Nie ukrywam, że lubimy drożdżowe wypieki. Babki, zawijanki, drożdżówki i rogaliki należą do ulubionych ciast mojej rodziny. Dzisiaj upiekłam rogaliki w dodatkiem mąki krupczatki, są bardziej delikatne i kruche. Zamiast nadzienia z marmolady, zrobiłam nadzienie z wiórków kokosowych i orzechów. Dla lepszego smaku wiórki i orzechy krótko prażyłam na patelni, a następnie zmieliłam na proszek. Rogaliki smakują na śniadanie, a w pracy będą miłym dodatkiem do kawy. Bardzo polecam 🙂
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 1/3 szkl ciepłego mleka
- 2 jajka
- 7 g drożdży suszonych
- 200 g mocno schłodzonego masła
- płaska łyżka cukru waniliowego
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robię zaczyn. Składniki mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu.
Na stolnicę daję przesianą mąkę i zimne masło, składniki siekam nożem, do czasu, aż powstanie kruszonka. Dodaję jajka i zaczyn, szybko wyrabiam składniki na gładkie ciasto. Ciasto owijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 30-40 min.
Składniki na nadzienie
- 1 białko z dużego jajka
- 1 pełna łyżka brązowego cukru
- 1 szkl zmielonych wiórków kokosowych
- 1/3 szkl. zmielonych orzechów laskowych
38 komentarzy
Jak coś upieczesz to tak, że mi ślinka do kolan cieknie. Rogaliki z orzechami i kokosem – poezja po prostu. Pięknie się prezentują.
ale tu pyszności z samego rana !
Smacznie i apetycznie wygląda.Ślinka zawsze leci przy tym.Miłego piątku i całego weekendu.
Dziękuje Agatko i nawzajem 🙂
rogaliki w takim czasie są najlepsze 🙂
Mmm, świetny przepis, idealne do pracy 🙂
Ojej, wspaniałe, to nadzienie mnie kusi 🙂
Rogaliki pysznie nadziane 🙂 zabieram sobie kilka bo lubię 🙂 pozdrawiam 🙂
Pozdrawiam Marzenka 🙂
Mniamciu, rzuć jednym do kawy 😉
Częstuj się, jeszcze kilka zostało 🙂
Kurcze!!!!!!!!! ależ to musi być pyszne!!!!!!!!!!!! orzechy i kokos – wszystko co lubię najbardziej :))
Piękne i pyszne.
Piękne i pyszne. Super!
mają w sobie połączenie tego co uwielbiam czyli orzechy i kokos 🙂
I znów wodzą mnie na pokuszenie rogaliki, tak bardzo je lubię ale jestem taki leń 🙁 🙂
uwielbiam rogaliki, każde 🙂 a to nadzienie, kokosowe-orzechowe… boskie, po prostu boskie!
Idealne nadzienie 🙂
Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam. Pysznie wyglądają 🙂
ależ rogali! Podzielcie się! 🙂
i to pyszne orzechowe nadzienie.. mniam!
Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam-muszą być przepyszne.
To się nazywa mieć talent kucharski – podziwiam
Pyszne nadzienie, porywam kilka sztuk, bo aż ślinka cieknie 🙂 Pozdrawiam <3
Mniam pychotka. Uwielbiam kokos i orzech, coś wspaniałego 😀
piękne rogaliki, aż ślinka cieknie 🙂
Świetne śniadanie! 🙂
Pyszności! Porywam jednego. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Na rogaliki zawsze mam ochotę. A nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam z takim pysznym nadzieniem. Szkoda, że tylko wirtualnie mogę podziwiać. Chętnie poczęstowałabym się jednym 🙂
Wpadnij na kawę, ale rogalików już nie ma 🙂
Orzechy + kokos = połączenie cudowne. Uwielbiam granolę o takim smaku. Szczerze nigdy nie jadłam takich rogalików, ale Twoje prezentują się tak smacznie, wspaniale. Mmm. Muszę koniecznie się wziąć i zrobić taki wypiek. Super. Pozdrawiam 🙂
Łał! świetne! muszę spróbować!
A u mnie przeciwnie – nie zajadamy się drożdżowymi i z tego też powodu nawet nigdy w życiu nie próbowałam ich zrobić 😉
Drożdżowe bardzo lubię przede wszystkim piec. Te rogaliki wyglądają niemal jak “miski” na wybiegu, nic tylko chwytać i jeść 🙂
Fantastyczne rogaliki, zdecydowanie w moich smakach. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wspaniałe….
Masz świetne przepisy! A ze mnie taki łasuch!
Super! Właśnie robię. Są w piekarniku. Mniam!