Dzisiaj jesienny wpis na buraczki do słoika i nie tylko. Robię je co roku, zawsze wg. tego samego przepisu, smakują wyjątkowo z dodatkiem chrzanu. Za każdym razem staram się dodawać ocet winny z białych winogron, wg mnie właśnie ten ocet najlepiej komponuje się smakowo z buraczkami. Ponieważ u poszczególnych odmian buraków jest różna skala słodkości, można próbować i ewentualnie zmniejszyć ilość cukru. Jeżeli cześć buraków zetrzemy na grubej tarce, otrzymamy gotowy dodatek do barszczu ukraińskiego. Polecam ten smaczny i zdrowy dodatek do obiadu 🙂
Składniki na ok.13 słoiczków o pojemności 350 g
- 4, 5 kg buraczków ugotowanych i obranych ( najlepiej kupić 5, 5- 6 kg )
- 5 łyżek cukru
- 10 łyżek octu winnego z białych winogron
- 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej
21 komentarzy
Świetne ,bardzo lubię.
ciekawy przepis 🙂 i przede wszystkim zdrowy
uwielbiam te buraczki ! idealne do obiadu. u mnie weekend zapowiada się bardzo przetworowo 🙂
Ja się cieszę, że wszystkie przetwory mam już za sobą 🙂
uwielbiam buraczki <3
Ja poproszę słoiczek 🙂 uwielbiam buraczki 🙂
Jak ja kocham buraki, a w tym wydaniu są na pewno pyszne i pod ręką w odpowiednim momencie. Nie trzeba już ich gotować kiedy przyjdzie na nie ochota, wystarczy tylko otworzyć słoiczek i już 🙂
uwielbiam takie buraczki, pyszny dodatek do obiadu :-))
Fajny i prosty sposób na buraka 🙂 bardzo je lubię, choć robimy z mamą troszkę inaczej.
Małgosiu, czyli chrzan dodajesz do tak przygotowanych buraczków tuż przed podaniem…?
Pozdrawiam 🙂
Tak Olu, tuż przed podaniem. Pozdrawiam serdecznie 🙂
To coś dla mnie 🙂
idealne na zimę 🙂 buraki uwielbiam ale nie lubię ich gotować:P
Kiepsko jak się trafią gorzkie buraki, mi się często takie trafiają :(.
Zapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY 🙂
Skorzystam z zaproszenia. Pozdrawiam 🙂
Na pewno wpadnę. Pozdrawiam 🙂
U mnie wszyscy w domu uwielbiają buraczki, ale z octem winnym nie robiłam jeszcze. Musze wypróbować, choć ja zawsze ścieram na większych oczkach.
Świetny przepis Gosiu! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Buraki uwielbiam w każdej postaci!
Uwielbiam je!
Super i zawsze podać do obiadu. Pozdrawiam serdecznie 🙂