schabik wygląda pysznie. Z chęcią taki zrobię 🙂
Taka wędlinka to ja rozumiem. 🙂
Wspaniała wędlina ,o tak. 🙂
Wygląda smakowicie! Mmmm niemal czuć zapach!
No, no, przepięknie wyszedł ten zawijas w środku 🙂
ślicznie wygląda z tym boczkiem i pewnie jeszcze lepiej smakuje
Ja za takim “mięsiwem” nie przepadam, ale mój luby byłby zachwycony takim schabem 🙂
Tak, mężczyźni w większości są mięsożerni 🙂
Wygląda pysznie ! 😉
Uwielbiam z boczkiem, a ostatnio jadłam nadziewaną mięsem mielonym i czymś jeszcze, smak niezapomniany…
uwielbiam takie pieczenie! Właśnie do pieczywa na drugi dzień-idealne! 🙂
Zawsze przepyszne domowe półgęski, wiem, bo często robię dla mojej rodziny 🙂
Przepiękne widoki, zapomniałam dodać !
na taką wędlinkę zawsze chętnie się skuszę 🙂
rewelacja ! 🙂
Mmmm wygląda znakomicie. Uwielbiam domowe pieczenie 🙂 A te widoki na zdjęciach poniżej. Chciałabym mieć takie z okna 🙂
Ale piękną pogodę mieliście! 🙂
Schabik super 🙂
Lubię i lubimy wszyscy takie domowe pieczone mięska. Często również robimy 🙂
oryginalny przepis 🙂
w dodatku cudowne widoki
Wow jaki urodziwy, pięknie się prezentuje i zapewne nieziemsko smakuje 🙂
Lubię i często robię, ale jeszcze nie nadziewałam schabu. Chętnie wypróbuję Twój przepis.
Świetny przepis Gosiu i wspaniała wycieczka 🙂
Piękny krajobraz gór!
A ten schab to już wyobrażam sobie jak musi pachnięć 🙂
Pyszności, a krajobraz piękny 🙂
ale mi narobiłaś smaka !!
Pyszny i schab i piękne zdjęcia!:)
No i świetny zamiennik dla sklepowej wędliny! Sama często piekę mięsa w tym celu, teraz uświadomiłam sobie, że zbyt rzadko. A-ha, ja zwykle swoją pieczeń przed włożeniem do piekarnika zostawiam na noc w marynacie, jest bardziej aromatyczna 🙂 Pozdrawiam!
Do usunięcia 😉
Jeśli wędlina to tylko domowa. I tak jak piszesz, można podać do obiadu i na kanapki, a z tą szyneczką w środku to mi się podoba 🙂
Gosiu jaki energetyczny obiad, w gory w sam raz. U Ciebie zawsze tak smakowicie. PS musze sprawdzic moj banerek, dzieki za informacje. Pozdrawiam Beata