Home Na słodkoBabki i muffiny Czekoladowe ciasto bez mąki

Czekoladowe ciasto bez mąki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Włoskie, czekoladowe ciasto, na bazie gorzkiej czekolady, migdałów i jajek, naprawdę warte jest grzechu. Bardzo lekkie i delikatne, niemal rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia, w kuchni dominował zapach gorzkiej czekolady i migdałów. Ciasto w środku bardzo wilgotne, z zewnątrz otulone kruchą, czekoladowo-migdałową skorupką. Świetne ciasto na jesienny deser do kawy, zadziwicie nim domowników i przyjaciół. Przepis miał pojawić się na blogu jutro, będzie już dzisiaj….nie mogłam dłużej czekać. Pamiętajmy, że to rodzaj brownie ( ciasto bez proszku do pieczenia ). Przepis od Małej cukierenki. Bardzo polecam 🙂

IMG_8104

Składniki
  1. 200 g zmielonych migdałów ( u mnie gotowe zmielone migdały )
  2. 170 g cukru
  3. 4 duże jajka w temp. pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  4. 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  5. 150 g dobrej, gorzkiej czekolady
  6. 100 g masła
  7. 1 łyżka gorącej wody
  8. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
W rondelku rozpuszczam masło i czekoladę, dodaję aromat. W łyżce gorącej wody rozpuszczam kawę. Do masy czekoladowej dodaję kawę, wszystko mieszam i odstawiam do przestudzenia. Masa powinna mieć temperaturę pokojową.
W miseczce ubijam białka na pianę, dodaję połowę cukru, nadal ubijam do czasu, aż piana będzie puszysta i lśniąca.
W drugiej miseczce ucieram żółtka z drugą połową cukru na gęsty kogel-mogel.
Do żółtek dodaję czekoladę, na zmianę z pianą i migdałami. Wszystko delikatnie mieszam łyżką. Małą blaszkę o wym. 20 cm x 20 cm, wykładam papierem do pieczenia i wypełniam masą.
Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 40 min w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂

IMG_8163

IMG_8260

Powiązane posty

36 komentarzy

Sosna 28 października 2014 - 14:26

Widzę, że ma idealną konsystencję, którą uwielbiam 😀

Odpowiedź
Marzena 28 października 2014 - 15:15

Już czuję ten powalający smak, czekolada i migdały, och poproszę chociaż okruszek 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 października 2014 - 15:34

Tylko okruszki już wymiecione. Następnym razem zostawię :))

Odpowiedź
Ladylaura 28 października 2014 - 15:36

Uwielbiam takie ciasta.

Odpowiedź
Anka 28 października 2014 - 15:38

Trudno wytrzymać na diecie jak patrzy się na takie smakowitości… 😀

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 28 października 2014 - 18:14

Zgadzam się ciacho pyszne, ja robiłam z orzechami włoskimi.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 28 października 2014 - 18:27

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź
Olka 28 października 2014 - 18:39

Aż ślinka cieknie 🙂 chcę choć kawałeczek….

Odpowiedź
poproszę dokładkę 28 października 2014 - 18:41

uwielbiam! jest pyszneee!

Odpowiedź
Ania P 28 października 2014 - 19:19

Mam ochotę na takie ciacho, bo wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Dominika 28 października 2014 - 19:35

jednym słowem włoskie brownie 🙂 pycha 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 28 października 2014 - 20:56

ojj, ależ to ciasto musi być pyszne, ach pewnie rozpływa się w ustach 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 28 października 2014 - 21:01

trochę jak brownie? 🙂
Wygląda czadowo.. mokre, czekoladowe.. 😀

Odpowiedź
sarenka 28 października 2014 - 21:42

wygląda jak najlepsze brownies… uwielbiam takie ciasta!

Odpowiedź
Ania 28 października 2014 - 23:55

idealne ciacho dla czekoladoholików jak mój A. 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 29 października 2014 - 00:32

Bardzo takie lubię (choć ja daję trochę inną proporcję składników) – jest obłędne z lodami

Odpowiedź
Megly 29 października 2014 - 07:54

No i to jest świetna inspiracja. Nigdy nie robiłam jeszcze ciasta bez mąki i zdecydowanie ten przepis jest dla mnie. Muszę spróbować zrobić takie ciacho, tym bardziej, że jego zdjęcia zachęcają- wygląda na przepyszne 🙂

Odpowiedź
Aga w kuchni 29 października 2014 - 07:56

wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 29 października 2014 - 08:59

Podoba mi się ten przepis. Chętnie go wypróbuję)

Odpowiedź
napiecyku 2 listopada 2014 - 20:12

Dziękuję dziewczyny 🙂

Odpowiedź
Pati 29 października 2014 - 11:33

Bardzo mi to ciasto smakowało….

Odpowiedź
Gaja 29 października 2014 - 17:45

Ale ten patyczek ma być całkiem suchy? Ciasto w środku wygląda na wilgotne…

Odpowiedź
napiecyku 29 października 2014 - 18:43

U mnie patyczek był suchy, ciasto wygląda na mokre, ale tak naprawdę nie jest 🙂

Odpowiedź
Wypisz-Wymaluj 29 października 2014 - 20:46

Genialne! Bardzo chętnie zjadłabym choć kawałek. Wylądowało w nim wszystko co uwielbiam.

Pozdrawiam i zapraszam do nas.

Odpowiedź
napiecyku 29 października 2014 - 20:58

Dziękuję, na pewno wpadnę 🙂

Odpowiedź
Emcia 29 października 2014 - 21:05

mniam mniam! ślinka cienkie 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 29 października 2014 - 23:07

Obłędne ciasto. Pysznie upiekłaś, fantastycznie to pokazałaś. Ślinka cieknie na sam widok 🙂

Odpowiedź
Marcelina 30 października 2014 - 10:34

Robię podobne ciasto takie czekoladowe, jest przepyszne! 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 30 października 2014 - 10:49

Boskie,!!! Wracam z pracy i działam nie zważając na nic 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 30 października 2014 - 19:30

Czekoladowe, wspaniałe – przepyszne, zdecydowanie moje smaki 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 4 listopada 2014 - 14:47

Coś dla mnie 🙂 Przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Aga 4 listopada 2014 - 18:55

Cóż za perfekcyjny, skoncentrowany środek!! Musi być taki w cieście czekoladowym, ewentualnym odstępstwem jest środek płynący – innych opcji nie ma! Pięknie i pysznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 4 listopada 2014 - 19:00

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda Meg Fashion 5 listopada 2014 - 12:43

Mmmmmm…wygląda cudownie!

Odpowiedź
Ola 1 marca 2015 - 21:37

Czy próbowała Pani robić to ciast, ale nwiększą na większą blaszkę? Chciałabym upiec vogoo pracy.
Pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 1 marca 2015 - 21:48

Olu, nie robiłam na większej blaszce. Ciasto jest raczej niskie, wiec lepiej użyć takiej blaszki jak ja, chyba że niewiele większej. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz