Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Placuszki bananowe na kefirze

Placuszki bananowe na kefirze

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Długo szukałam przepisu na bananowe placuszki. Ostatecznie wykorzystałam przepis z gazetki Przyślij przepis, ale mleko zastąpiłam kefirem i zmieniłam proporcje mąki i cukru. Banany do placuszków powinny być mocno dojrzałe i najlepiej słodkie, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukru. Placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki temu zyskały delikatny, orientalny smak. Bardzo polecam dla dzieci i dorosłych łasuchów 🙂

IMG_8078

Składniki na ok. 16 placuszków
  • 1, 5 szkl mąki pszennej ( można użyć w połowie orkiszowej jasnej )
  • 1 jajko
  • 300 ml kefiru
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
Banany dokładnie rozgniatam widelcem. Jajko ręcznie ubijam z cukrem na pianę, dodaję kefir, całość mieszam. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, oraz banany, wszystko dokładnie mieszam. Na rozgrzany olej nakładam łyżką małe porcje ciasta. Smażę z obu stron, do czasu, aż placki się zrumienią. Przekładam na papierowy ręcznik, podaję ciepłe z cukrem pudrem. Smacznego 🙂

IMG_8068

Powiązane posty

33 komentarze

Ciążowe Zachcianki 24 października 2014 - 09:59

Podoba mi się Twój pomysł na placuszki. Chętnie wypróbuję:)

Odpowiedź
Anka 24 października 2014 - 10:18

Tak dawno nie jadłam żadnych racuchów, że prawie zapomniałam jak smakują. Te na pewno musiały być dobre zwłaszcza, że usmażone na oleju kokosowym 😀

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 24 października 2014 - 10:29

Jakie żółciutkie 🙂 U mnie jeśli chcę aby wypiek był puszysty i wyrośnięty zawsze dodaję maślankę i sodę. To takie towarzystwo wzajemnej adoracji, które świetnie na siebie działa a słodkości rosną aż miło.

Odpowiedź
napiecyku 24 października 2014 - 10:56

O widzisz, zupełnie o tym zapomniałam. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 24 października 2014 - 10:33

idealne na słodką przekąskę ! 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 24 października 2014 - 10:40

Banany uwielbiamy wiec się do nich szykuje…

Odpowiedź
Marzena 24 października 2014 - 10:53

Super placki zrobiłaś, oj aż głodna się zrobiłam. Zjadłabym takie teraz na drugie śniadanie. Mniam. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
aneta 24 października 2014 - 11:37

koniecznie muszę spróbować 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 24 października 2014 - 12:10

Lubię wszystkie placki ,więc i Twoje bananowe.

Odpowiedź
Jagoda 24 października 2014 - 13:16

Fajny pomysł do wykorzystania mocno dojrzałych bananów! Ja zawsze robiłam z nich chlebek bananowy! A tym razem fajna alternatywa 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 24 października 2014 - 20:29

Mmm, doskonale wyglądają, uwielbiam takie placki na śniadanie 🙂

Odpowiedź
tosia.antonina 24 października 2014 - 22:33

Mmmm… na pewno pyszne 🙂

Odpowiedź
Lena B 24 października 2014 - 23:01

Mmmmm pychota. Choć już tak późno, to połaszczyłabym się na takiego placucha. Nawet o tej porze :). Smakowite 😀

Odpowiedź
Lena B 24 października 2014 - 23:01

Mmmmm pychota. Choć już tak późno, to połaszczyłabym się na takiego placucha. Nawet o tej porze :). Smakowite 😀

Odpowiedź
Salvador Dali 25 października 2014 - 07:09

bananowe? No,no,no.. nie miałam jeszcze okazji, zaskakujące muszą być 🙂
i jak ładnie usmażone!

Odpowiedź
Iwona [Escapade Gourmande] 25 października 2014 - 15:42

Jakie piękne złociste! Zamieniam banany na jabłka i wtedy będzie idealnie 🙂

Odpowiedź
Ania 26 października 2014 - 00:48

też czasami robię bananowe na leniwe śniadanie 🙂

Odpowiedź
Dominika 26 października 2014 - 09:30

Robię podobnie, tylko nie rozgniatam bananów, a kroję w plastry 🙂 Banonowe placuszki są pyszne!

Odpowiedź
Venus 26 października 2014 - 14:46

super przepis musze kiedyś spróbować go zrobić 🙂
smaka mi narobiłaś

Odpowiedź
ozzie 26 października 2014 - 15:41

wygladają niezwykle kusząco :-)))

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 26 października 2014 - 18:41

Bardzo piękne, złociste… Chętnie zrobię, bo mnie skusiłaś zdjęciami.

Odpowiedź
poproszę dokładkę 26 października 2014 - 21:27

bardzo, bardzo lubię :-)))

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 26 października 2014 - 21:32

Właśnie mam w domu sporo bananów, muszę wykorzystać Twój przepis, bo uwielbiam smażyc placuszki:)

Odpowiedź
Back Taste 26 października 2014 - 22:01

I za mną chodzą słodkie pancakes 🙂 bananaowe placuszki, palce lizać:)

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 27 października 2014 - 00:48

Wspaniałe, uwielbiam placuszki z bananami 🙂

Odpowiedź
Aga w kuchni 27 października 2014 - 07:51

muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 27 października 2014 - 10:12

Przepyszne na sniadanie 🙂

Odpowiedź
Gaja 27 października 2014 - 22:13

Nigdy jeszcze nie jadłam placuszków bananowyCh! Dodaje przepis do zakładki Gotuję 🙂

Odpowiedź
Pati 29 października 2014 - 11:35

Z bananami to moje ulubione…

Odpowiedź
Aga 22 marca 2015 - 09:24

Rozumiem,ze do tego przepisu nie potrzebny jest mikser i te jajka ubija sie z cukrem na piane TYLKO widelcem?
Laik kulinarny;)

Odpowiedź
napiecyku 22 marca 2015 - 11:01

Aga tutaj nie jest potrzebny mikser, jajka dokładnie rozgniatam widelcem, a jajka ubijam trzepaczką. Jeżeli nie masz trzepaczki, do jajek możesz użyć miksera 🙂

Odpowiedź
Wiola 21 czerwca 2016 - 12:14

Własnie znalazłam Twój przepis, i zachwycam sie nim od pierwszego placka. Teraz juz wiem co zrobić jak mam kefir i banany. Dziękuje

Odpowiedź
napiecyku 21 czerwca 2016 - 15:12

Dziękuję, cieszę się, że smakowały 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz