Długo szukałam przepisu na bananowe placuszki. Ostatecznie wykorzystałam przepis z gazetki Przyślij przepis, ale mleko zastąpiłam kefirem i zmieniłam proporcje mąki i cukru. Banany do placuszków powinny być mocno dojrzałe i najlepiej słodkie, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukru. Placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki temu zyskały delikatny, orientalny smak. Bardzo polecam dla dzieci i dorosłych łasuchów 🙂
Składniki na ok. 16 placuszków
- 1, 5 szkl mąki pszennej ( można użyć w połowie orkiszowej jasnej )
- 1 jajko
- 300 ml kefiru
- 3 mocno dojrzałe banany
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
33 komentarze
Podoba mi się Twój pomysł na placuszki. Chętnie wypróbuję:)
Tak dawno nie jadłam żadnych racuchów, że prawie zapomniałam jak smakują. Te na pewno musiały być dobre zwłaszcza, że usmażone na oleju kokosowym 😀
Jakie żółciutkie 🙂 U mnie jeśli chcę aby wypiek był puszysty i wyrośnięty zawsze dodaję maślankę i sodę. To takie towarzystwo wzajemnej adoracji, które świetnie na siebie działa a słodkości rosną aż miło.
O widzisz, zupełnie o tym zapomniałam. Pozdrawiam 🙂
idealne na słodką przekąskę ! 🙂
Banany uwielbiamy wiec się do nich szykuje…
Super placki zrobiłaś, oj aż głodna się zrobiłam. Zjadłabym takie teraz na drugie śniadanie. Mniam. Pozdrawiam cieplutko 🙂
koniecznie muszę spróbować 🙂
Lubię wszystkie placki ,więc i Twoje bananowe.
Fajny pomysł do wykorzystania mocno dojrzałych bananów! Ja zawsze robiłam z nich chlebek bananowy! A tym razem fajna alternatywa 🙂
Mmm, doskonale wyglądają, uwielbiam takie placki na śniadanie 🙂
Mmmm… na pewno pyszne 🙂
Mmmmm pychota. Choć już tak późno, to połaszczyłabym się na takiego placucha. Nawet o tej porze :). Smakowite 😀
Mmmmm pychota. Choć już tak późno, to połaszczyłabym się na takiego placucha. Nawet o tej porze :). Smakowite 😀
bananowe? No,no,no.. nie miałam jeszcze okazji, zaskakujące muszą być 🙂
i jak ładnie usmażone!
Jakie piękne złociste! Zamieniam banany na jabłka i wtedy będzie idealnie 🙂
też czasami robię bananowe na leniwe śniadanie 🙂
Robię podobnie, tylko nie rozgniatam bananów, a kroję w plastry 🙂 Banonowe placuszki są pyszne!
super przepis musze kiedyś spróbować go zrobić 🙂
smaka mi narobiłaś
wygladają niezwykle kusząco :-)))
Bardzo piękne, złociste… Chętnie zrobię, bo mnie skusiłaś zdjęciami.
bardzo, bardzo lubię :-)))
Właśnie mam w domu sporo bananów, muszę wykorzystać Twój przepis, bo uwielbiam smażyc placuszki:)
I za mną chodzą słodkie pancakes 🙂 bananaowe placuszki, palce lizać:)
Wspaniałe, uwielbiam placuszki z bananami 🙂
muszą być pyszne 🙂
Przepyszne na sniadanie 🙂
Nigdy jeszcze nie jadłam placuszków bananowyCh! Dodaje przepis do zakładki Gotuję 🙂
Z bananami to moje ulubione…
Rozumiem,ze do tego przepisu nie potrzebny jest mikser i te jajka ubija sie z cukrem na piane TYLKO widelcem?
Laik kulinarny;)
Aga tutaj nie jest potrzebny mikser, jajka dokładnie rozgniatam widelcem, a jajka ubijam trzepaczką. Jeżeli nie masz trzepaczki, do jajek możesz użyć miksera 🙂
Własnie znalazłam Twój przepis, i zachwycam sie nim od pierwszego placka. Teraz juz wiem co zrobić jak mam kefir i banany. Dziękuje
Dziękuję, cieszę się, że smakowały 🙂