Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj jesienny wpis na buraczki do słoika i nie tylko. Robię je co roku, zawsze wg. tego samego przepisu, smakują wyjątkowo z dodatkiem chrzanu. Za każdym razem staram się dodawać ocet winny z białych winogron, wg mnie właśnie ten ocet najlepiej komponuje się smakowo z buraczkami. Ponieważ u poszczególnych odmian buraków jest różna skala słodkości, można próbować i ewentualnie zmniejszyć ilość cukru. Jeżeli cześć buraków zetrzemy na grubej tarce, otrzymamy gotowy dodatek do barszczu ukraińskiego. Polecam ten smaczny i zdrowy dodatek do obiadu 🙂

IMG_7324

Składniki na ok.13 słoiczków o pojemności 350 g
  • 4, 5 kg buraczków ugotowanych i obranych ( najlepiej kupić 5, 5- 6 kg )
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu winnego z białych winogron
  • 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej
Buraczki ścieram na małej tarce ( można zetrzeć w dowolny sposób ), dodaję resztę składników, całość dokładnie mieszam. Buraczkami wypełniam czyste i wyparzone słoiki, wycieram do sucha brzegi i dokładnie zakręcam. Słoiki pasteryzuję 15 min od chwili zagotowania. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

IMG_7327

Powiązane posty

21 komentarzy

Ladylaura 10 października 2014 - 16:23

Świetne ,bardzo lubię.

Odpowiedź
Venus 10 października 2014 - 16:36

ciekawy przepis 🙂 i przede wszystkim zdrowy

Odpowiedź
filizanka-smakow 10 października 2014 - 16:47

uwielbiam te buraczki ! idealne do obiadu. u mnie weekend zapowiada się bardzo przetworowo 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 października 2014 - 19:25

Ja się cieszę, że wszystkie przetwory mam już za sobą 🙂

Odpowiedź
sandicious 10 października 2014 - 16:53

uwielbiam buraczki <3

Odpowiedź
Marzena 10 października 2014 - 17:27

Ja poproszę słoiczek 🙂 uwielbiam buraczki 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 10 października 2014 - 17:40

Jak ja kocham buraki, a w tym wydaniu są na pewno pyszne i pod ręką w odpowiednim momencie. Nie trzeba już ich gotować kiedy przyjdzie na nie ochota, wystarczy tylko otworzyć słoiczek i już 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 10 października 2014 - 17:56

uwielbiam takie buraczki, pyszny dodatek do obiadu :-))

Odpowiedź
Olka 10 października 2014 - 18:55

Fajny i prosty sposób na buraka 🙂 bardzo je lubię, choć robimy z mamą troszkę inaczej.
Małgosiu, czyli chrzan dodajesz do tak przygotowanych buraczków tuż przed podaniem…?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 października 2014 - 19:24

Tak Olu, tuż przed podaniem. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 10 października 2014 - 19:23

To coś dla mnie 🙂

Odpowiedź
Ania 10 października 2014 - 22:09

idealne na zimę 🙂 buraki uwielbiam ale nie lubię ich gotować:P

Odpowiedź
Polowanie na zdrowie 11 października 2014 - 10:52

Kiepsko jak się trafią gorzkie buraki, mi się często takie trafiają :(.

Odpowiedź
Pastelowy domek 11 października 2014 - 21:39

Zapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 października 2014 - 21:44

Skorzystam z zaproszenia. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 października 2014 - 21:45

Na pewno wpadnę. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Asia3city 11 października 2014 - 21:51

U mnie wszyscy w domu uwielbiają buraczki, ale z octem winnym nie robiłam jeszcze. Musze wypróbować, choć ja zawsze ścieram na większych oczkach.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 października 2014 - 19:59

Świetny przepis Gosiu! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
Pati 13 października 2014 - 14:49

Buraki uwielbiam w każdej postaci!

Odpowiedź
Magda C. 13 października 2014 - 21:20

Uwielbiam je!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 14 października 2014 - 21:32

Super i zawsze podać do obiadu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz